Poika (brittiläinen elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Poika
About a Boy
Ohjaaja
Käsikirjoittaja
Perustuu About a Boy -romaaniin
Tuottaja
Säveltäjä Badly Drawn Boy
Kuvaaja Remi Adefarasin
Leikkaaja Nick Moore
Pukusuunnittelija Joanna Johnston
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Ranska, Saksa, Yhdistynyt kuningaskunta, Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Universal Studios
Netflix
Ensi-ilta
  • 26. huhtikuuta 2002
  • 19. heinäkuuta 2002 (Suomi)
Kesto 101 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 30 000 000 USD[1]
Tuotto 130 549 455 USD[1]
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Poika (About a Boy) on samannimiseen kirjaan perustuva brittiläinen elokuva, jonka ovat ohjanneet veljekset Chris ja Paul Weitz. He ovat myös käsikirjoittaneet elokuvan. Elokuva on julkaistu 26. huhtikuuta vuonna 2002.

Will Freeman (Hugh Grant) on tyhjäntoimittaja, jolla on upea auto, kauniita naisia, mutta ei ollenkaan vastuuntuntoa. Marcus Brewer (Nicholas Hoult) taas on 12-vuotias poika, jolla on ongelmia sekä koulussa että kotona. Willillä on vain hankaluuksia yhden asian kanssa: Hän saa päähänsä, että sinkkuäitien kanssa on paljon helpompaa olla, joten hän saakin eräs päivä pyydettyä Suzieta puistoon hänen kanssaan, mutta Willillä on ongelma; hänellä on keksitty poika. Marcus tulee puistoon heidän kanssaan, joka johtaa ketjureaktioon ja Willistä ja Marcuksesta tulee hauskalla tavalla ystäviä.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Will Freeman elää aluksi rauhaisaa ja ongelmatonta saarelaiselämää. Hänen asuntonsa on täynnä hyödyttömiä tavaroita, joita hän ostelee vain sen takia, että ne ovat siistejä. Hänellä on väliin kauniita naisia ja upea auto sekä muuta hieman turhaakin materiaa. Marcus Brewerin elämä on paljon monimutkaisempaa. Hänellä on äiti, joka on yhtenään masentunut ja Marcuksella menee koulussakin huonosti, häntä nimittäin kiusataan koko ajan. Hän oli vaihtanut ihan vasta koulua, mutta hän ei vain sopinut joukkoon, minne menikin. Hänen äitinsä on lisäksi hippi ja kasvissyöjä.

Ystävät pyytävät Will Freemania kummiksi, mutta hän ei ole siihen valmis tai vastuuntuntoinen. Will haluaa vain elää huoletonta elämää eikä halua elämäänsä muutenkaan mitään monimutkaisuuksia. Will menee heti aluksi treffeille erään naisen kanssa, mutta hän saa tietää, että hänellä on 3-vuotias poika. Hän alkaa kuitenkin valehdella heti aluksi tietämättään naiselle ja hän uskoi häntä. Will vie naisen pojan eläintarhaan ja suhde tuntuu yksinkertaiselta. Mutta sitten pienien mokien jälkeen Will alkaa uskoa, että tämä nainen ei olekaan häntä varten. Will aikoo jättää naisen, mutta nainen ehtii ensin. Hänellä on kuulemma monimutkainen suhde poikansa isään ja hän ei ole vielä valmis ryhtymään uuteen suhteeseen. Siinä vaiheessa Will tajuaa, että hän oli parempi ihminen sinkkuäitien mielestä kun heidän ex-miehet olivat kohdelleet heitä ensin niin huonosti.

Marcuksella on ongelmia heti aluksi. Kotona hänen äitinsä itkee ja koulussa hän alkaa hyräillä laulua, häntä aletaan pitää outona ja häntä aletaan potkia välitunnilla pallolla. Myöskään koulun nörttipojat eivät enää halua olla Marcuksen ystäviä.

Will alkaa etsiä sinkkuäitejä, mutta hän ei vielä tiennyt mistä heitä löytäisi. Siihen hän löytää vastauksen kaupan ilmoitustaululta ja hän menee sinkkuvanhempien tukiryhmään. Kun hän oli kuullut kaikkien niiden naisten tarinat heidän pahoista ex-miehistään, oli hän valmis kyseenalaistamaan oman sukupuolensa. Kun Willin vuoro tulee hän kertoo lisää valheita. Hän kertoo, että hänellä oli vaimo, joka jätti hänet ja heidän 2-vuotiaan Ned-poikansa oman onnensa nojaan. Lisäksi Willin paras kaveri oli tämän vaimon salarakas. Will alkaa heti flirttailla tukiryhmässä Suzien kanssa, jolla on myös kolmevuotias lapsi, nimeltään Meg. Hänen piti alkaa järjestää itselleen turvaistuimia, jotta häntä uskottaisiin. Hän meni yhdistyksen piknikille Suzien, Megin ja Marcuksen kanssa. Marcus kuvitteli heti aluksi, että Will on aivan typerys. Puistossa heille selviää, että Will ei tee mitään elääkseen, vaan sen sijaan elää tekijänoikeuspalkkioilla, jotka hän saa hänen isänsä tekemästä jouluhitistä 50-luvulta. Jouluhitin nimi on Santa's Super Sled. Hän itse vihaa koko kappaletta. He keskustelevat kahden Suzien kanssa samaan aikaan kun Marcus ruokkii sorsia, mutta erehtyykin heittämään koko leivän murusten sijaan ja täten tappaa sorsan. Siitä se kaikki sitten alkoi. Kun he lähtivät viemään Marcusia takaisin kotiin Fiona, Marcusin äiti makasi sohvalla ja hän oli ottanut yliannostuksen lääkkeitä. Marcuksen elämä muuttui ja he lähtivät Willin kanssa ajamaan ambulanssin perässä. Will yrittää sairaalassa lohduttaa Marcusta, mutta turhaan.

Kotona Marcus on vihainen äidilleen, koska tämä jätti hänelle itsemurhaviestin, mutta samalla hänellä on myös aatteita. Hänen pitäisi perustaa ikään kuin tukiverkosto itselleen. Samalla Will toisin sanoen ei tee mitään Hän halusi tutustua paremmin tähän Will-kaveriin, joten hän kiristää Willin lounaalle hänen ja Fionan kanssa, koska haluaa hänen äidilleen poikaystävän. Will ei olekaan aivan yhtä mielissään asiasta kuin Marcus. Ravintolassa Will pitää Marcusta entistä oudompana ja paheksuu hänen äitinsä vaatteita ja mielenterveyttä. Kun he menevät kolmisin Marcusin ja Fionan kotiin he laulavat pianon ääressä. Will ei kestä kuunnella laulamista ja toivoisi jo olevansa kotona.

Marcus alkaa seurata Williä ja hänelle selviää, että Willillä ei olekaan poikaa ja kiristää häntä ja yrittää pyrkiä sisälle. Kun hän palaa Will päästää hänet asuntoonsa ja hän alkaa käydä päivittäin katsomassa Willin luona telkkaria. Eräänä päivänä Will kuitenkin päästää Marcuksen kotiinsa, kun koulukiusaajat ovat hänen kimpussaan. Marcus pelkää, että Will vie hänet rehtorin puhutteluun, mutta sen sijaan Will viekin hänet kenkäkauppaan, jossa hän ostaa hänelle uudet tyylikkäät lenkkarit. Marcuksen koulukiusaajat kuitenkin varastavat lenkkarit häneltä heti. Marcuksen täytyy selittää äidilleen, mistä oli saanut uudet kengät ja Willistä. Hänen äitinsä saa heti alkuun oudon käsityksen Willin toimista ja pitää häntä hyväksikäyttäjänä. Will alkaa huutaa ravintolassa Fionalle, että tämä ei tiedä mitään koulukiusaajista ja ymmärtää itse paremmin mitä Marcus tarvitsee hullun itsemurhaa yrittäneen äidin sijasta. Fiona suuttuu ja he sopivat, että Will on nyt vastuussa Marcuksesta, vaikkei tämän isä olisikaan.

Will viettää joulua Marcuksen luona, vaikka ensin aikoikin viettää joulua yksin kotonaan kauhuelokuvia humalassa ja pilvessä katsellen. Siellä ovat hänen isänsä, hänen vaimonsa, hänen mummonsa sekä Suzie, joka on Willille vihainen, koska tämä oli valehdellut, että tällä oli poika nimeltä Ned. Will antaa Marcuksella parhaimman lahjan tamburiiniin ja sukkiin verrattuna. Marcus saa CD-levyn sekä soittimen ja alkaa kuunnella rap-musiikkia. Uutenavuotena Will rakastuu, mutta nainen, Rachel saa väärän käsityksen ja nyt hänen täytyy pakonomaisesti esittää, että Marcus on hänen poikansa. Samaan aikaan Marcus rakastuu tyttöön nimeltä Ellie, mutta heistä tulee kuitenkin vain ystäviä. Will yrittää selittää hänen isäsuhdettaan Marcusiin naisystävälleen, mutta Rachel jättää hänet. Will musertuu ja ei enää ole kiinnostunut Marcuksesta. Hän viimein herää, kun hän kääntyy Fionan puoleen ja käskee tätä olemaan tekemättä itsemurhaa. Silloin Willille selviää, että Marcus on tekemässä ns. sosiaalisen itsemurhan esittäessään koulun konsertissa kappaleen Killing me Softly. Will ajaa Fionan kanssa koululle ja Will sanoo, että Fiona on huono äiti. Marcus on loukkaantunut, koska tämä ei ymmärrä miksi hän tekee niin. Marcus haluaa vain tehdä äitinsä onnelliseksi. Lopulta Marcus menee lavalle yksin hänen nokkahuilua soittavan kaverin peräännyttyä. Will ei kuitenkaan halua jättää Marcusta yksin tilanteen kanssa, vaan lainaa joltakin pojalta sähkökitaran ja menee lavalle soittamaan ja laulamaan. Aluksi kaikki sujuu hyvin, kunnes Will menee liian pitkälle ja joutuu nolatuksi.

Loppuratkaisu on se, että Will toteaa yhä olevansa saari, mutta on olemassa myös saariketjuja, jotka ovat jollain tavalla yhteydessä toisiinsa. Hän istuu sohvallaan katsoen kauhuelokuvaa. Pian Rachel ilmestyy Willin luo suudellen ja koko porukka onkin talossa. Marcus istuu Willin viereen sohvalle ja Marcus sanoo ns. elokuvan loppusanat.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Hugh Grant  Will Freeman  
 Nicholas Hoult  Marcus Brewer  
 Toni Collette  Fiona  
 Rachel Weisz  Rachel  
  1. a b About a Boy boxofficemojo.com. Viitattu 14.8.2011. (englanniksi)