Oprah Winfrey

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oprah Winfrey
Oprah Winfrey vuonna 2014.
Oprah Winfrey vuonna 2014.
Henkilötiedot
Syntynyt29. tammikuuta 1954 (ikä 69)
Yhdysvallat Mississippi, Yhdysvallat
Ammatti Televisiojuontaja
Puoliso Stedman Graham
Muut tiedot
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
Kotisivu

Oprah Gail Winfrey (s. 29. tammikuuta 1954 Kosciusko, Mississippi, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen television keskusteluohjelman juontaja.

Winfreyn juontama keskusteluohjelmaa The Oprah Winfrey Show esitettiin vuodesta 1986 vuoden 2011 toukokuuhun asti ollen näin Yhdysvaltain pitkäikäisin päiväaikaan lähetetty television keskusteluohjelma.

Oprahin omaisuus on noin 2,5 miljardin Yhdysvaltain dollarin arvoinen (helmikuussa 2008).

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Winfrey syntyi baptistiperheeseen. Hänen isänsä Vernon oli hiilikaivostyöläinen ja äitinsä Vernita Lee kotiapulainen; he saivat lapset teini-iässä. Hänelle oli tarkoitus antaa nimeksi Orpah, mutta se kirjoitettiin syntymätodistukseen väärin ja näin Oprah sai nimensä. Winfrey vietti elämänsä kuusi ensimmäistä vuotta isoäitinsä huomassa, kun vanhemmat muuttivat pohjoiseen työhön. Hän kertoo, että hänet raiskattiin 9-vuotiaana. Oprah Winfrey tuli raskaaksi 14-vuotiaana ja synnytti lapsen. Lapsi kuitenkin kuoli vain parin viikon ikäisenä keskoskomplikaatioihin. Winfrey voitti 18-vuotiaana Miss Black Tennessee -kauneuskilpailun. Winfrey on avoliitossa Stedman Grahamin kanssa.

Vuoden 2010 kiitospäivänä Oprahille selvisi, että hänellä on sisarpuoli Patricia, jonka Oprahin äiti antoi adoptoitavaksi heti tämän syntymän jälkeen taloudellisen tilanteensa vuoksi. Oprah esitteli kahdeksan vuotta nuoremman sisarensa talkshow-ohjelmassaan vuonna 2011.[1]

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1970-luvulla Winfrey työskenteli paikallisuutisten ankkurina ja juonsi People Are Talking -nimistä keskusteluohjelmaa yhdessä Richard Sherin kanssa. Vuonna 1983 hän muutti Chicagoon, missä juonsi aluksi aamuisin lähetettävää puolituntista AM Chicago -ohjelmaa. Vuonna 1985 ohjelma sai uuden nimen The Oprah Winfrey Show, joka vuonna 1986 muuttui valtakunnalliseksi. Ohjelmasta tuli pian suosittu, ja Winfreystä tuli maailman ensimmäinen tummaihoinen naispuolinen miljardööri. Hän sai tähden Hollywood Walk of Famelle syyskuussa 2011.[2]

Vuonna 2018 Golden Globe -gaalassa Winfrey palkittiin Cecil B. DeMille -palkinnolla.

Hyväntekeväisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Winfrey avasi tammikuussa 2007 perustamansa koulun Etelä-Afrikan köyhille tytöille. Koulun nimeksi tuli Oprah Winfreyn tyttöjen johtaja-akatemia. Koulussa tulee opiskelemaan tulevaisuudessa noin 450 oppilasta. Winfrey itse valitsi kouluun ensimmäiset oppilaat. Yksi motiivi koulun avaamiselle oli AIDS:n leviämisen estäminen Afrikassa.

Winfrey on myös nettisivuillaan toimivan Angel Networkin kautta avustanut muun muassa hurrikaani Katrinan uhreja rakennuttamalla näille taloja julkisuuden henkilöiden kuten Jon Bon Jovin ja Eva Longorian avustuksella. Angel Network on tarkoitettu etenkin henkilöille, jotka haluavat auttaa, mutta eivät tiedä miten. Angel Networkin kautta he voivat ostaa taloihin huonekaluja ja kodinkoneita.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2007 Winfrey kertoi kärsivänsä kilpirauhasen vajaatoiminnasta.[3] Sen on arveltu olevan Hashimoton tauti.[4] Winfrey on sanonut, että hän ei ole lesbo.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Oprah Winfrey.