Tämä on lupaava artikkeli.

Twilight – Uusikuu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Twilight – Uusikuu
The Twilight Saga: New Moon
Twilight – Uudenkuun ensimmäinen virallinen juliste.
Twilight – Uudenkuun ensimmäinen virallinen juliste.
Ohjaaja Chris Weitz
Käsikirjoittaja Melissa Rosenberg
Perustuu Stephenie Meyerin romaaniin Uusikuu
Tuottaja Mark Morgan
Wyck Godfrey
Säveltäjä Alexandre Desplat
Kuvaaja Javier Aguirresarobe
Leikkaaja Peter Lambert
Pääosat Kristen Stewart
Robert Pattinson
Taylor Lautner
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Summit Entertainment
Levittäjä Fórum Hungary
Netflix
Ensi-ilta Yhdysvallat 20. marraskuuta 2009
Suomi 20. marraskuuta 2009
Kesto 130 min[1]
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti $50 milj.[2][3]
Edeltäjä Twilight – Houkutus (2008)
Seuraaja Twilight – Epäilys (2010)
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Twilight – Uusikuu (engl. The Twilight Saga: New Moon) on vuonna 2009 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen elokuva, jonka on ohjannut Chris Weitz ja käsikirjoittanut Melissa Rosenberg. Se on Stephenie Meyerin Houkutus-kirjasarjaan perustuvan elokuvasarjan toinen osa ja jatkoa vuoden 2008 elokuvalle Twilight – Houkutus. Pääosissa näyttelevät Kristen Stewart, Robert Pattinson ja Taylor Lautner. Elokuva perustuu kirjasarjan toiseen romaaniin Uusikuu.

Twilight – Uusikuu sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa sekä Suomessa 20. marraskuuta 2009.[4] Elokuvan DVD- ja Blu-ray-julkaisut ilmestyivät 20. maaliskuuta 2010. Elokuvan tarina jatkuu sarjan kolmannessa osassa Twilight – Epäilys, joka sai ensi-iltansa 30. kesäkuuta 2010 niin Yhdysvalloissa kuin Suomessakin.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös: Uudenkuun juoni

Elokuvan tapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Bella Swan herää syntymäpäiväaamunaan painajaisestaan, jossa hän on ikääntynyt vanhaksi naiseksi, mutta vampyyri Edward on pysynyt ikuisesti nuorena. Myöhemmin samana päivänä avatessaan lahjojaan syntymäpäiväjuhlissaan Cullenien talolla Bella saa paperiviillon ja alkaa vuotaa verta. Jasper ei pysty hillitsemään verenhimoaan ja yrittää hyökkätä Bellan kimppuun, mutta Edward pelastaa Bellan. Lopulta kaikki muut lähtevät ulos, jotta veren hajulle immuuniksi tullut Carlisle voi hoitaa Bellan käden kuntoon. Juhlien jälkeen Edward vaikuttaa oudolta, kunnes parin päivän päästä kertoo Bellalle lähtevänsä perheensä kanssa Forksista. Hän sanoo, ettei enää halua nähdä Bellaa ja lupaa ettei Bella näe häntä enää koskaan. Edward pyytää Bellaa lupaamaan, ettei tyttö tee mitään vaarallista itselleen. Edward jättää Bellan murtuneena metsään.

Kuluu useita kuukausia. Huolestunut Charlie haluaa lähettää yhä Edwardin lähtöä surevan tyttärensä tämän äidin luo Floridaan, mutta Bella ei halua lähteä Forksista ja todistaakseen isälleen olevansa kunnossa lähtee ystävänsä Jessican kanssa viettämään iltaa. Ollessaan ulkona Jessican kanssa Bella näkee tutunoloisia, mutta vaarallisilta vaikuttavia miehiä ja lähestyy heitä saadakseen paremmin selvää heistä. Edward ilmestyy Bellalle tämän mielikuvituksessa ja varoittaa tätä tekemästä mitään vaarallista. Bella huomaa, että aina tehtyään jotakin vaarallista, hän näkee Edwardin.

Edwardin nähdäkseen Bella päättää saattaa itsensä toistuvasti vaaraan, hankkii kaksi moottoripyörää ja vie ne ystävälleen Jacobille korjattavaksi. Hän alkaa viettää aikaa Jacobin kanssa ja huomaa tuntevansa tämän seurassa olonsa paremmaksi. Samaan aikaan Forksin metsissä katoaa useita ihmisiä, ja monet ovat nähneet isoja eläimiä liikkumassa alueella. Bella ja Jacob menevät elokuviin. Elokuvateatterilla Jacob vakuuttaa, ettei ikinä vahingoittaisi tai satuttaisi Bellaa ja haluaa heidän suhteeltaan muutakin kuin pelkkää ystävyyttä. Bella ei vastaa Jacobin romanttisiin tunteisiin. Kesken kaiken Jacob sairastuu ja kiirehtii kotiin. Pian poika katkaisee kaiken yhteyden Bellaan. Huolestunut ja yksinäinen Bella lähtee tapaamaan Jacobia. Jacob on muuttunut ja alkanut liikkua ennen halveksimassaan Sam Uleyn poikaporukassa. Jacob käskee Bellan lähteä.

Retkeillessään yksin metsässä Bella tapaa Laurentin, jonka Victoria on lähettänyt ottamaan selvää Culleneista ja Bellasta. Laurent on tappamassa Bellan kun paikalle saapuu suuria susia, jotka tappavat Laurentin. Jacob tulee tapaamaan Bellaa keskellä yötä ja käskee tätä muistelemaan menneitä saadakseen selville mikä Jacobia vaivaa. Lopulta Bella muistaa Jacobin kertomukset, joiden mukaan Quileutit ovat polveutuneet susista, ja tajuaa Jacobin ja muiden porukan jäsenten olevan ihmissusia. Bella syyttää Jacobia kadonneiden ihmisten murhaamisesta. Jacob kertoo, että he eivät ole tappaneet ketään vaan syyllinen on Victoria. Bella kertoo Victorian olevan perässään, sillä hän haluaa kostaa tytölle kumppaninsa kuoleman.

Nähdäkseen jälleen Edwardin Bella uimahyppää korkealta kalliolta mereen. Vedessä Victoria lähestyy Bellaa, joka hätääntyy ja lyö päänsä. Jacob pelastaa Bellan ja ajaa tämän kotiin. He ovat suutelemassa, mutta Bella perääntyy. Bella huomaa Carlislen auton kotinsa edessä ja ryntää sisään, missä Alice odottaa. Alice, jolla on kyky nähdä tulevaisuuteen, on luullut Bellan tehneen itsemurhan ja tullut takaisin Forksiin lohduttaakseen Charlieta. Alice ei näe näyissään ihmissusia, joten hän ei tiennyt Jacobin pelastaneen Bellan. Väärinkäsitysten kautta myös Edward uskoo Bellan kuolleen ja matkustaa Italiaan tullakseen Volturi-vampyyrien tuhoamaksi, koska ei halua elää jos Bella on kuollut.

Alice ja Bella lähtevät hänen peräänsä Italiaan. Bella ehtii Edwardin luokse juuri ajoissa. He suutelevat. Edward kertoo valehdelleensa Bellalle: Edward ei koskaan lakannut rakastamasta Bellaa, mutta ajatteli olevansa liian vaarallinen tytölle, minkä vuoksi hänen oli lähdettävä Forksista. Alice, Bella ja Edward viedään Volturien eteen. Volturit päättävät tappaa Bellan, sillä hän tietää liian paljon vampyyrien olemassaolosta. Alice vakuuttaa nähneensä näyssään Bellan muuttuvan jonakin päivänä vampyyriksi. Kolmikko saa lähteä, mutta joutuu lupaamaan Bellasta tulevan vampyyri.

Forksissa Cullenien talolla Bella ja Cullenit sopivat tytön muuttamisesta vampyyriksi. Jacob saapuu muistuttamaan Edwardia ihmissusien ja vampyyrien välisestä sopimuksesta: Forksin alueella ei saa purra yhtäkään ihmistä, ja jos sopimusta rikotaan syttyy sota ihmissusien ja vampyyrien välille. Bella pyytää Jacobilta, ettei joutuisi valitsemaan Edwardin ja Jacobin väliltä, sillä silloin hän valitsee Edwardin. Jacob loukkaantuu ja hyökkää Edwardin kimppuun, mutta Bella tulee väliin. Jacob lähtee, ja Edward jää Bellan kanssa kahden. Edward sanoo muuttavansa Bellan vampyyriksi, yhdestä ehdosta: Bellan on mentävä naimisiin hänen kanssaan. Edward kosii Bellaa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjaaja Chris Weitz, Kristen Stewart, Taylor Lautner ja Robert Pattinson marraskuussa 2009 Pariisissa

Pääroolit

 • Kristen StewartBella Swan, nuori tyttö, joka on rakastunut Edward Culleniin, vampyyriin. Hän masentuu Edwardin jätettyä hänet, mutta saa voimaa ystävyyssuhteestaan ihmissusi Jacob Blackiin.[5]
 • Robert PattinsonEdward Cullen, Bellan 109-vuotias vampyyri-poikaystävä, joka jättää yllättäen Bellan.[5]
 • Taylor LautnerJacob Black, Bellan lapsuuden ystävä ja Quileute-heimon jäsen. Hän ystävystyy Bellan kanssa Edwardin jätettyä tämän.[5]

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Houkutus (engl. Twilight) on yhdysvaltalaisen kirjailijan Stephenie Meyerin kirjoittama romantiikalla maustettu neliosainen fantasiakirjasarja. Sarja kertoo teini-ikäisestä Isabella "Bella" Swanista, joka rakastuu Edward Cullen -nimiseen vampyyriin. Sarjan ensimmäinen osa Twilight ilmestyi alkuperäiskielellä 2005 ja samana vuonna suomennettuna nimellä Houkutus. Toinen osa New Moon ilmestyi 2006 ja sen suomennos Uusikuu 2007. Kolmas osa Eclipse julkaistiin 2007 ja suomeksi 2008 nimellä Epäilys. Kirjasarjaan kuuluu lisäksi 2008 ilmestynyt Breaking Dawn, joka ilmestyi suomeksi nimellä Aamunkoi lokakuussa 2009. Houkutus-sarjan kirjoja on myyty maailmanlaajuisesti yli 42 miljoonaa kappaletta,[6][7] ja sitä on käännetty yli 37 kielelle.[8]

Yhdysvaltalainen elokuvayhtiö Summit Entertainment teki 21. marraskuuta 2008 ensi-iltansa saaneen elokuvan Twilight – Houkutus kirjasarjan ensimmäisen osan Houkutuksen pohjalta. Vaikka elokuva sai kriitikoilta ristiriitaisen vastaanoton, siitä tuli heti suuri taloudellinen menestys: Twilight – Houkutus tuotti avajaispäivänään 35,7 miljoonaa dollaria[9] ja kokonaisuudessaan keräsi ensi-iltaviikonloppunaan yli 70,55 miljoonaa dollaria.[10] Kaikkiaan elokuva on tuottanut yli 379 miljoonaa dollaria.[11]

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2008 marraskuun puolivälissä Summit Entertainment julkisti hankkineensa elokuvaoikeudet Stephenie Meyerin jäljellä oleviin Houkutus-kirjasarjan osiin Uusikuu, Epäilys ja Aamunkoi.[12] 22. marraskuuta 2008, vain päivä ensimmäisen elokuvan Twilight – Houkutuksen taloudellisesti menestyksellisen ensi-illan jälkeen, Summit ilmoitti aloittavansa tekemään elokuvaa myös kirjasarjan toisen osan Uudenkuun pohjalta.[13] Stephenie Meyer kommentoi ensimmäisen elokuvan teon olleen hänelle todella positiivinen kokemus ja sanoi olevansa innoissaan saadessaan työskennellä Summitin kanssa myös toisen elokuvan teossa.[13] Twilight – Houkutuksen käsikirjoituksesta vastannut Melissa Rosenberg oli alkanut kirjoittaa käsikirjoitusta Uudenkuun pohjalta jo ennen ensimmäisen elokuvan ensi-iltaa ja antoi käsikirjoituksen ensimmäisen vedoksen Summitille ensimmäisen elokuvan avausviikonloppuna marraskuussa 2008.[14]

Joulukuussa 2008 Summit vahvisti, ettei Twilight – Houkutuksen ohjaaja Catherine Hardwicke ollut palaamassa ohjaamaan toista elokuvaa.[15] Hänen lähtönsä syynä olivat yhtiön mukaan aikatauluongelmat, mutta Hardwickella ja Summitilla oli myös ollut vahvoja näkemyseroja toisen elokuvan suhteen.[14] 13. joulukuuta 2008 Summit ilmoitti valinneensa Chris Weitzin ohjaamaan toisen elokuvan.[16]

Näyttelijöiden valinta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Twilight – Uudenkuun pääosissa jatkavat ensimmäisessäkin elokuvassa näytelleet Kristen Stewart (Bella Swan), Robert Pattinson (Edward Cullen) ja Taylor Lautner (Jacob Black). Jacobin hahmo muuttuu fyysisesti paljon kirjasarjan toisessa osassa, ja alun perin Weitz pohti Lautnerin korvaamista toisella näyttelijällä, joka kykenisi paremmin kuvaamaan nopeasti aikuistunutta Jacobia.[17] Lautner pyrki parantamaan mahdollisuuksiaan pitää roolinsa treenaamalla itseään ja sai kerättyä vartaloonsa noin 15 kiloa lihasta.[18] Hänen muodonmuutoksensa vakuutti Weitzin hänen kyvystään jatkaa Jacobina, ja tammikuussa 2009 Summit ilmoitti Lautnerin jatkavan roolissa.[5] Kristen Stewart kommentoi Lautnerin olevan fyysisesti kuin "eri henkilö".[19]

Maaliskuussa 2009 Summit julkisti listan näyttelijöistä, jotka Lautnerin ohelle näyttelevät "susilauman" jäseniä.[20] Näyttelijöiden hakua johti Rene Haynes, joka on aikaisemmin työskennellyt muissa alkuperäisamerikkalaisia käsittelevissä elokuvissa kuten Tanssii susien kanssa ja Haudatkaa sydämeni Wounded Kneehen.[20] Kaikki "susilauman" jäsenten näyttelijät ovat, kuten hahmonsakin, alkuperäisamerikkalaista sukujuurta.[20] Alkuperäisamerikkalaisia, 15-25-vuotiaita näyttelijöitä myös haettiin koe-esiintymistilaisuudella alkuvuodesta 2009.[21]

Yhdysvaltalaisen näyttelijän Vanessa Hudgensin huhuttiin koe-esiintyneen ihmissusi Leah Clearwaterin rooliin Twilight – Uuteenkuuhun,[22] mutta sekä Summit että Hudgensin edustajat kielsivät huhut eikä hänen ole määrä olla mukana elokuvassa tai sen jatko-osissa.[23]

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Twilight – Uudenkuun esituotanto alkoi joulukuussa 2008 Chris Weitzin valinnan jälkeen.[2][24] Elokuvan kuvausten oli määrä alkaa 23. maaliskuuta 2009,[25] mutta ne aloitettiin jo muutamaa päivää aiemmin.[26] Twilight – Uusikuu kuvattiin pääasiassa Kanadan Vancouverissa.[25] Sen high schooliin sijoittuvat kohtaukset kuvattiin David Thompson Secondary School -koulussa Vancouverissa.[27] Elokuvan Italiaan sijoittuvia kohtauksia kuvattiin myös paikan päällä Italiassa, Montepulcianon kaupungissa toukokuun 2009 lopussa.[28]

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: New Moon (soundtrack)

Twilight – Uudenkuun sävellyksestä vastasi Alexandre Desplat.[29] Desplat oli ennen Twilight – Uuttakuuta työskennellyt ohjaaja Weitzin kanssa tämän vuoden 2007 elokuvassa Kultainen kompassi.[29] Elokuvan soundtrackin, jonka kappaleet on valinnut musiikkisuunnittelija Alexandra Patsavas, julkaisi Chop Shop Records yhdessä Atlantic Recordsin kanssa 16. lokakuuta 2009.[30] Alun perin soundtrack piti julkaista 20. lokakuuta 2009, mutta suuren suosion takia sen julkaisua aikaistettiin neljällä päivällä.[31]

Markkinointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Twilight – Uudenkuun virallinen traileri nähtiin Yhdysvalloissa ensimmäisen kerran 31. toukokuuta 2009 MTV-kanavalta tulleessa MTV Movie Awards -palkintogaalassa.[32][33] Ensimmäisiä kuvia elokuvasta on myös julkaistu.[34] Virallinen elokuvajuliste julkaistiin 19. toukokuuta 2009.[35]

23. heinäkuuta 2009 San Diegossa järjestyssä Comic-Conissa paljastettiin kaksi uutta kohtausta tulevasta elokuvasta.[36]

Twilight – Uudenkuun toinen traileri nähtiin ensimmäisen kerran 14. elokuuta Summit Entertainmentin Bandslam-elokuvan ensi-illassa Yhdysvalloissa.[37]

Sunnuntaina 13. syyskuuta Kristen Stewart, Robert Pattinson ja Taylor Lautner esittelivät uuden Twilight – Uudenkuun trailerin MTV Video Music Awardsissa.[38]

Ennen Twilight – Uudenkuun ensi-iltaa marraskuussa 2009 Stephenie Meyer vieraili Oprah Winfreyn talk show’ssa markkinoimassa elokuvaa.[39]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijät Taylor Lautner, Kristen Stewart, Robert Pattinson ja Peter Facinelli vuoden 2009 MTV Movie Awards -palkintogaalassa.

Yhdysvalloissa monet elokuvan näytökset myytiin loppuun jo kaksi kuukautta ennen elokuvan ensi-iltaa.[40]

Suomessa elokuvan ennakkomyynti käynnistyi 4. marraskuuta 2009.[41] Ensimmäisen päivän aikana Suomessa myytiin yli 9 000 lippua.[42] Elokuvan ennakkomyynti rikkoi Finnkinon ennätyksen kaksinkertaisesti.[42] Joissakin Finnkinon elokuvateattereissa esitettiin torstai-iltana 19. marraskuuta 2009 myös elokuvasarjan ensimmäinen osa Twilight – Houkutus, jota seurasi perjantain 20. marraskuuta puolella yöennakkona Twilight – Uusikuu.[41]

Twilight – Uusikuu teki historian parhaimman yöennakon ennätyksen, kun se tuotti yöennakoillaan 26,3 miljoonaa dollaria.[43] Elokuva tuotti avajaispäivänään 72,7 miljoonaa dollaria, mikä rikkoi myös parhaimman avajaispäivän ennätyksen.[43] Edellisen ennätyksen teki elokuva Yön ritari kesällä 2008 tuottamalla 67,2 miljoonaa dollaria avajaispäivänään.[43] Koko avajaisviikonloppunaan Twilight – Uusikuu tuotti Yhdysvalloissa 140,7 miljoonaa dollaria.[44] Maailmanlaajuiset tuotot mukaan luettuna elokuva tuotti avajaisviikonloppunaan 258,8 miljoonaa dollaria.[44] Suomessa Twilight – Uudenkuun kävi katsomassa avajaisviikonloppuna yli 70 000 ihmistä, ja se oli viikonlopun katsotuin elokuva.[45]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvalla on Rotten Tomatoes -sivustolla ”mätä”-arvosana, kun 40:stä sivuston valitsemasta huippukriitikosta vain 40 prosenttia on antanut elokuvalle positiivisen arvosanan. Kaikilta kriitikoilta saamiensa arvostelujen perusteella elokuva on myös mätä, vain 27 prosentin tuloksella.[46] Uudenkuun edeltäjä Houkutus on myös saanut ”mätä”-arvosanan, mutta sen 36 arvostelusta 56 prosenttia oli positiivisia.[47]

Roger Ebert antoi elokuvalle yhden tähden neljästä ja kirjoitti arvostelussaan, että elokuvan hahmot pitäisi ”pidättää maleksimisen ja suremisen tarpeensa vuoksi”.[48] Helsingin Sanomien kriitikko Jussi Ahlroth suhtautui elokuvaan nihkeästi, kuten jo arvostelun otsikko ”Menetetty vampyyritaika” kertoo. Hänen mukaansa elokuva on suunnattu sarjan faneille ja jättää muut kylmiksi. Positiivista Ahlrothin mukaan oli vain Bellan ja Jacobin suhde, vaikka Jacobista olikin tehty romaaniversiota ikävämpi hahmo.[49]

DVD ja Blu-ray[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan kahden julkaisun DVD ja Blu-ray ilmestyi 20. maaliskuuta 2010.[50][51] Se julkaistiin kyseisenä päivänä myös Suomessa.[52] Kahden levyn julkaisulla nähdään lisämateriaalia elokuvasta, kuten kamerat kulissien takana, musiikkivideoita ja paljon muuta.[51] Ranskassa julkaistavan elokuvan lisämateriaali sisältää myös pätkän, jossa näytetään Twilight – Epäilyksen kulissien taakse.[53] Elokuvasta julkaistaan myös kolmen levyn julkaisu, mutta sitä on saatavilla vain määrätyn ajan. Kolmas levy sisältää materiaalia, jota ei ole koskaan ennen nähty.[54] Helmikuussa 2009 julkistettiin tieto, että Ison-Britannian kahden levyn DVD ja Blu-ray julkaisu sisältää pienen pätkän elokuvasta Twilight – Epäilys ja että bonuslevyllä riittää katsottavaa jopa tunneiksi.[55] Wal-Martilla julkaistavalla kahden levyn julkaisulla eli "Ultimate Fan Edition" julkaisulla nähdään seitsemän minuutin klippi elokuvasta Twilight – Epäilys.[56] Tämä sisältää esimerkiksi kohtauksia kulissien taakse ja haastattelun yhdessä Robert Pattinsonin, Kristen Stewartin, Taylor Lautnerin ja Stephenie Meyerin kanssa.[56]

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huomioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Twilight – Uusikuu oli ehdolla Scorecard Review Movie-palkinnon yhdessätoista kategoriassa, mutta ne poistettiin kaikki pois ehdokkaista, sillä elokuvan fanit olivat manipuloineet äänestystuloksia antamalla Twilight – Uusikuulle arvosanaksi kymmenen ja muille elokuville yksi.[57] Paljastettiin kuitenkin, että parhaan toimintasankarin kategoriassa Twilight – Uusikuusta roolit Jacob Black ja Edward Cullen olivat hyvin tasaisia keskenään, mutta Edward oli kuitenkin johdolla ennen kuin kategoria poistettiin.[57]

Jatko-osa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Twilight – Epäilys

Twilight – Uudenkuun tarina jatkuu vuonna 2010 ilmestyneessä jatko-osassa Twilight – Epäilys, jonka on ohjannut brittiläinen David Slade ja käsikirjoittanut Melissa Rosenberg.[58] Pääosissa jatkavat Stewart, Pattinson ja Lautner. Elokuvan Suomen ensi-illan oli määrä olla 2. heinäkuuta 2010, mutta aikaa muutettiin, joten se sai ensi-iltansa 30. kesäkuuta 2010 sekä Suomessa että Yhdysvalloissa.[59]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. TWILIGHT - UUSIKUU Nordisk Film. Arkistoitu 8.11.2009. Viitattu 22.11.2009. (englanniksi)
 2. a b 'Twilight' sequel: New details on 'New Moon' Hollywood Insider. Arkistoitu 9.1.2010. Viitattu 8.8.2009. (englanniksi)
 3. But What If New Moon Sucks? E!Online. Viitattu 25.10.2009. (englanniksi)
 4. Release dates for The Twilight Saga: New Moon imdb.com. Viitattu 17.6.2009. (englanniksi)
 5. a b c d TAYLOR LAUTNER TO REPRISE HIS ROLE AS JACOB IN NEW MOON Summit Entertainment. Viitattu 24.7.2009. (englanniksi)
 6. In the Blood The New Yorker. Viitattu 10.6.2009. (englanniksi)
 7. Twilight: The Movie - February 4, 2009 Stepheniemeyer.com. Viitattu 10.6.2009. (englanniksi)
 8. Movie Review: 'Twilight' Los Angeles Times. Viitattu 7.4.2009. (englanniksi)
 9. 'Twilight' grosses $35.7 mil on Friday Entertainment Weekly. Viitattu 27.4.2009. (englanniksi)
 10. 'Twilight' Tuesday Finale: Director Catherine Hardwicke Raves About Film's Success — 'Unbelievable!' MTV. Viitattu 24.3.2009. (englanniksi)
 11. TWILIGHT Box Office Mojo. Viitattu 27.4.2009. (englanniksi)
 12. 'Twilight' film franchise looks ahead Hollywood Reporter. Arkistoitu 7.9.2009. Viitattu 7.8.2009. (englanniksi)
 13. a b 'Twilight' Sequel Confirmed: 'New Moon' To Hit The Big Screen MTV. Viitattu 7.8.2009. (englanniksi)
 14. a b No Hardwicke for 'Twilight' sequel Variety. Viitattu 7.8.2009. (englanniksi)
 15. 'Twilight' Director Catherine Hardwicke Will NOT Direct 'New Moon' MTV Movies Blog. Viitattu 7.8.2009. (englanniksi)
 16. Chris Weitz To Helm 'Twilight' Sequel omg.yahoo.com. Arkistoitu 14.12.2008. Viitattu 18.12.2008. (englanniksi)
 17. 'New Moon' Casting News: Michael Copon, Ben Barnes Push For Roles In 'Twilight' Sequel MTV. Viitattu 25.7.2009. (englanniksi)
 18. Taylor Lautner Growing (Literally) with the Twilight Franchise People. Viitattu 25.7.2009. (englanniksi)
 19. 'Twilight' star Kristen Stewart's 'New Moon' lovers: Taylor Lautner, Robert Pattinson Los Angeles Times. Viitattu 7.8.2009. (englanniksi)
 20. a b c Summit Entertainment Runs With the Wolf Pack in the Twilight Saga: New Moon Summit Entertainment. Viitattu 7.8.2009. (englanniksi)
 21. Tantrums and tears at Twilight audition Vancouver Sun. Arkistoitu 14.4.2009. Viitattu 7.8.2009. (englanniksi)
 22. 'Twilight' sequel: Vanessa Hudgens reportedly auditioned for 'New Moon' Entertainment Weekly. Arkistoitu 26.8.2009. Viitattu 8.8.2009. (englanniksi)
 23. Vanessa Hudgens in 'New Moon'? Not so fast Entertainment Weekly. Viitattu 8.8.2009. (englanniksi)[vanhentunut linkki]
 24. 'Twilight' sequel: 'New Moon' director will be Chris Weitz Entertainment Weekly. Arkistoitu 14.9.2010. Viitattu 7.8.2009. (englanniksi)
 25. a b Move over, movie vampires: Werewolf pack is back USA Today. Viitattu 14.4.2009. (englanniksi)
 26. Twilight’s New Moon Wraps Up Shooting westcoaster.ca. Viitattu 14.4.2009. (englanniksi)
 27. Twilight stars filming New Moon at Vancouver high school The Vancouver Sun. Viitattu 3.9.2009. (englanniksi)
 28. Montepulciano 'the most beautiful place to film'... Strada del Vino Nobile di Montepulciano. Arkistoitu 19.4.2012. Viitattu 14.4.2009. (englanniksi)
 29. a b Alexandre Desplat is Scoring Twilight Saga: New Moon?! FirstShowing.net. Viitattu 7.8.2009. (englanniksi)
 30. 'New Moon' Soundtrack Gets Early Release Date ET. Arkistoitu 16.10.2009. Viitattu 16.10.2009. (englanniksi)
 31. New Moon Soundtrack to be Released Early due to Popular Demand! newmoonmovie.org. Arkistoitu 26.4.2010. Viitattu 25.10.2009. (englanniksi)
 32. 'New Moon' Trailer To Premiere On MTV Movie Awards MTV. Viitattu 8.8.2009. (englanniksi)
 33. New Moon Clip to Debut at MTV Movie Awards Coming Soon. Arkistoitu 21.5.2009. Viitattu 8.8.2009. (englanniksi)
 34. First Photos From New Moon Released imnotobsessed.com. Arkistoitu 29.5.2009. Viitattu 31.5.2009. (englanniksi)
 35. Attention 'Twilight'-ers: The New 'New Moon' Poster Has Arrived! MTV Movies Blog. Viitattu 9.8.2009. (englanniksi)
 36. Two New Moon Scenes Unveiled at Comic-Con: Full Description! Rotten Tomatoes. Viitattu 8.8.2009. (englanniksi)
 37. Robert Pattinson and Kristen Stewart in 'New Moon' latest trailer sneak peek hitfix.com. Viitattu 12.8.2009. (englanniksi)
 38. Eclusive New Moon Trailer to Premiere at MTV VMA Music Awards! newmoonmovie.org. Arkistoitu 5.9.2009. Viitattu 3.9.2009. (englanniksi)
 39. 'Twilight,' 'New Moon' author Stephanie Meyer will be on The Oprah Winfrey show Friday NY Daily News. Arkistoitu 14.11.2009. Viitattu 29.11.2009. (englanniksi)
 40. Good Luck Getting Your New Moon Tickets E!Online. Viitattu 2.11.2009. (englanniksi)
 41. a b Twilight - Uusikuu -elokuvan ennakkomyynti alkaa Nordisk Film. Arkistoitu 15.7.2011. Viitattu 22.11.2009.
 42. a b Twilight - Uusikuu -elokuvan ennakkomyynti rikkoi kaikki ennätykset Nordisk Film. Arkistoitu 15.7.2011. Viitattu 22.11.2009.
 43. a b c 'New Moon' takes opening day record Variety. Viitattu 21.11.2009.
 44. a b WORLDWIDE OPENINGS Box Office Mojo. Viitattu 23.11.2009. (englanniksi)
 45. Twilight – Uusikuu sai 70 000 katsojaa avausviikonloppuna Helsingin Sanomat. Arkistoitu 26.11.2009. Viitattu 23.11.2009.
 46. The Twilight Saga: New Moon Movie Reviews, RottenTomatoes.com, Viitattu 20.10.2010
 47. Twilight Movie Reviews, RottenTomatoes.com, Viitattu 20.10.2010
 48. Ebert, Roger: The Twilight Saga: New Moon RogerEbert.Suntimes.com. 18.11.2009. Arkistoitu 22.11.2009. Viitattu 7.4.2011. (englanniksi)
 49. Jussi Ahlroth: Menetetty vampyyritaika Helsingin Sanomat. 20.11.2009. Arkistoitu 24.5.2012. Viitattu 6.4.2011.
 50. New Moon DVD Release Info And Cover news.prnewswire.com. Viitattu 24.1.2010. (englanniksi)[vanhentunut linkki]
 51. a b Twilight Saga: New Moon Blu-ray/DVD Release Date and Details - PRE-ORDERS NOW AVAILABLE dreadcentral.com. Viitattu 24.1.2010. (englanniksi)
 52. Twilight- Uusikuu (2 disc) cdon.com. Viitattu 15.3.2010. (suomeksi)
 53. French New Moon DVD Includes Making of Eclipse Clip! newmoonmovie.org. Arkistoitu 30.1.2010. Viitattu 30.1.2010. (englanniksi)
 54. New Moon 3 Disc Deluxe Edition DVD With Bonus Collectible Film Cell At Target newmoonmovie.org. Arkistoitu 29.1.2010. Viitattu 30.1.2010. (englanniksi)
 55. UK ‘New Moon’ DVD and Blu-Ray Will Contain a Sneak Peek of ‘Eclipse’ newmoonmovie.org. Arkistoitu 26.2.2010. Viitattu 17.2.2010. (englanniksi)
 56. a b Wal-Mart to Have ‘Eclipse’ Footage on Their ‘New Moon’ Two-Disc Set! eclipsemovie.org. Arkistoitu 17.2.2010. Viitattu 23.2.2010. (englanniksi)
 57. a b New Moon Un-Nominated For Scorecard Review Movie Awards newmoonmovie.org. Arkistoitu 20.2.2010. Viitattu 18.2.2010. (englanniksi)
 58. David Slade to Direct Summit Entertainment's The Twilight Saga: Eclipse Summit Entertainment. Viitattu 8.8.2009. (englanniksi)
 59. Epäilys-elokuva houkutus-twilight.blogspot.com. Viitattu 17.3.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]