Anna hyvän kiertää

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Anna hyvän kiertää
Pay It Forward
Ohjaaja Mimi Leder
Käsikirjoittaja Catherine Ryan Hyde
Leslie Dixon
Tuottaja Mary McLaglen
Jonathan Treisman
Steven Reuther
Peter Abrams
Robert L. Levy
Paddy Carson
Säveltäjä Thomas Newman
Pääosat Haley Joel Osment
Helen Hunt
Kevin Spacey
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Warner Bros.
Ensi-ilta 20. lokakuuta 2000
Kesto 123 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 40 000 000 dollaria
Tuotto 55 707 411 dollaria
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Anna hyvän kiertää (engl. Pay It Forward) on vuonna 2000 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen draamaelokuva, jonka on ohjannut Mimi Leder. Elokuvan pääosissa esiintyvät Haley Joel Osment, Helen Hunt ja Kevin Spacey. Elokuva perustuu Catherine Ryan Hyden samannimiseen romaaniin.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Las Vegasissa asuva 11-vuotias Trevor McKinney aloittaa koulussa seitsemännen luokan. Yhteiskuntaopin opettaja Eugene Simonet antaa oppilailleen tehtäväksi muuttaa maailmaa paremmaksi. Trevor kehittää idean ”hyvän kierrättämisestä”: mikäli hän muuttaisi suuresti kolmen henkilön elämää, näistä jokainen voisi parantaa kolmen muun ihmisen elämää ja niin edelleen.

Kotimatkallaan Trevor kohtaa kodittoman miehen, Jerryn, ja päättää ottaa tämän mukaansa kotiin syömään, nukkumaan ja peseytymään. Sen sijaan, että Jerry olisi palveluksen velkaa Trevorille, mies kohdistaa hyvän teon Trevorin äidille, Arlenelle. Jerry korjaa Arlenen auton, mutta tämä näkee Jerryn käsivarressa neulapistoksia ja syyttää miestä päihderiippuvaiseksi. Jerry yrittää todistaa muuttaneensa elämänsä ostettuaan Trevorilta saamillaan rahoilla vaatteita ja saatuaan työpaikan. Vaikka Jerryn uusi elämä epäonnistuu kun tämä sortuu jälleen huumeisiin, hän antaa hyvän kiertää pelastamalla itsemurhaa yrittävän naisen sillalta.

Arlene pöyristyy kohdattuaan kodissaan kodittoman miehen ja haluaa keskustella asiasta Eugenen kanssa. Trevor päättää ottaa Eugenen toiseksi hyvän teon kohteekseen ja järjestää äitinsä ja opettajansa palaverista romanttisen illallisen. Eugene tuntee epävarmuutta kasvojensa ja kehonsa vakavien palovammojen takia, mutta Arlene sanoo pitävänsä miestä kaikesta huolimatta hyvännäköisenä. Yhteiset illat päättyvät, kun Trevorin isä, alkoholisoitunut Ricky palaa Arlenen luokse. Arlene haluaa antaa Rickylle toisen mahdollisuuden, mistä Eugene raivostuu ja kertoo omasta isästään, joka kaatoi Eugenen päälle öljyä ja sytytti poikansa palamaan. Eugene varoittaa, ettei Ricky ole muuttunut ja tulee vielä satuttamaan poikaansa. Kun Ricky päätyy juomaan, huutamaan ja uhkailemaan, Arlene tajuaa virheensä ja käskee miehen häipyä. Trevor päättää ottaa kolmanneksi kohteekseen koulukaverinsa Adamin, joka on koulukiusattu. Trevorilla ei kuitenkaan riitä rohkeutta puuttua kiusaamistilanteisiin.

Losangelesilainen toimittaja Chris Chandler on mukana poliisitilanteessa, jossa hänen autonsa romuttuu. Chris hämmentyy, kun liikemies herra Thorsen näkee tapahtuneen ja lahjoittaa Chrisille kalliin autonsa. Chris kuulustelee miehen motiiveja, ja Thorsen kertoo ryhtyneensä hyvän kierrättämiseen, kun Parker-niminen mies auttoi Thorsenin tytärtä astmakohtauksen kanssa. Chris alkaa jäljittää koko käytännön alkuperää. Parker väittää ideaa omakseen, mutta lopulta paljastaa kuulleensa asiasta Grace-nimiseltä naiselta, joka pelasti Parkerin tukalasta tilanteesta. Chris etsii Gracen, joka paljastaa ryhtyneensä kierrättämään hyvää kuultuaan käytännöstä tyttäreltään Arlenelta, joka antoi äidilleen anteeksi tämän tarjoaman huonon kasvatuksen. Arlene paljastaa Chrisille idean luojaksi poikansa Trevorin. Trevor pääsee haastateltavaksi aihetta käsittelevään Chris Chandlerin uutisartikkeliin.

Trevor näkee Adamin olevan jälleen kiusattuna koulun pihalla. Hän päättää vihdoinkin onnistua hyvän kierrättämisessä Adamin suhteen ja alkaa tapella kiusaajia vastaan. Yksi pojista ottaa esille stiletin, joka vahingossa uppoaa Trevorin vatsaan. Trevor menehtyy sairaalassa, ja asia uutisoidaan televisiossa. Sadat ihmiset, jotka ovat ryhtyneet hyvän kierrättämiseen, kerääntyvät Arlenen talolle kunnioittamaan Trevorin muistoa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Haley Joel Osment  … Trevor McKinney  
 Helen Hunt  … Arlene McKinney  
 Kevin Spacey  … Eugene Simonet  
 James Caviezel  … Jerry  
 Jay Mohr  … Chris Chandler  
 Jon Bon Jovi  … Ricky McKinney  
 Angie Dickinson  … Grace  
 David Ramsey  … Sidney Parker  
 Gary Werntz  … Thorsen  
 Marc Donato  … Adam  
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.