Jon Bon Jovi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jon Bon Jovi
Jon Bon Jovi at the 2009 Tribeca Film Festival 3.jpg
Jon Bon Jovi Tribecan elokuvajuhlilla vuonna 2009.
Syntynyt 2. maaliskuuta 1962 (ikä 55)
Kotoisin Perth Amboy, New Jersey, Yhdysvallat
Aktiivisena 1980–
Tyylilajit hard rock, glam metal, country rock
Ammatit muusikko
Soittimet laulu, kitara, piano, huuliharppu, lyömäsoittimet, trumpetti, käyrätorvi, pasuuna, marakassit
Yhtyeet Bon Jovi
Levy-yhtiöt Island Records
Mercury Records
MusicBrainz

John Francis Bongiovi, Jr., taiteilijanimeltään Jon Bon Jovi, ( s. 2. maaliskuuta 1962 Perth Amboy, New Jersey, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen muusikko, lauluntekijä ja näyttelijä, joka tunnetaan parhaiten urastaan perustamansa Bon Jovi -yhtyeen laulajana ja keulahahmona. Hän on kirjoittanut valtaosan Bon Jovin kappaleista, ja hänet valittiin vuonna 2009 lauluntekijöiden Songwriters Hall of Fame -kunniagalleriaan kunnianosoituksena mittavasta työstään lauluntekijänä.

Uransa aikana Jon Bon Jovi on levyttänyt yhtyeensä kanssa kaksitoista studioalbumia, joita on myyty kansainvälisesti yli 130 miljoonaa kappaletta, mikä tekee Bon Jovista yhden kaikkien aikojen kaupallisesti menestyneimmistä muusikoista. Hän on myös levyttänyt ja julkaissut kaksi sooloalbumia, Blaze of Glory (1990) ja Destination Anywhere (1997). Muusikonuransa ohella hän on myös näytellyt 1990-luvulta alkaen useissa elokuvissa ja televisiosarjoissa. Hän on vuonna 2006 perustamansa The Jon Bon Jovi Soul Foundation -hyväntekeväisyysjärjestön keulahahmo. Hän on myös yksi arena football -seura Philadelphia Soulin perustajista ja seuran entinen pääomistaja.

Poliittinen toiminta ja hyväntekeväisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bon Jovi on poliittiselta vakaumukseltaan demokraatti, ja hän on osallistunut aktiivisesti presidentinvaalien toimintaan Yhdysvalloissa. Hän tuki Al Gorea vuoden 2000 presidentinvaaleissa, John Kerryä vuoden 2004 vaaleissa ja Barack Obamaa vuoden 2008 vaaleissa. Presidentinvaalien ohella hän on esiintynyt aktiviisesti myös muualla politiikan alalla.

Bon Jovi tunnetaan hyvin aktiivisena hahmona myös hyväntekeväisyydessä. Hän on osallistunut hyväntekeväisyyteen muun muassa Special Olympicsin, Amerikan Punaisen Ristin, Elizabeth Glaser Pediatric AIDS Foundationin, Habitat for Humanityn, Covenant Housen, Project H.O.M.E.:n sekä perustamansa The Jon Bon Jovi Soul Foundationin avustuksella. The Jon Bon Jovi Soul Foundationin tavoite on vähentää asunnottomuutta Yhdysvalloissa. Järjestö perusti vuonna 2011 JBJ Soul Kitchen -ravintolan, jossa vähävaraiset ruokailijat voivat maksaa annoksensa rahan sijaan esimerkiksi vapaaehtoistyöllä.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jon Bon Jovi on ollut vuodesta 1989 lähtien naimisissa Dorothea Hurleyn kanssa. He avioituivat salaa Las Vegasin Graceland Wedding Chapelissa 29. huhtikuuta 1989 kesken Bon Jovin New Jersey Syndicate Tour -kiertueen. Heillä on neljä lasta: tytär Stephanie Rose (s. 31. toukokuuta 1993) ja kolme poikaa, Jesse James Louis (s. 19. helmikuuta 1995), Jacob Hurley (s. 7. toukokuuta 2002) ja Romeo Jon (s. 29. maaliskuuta 2004).

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Soolouran tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bon Jovi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Bon Jovin diskografia

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä laulajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.