Anna hyvän kiertää

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Anna hyvän kiertää
Pay It Forward
Elokuvan suomenkielinen DVD-kansi.
Elokuvan suomenkielinen DVD-kansi.
Ohjaaja Mimi Leder
Käsikirjoittaja
Tuottaja
Säveltäjä Thomas Newman
Kuvaaja Oliver Stapleton
Leikkaaja David Rosenbloom
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Warner Bros.
Ensi-ilta 20. lokakuuta 2000
Kesto 123 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 40 000 000 dollaria
Tuotto 55 707 411 dollaria[1]
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Anna hyvän kiertää (engl. Pay It Forward) on vuonna 2000 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen draamaelokuva, jonka on ohjannut Mimi Leder. Elokuvan pääosissa esiintyvät Haley Joel Osment, Helen Hunt ja Kevin Spacey. Elokuva perustuu Catherine Ryan Hyden samannimiseen romaaniin.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Losangelesilainen toimittaja Chris Chandler on mukana poliisitilanteessa, jossa hänen autonsa romuttuu. Lakimies herra Thorsen näkee tapahtuneen ja lahjoittaa Chrisille arvokkaan autonsa. Thorsen ei vaadi vastapalvelusta, vaan kehottaa Chrisiä tekemään hyvän teon kolmelle muulle ihmiselle. Thorsen paljastaa ryhtyneensä hyvän kierrättämiseen saatuaan apua astmakohtaukseen Parker-nimiseltä mieheltä. Chris aikoo tavata Parkerin ja jäljittää koko käytännön alkuperän.

Neljä kuukautta aikaisemmin Las Vegasissa asuva 11-vuotias Trevor McKinney aloittaa koulussa seitsemännen luokan. Yhteiskuntaopin opettaja Eugene Simonet antaa oppilailleen tehtäväksi muuttaa maailmaa paremmaksi. Trevor kehittää idean ”hyvän kierrättämisestä”: mikäli hän muuttaisi suuresti kolmen henkilön elämää, näistä jokainen voisi parantaa kolmen muun ihmisen elämää ja niin edelleen.

Trevor päättää ottaa kodittoman Jerry-nimisen miehen kotiinsa syömään, nukkumaan ja peseytymään. Sen sijaan, että Jerry olisi palveluksen velkaa Trevorille, mies kohdistaa hyvän teon Trevorin alkoholisoituneelle yksinhuoltajaäidille, Arlenelle. Jerry korjaa Arlenen auton, mutta tämä säikähtää tuntematonta miestä ja epäilee Jerryä narkomaaniksi. Jerry vakuuttelee muuttaneensa elämänsä ostettuaan Trevorilta saamillaan rahoilla vaatteita ja saatuaan työpaikan. Vaikka Jerryn uusi elämä epäonnistuu kun hän sortuu huumeisiin, hän antaa myöhemmin hyvän kiertää pelastamalla itsemurhaa yrittävän naisen sillalta.

Arlene pöyristyy kohdattuaan kodittoman miehen kodissaan ja haluaa keskustella asiasta Eugenen kanssa. Trevor päättää ottaa Eugenen toiseksi hyvän teon kohteekseen ja järjestää äitinsä ja opettajansa romanttiselle illalliselle. Illan päätyttyä Arlene tajuaa mitä Trevor yritti, ja heille tulee kova sanaharkka, jonka päätteeksi Arlene lyö Trevoria. Poika karkaa kotoaan, mutta saa pian sovittua asian äitinsä kanssa. Arlene lupaa yrittää lopettaa alkoholin käytön.

Eugene tuntee epävarmuutta kasvojensa ja kehonsa vakavien palovammojen takia, mutta Arlene sanoo pitävänsä miestä kaikesta huolimatta hyvännäköisenä. Yhteiset illat päättyvät, kun Trevorin isä, alkoholisoitunut Ricky palaa Arlenen luokse. Arlene haluaa antaa Rickylle taas uuden mahdollisuuden, mistä Eugene raivostuu ja kertoo omasta isästään, joka kaatoi Eugenen päälle bensiiniä ja sytytti poikansa palamaan. Eugene varoittaa, ettei Ricky ole muuttunut ja tulee vielä satuttamaan poikaansa. Kun Ricky päätyy huutamaan ja uhkailemaan, Arlene tajuaa virheensä ja käskee miehen häipyä lopullisesti. Trevor päättää ottaa kolmanneksi kohteekseen koulukaverinsa Adamin, joka on koulukiusattu. Trevorilla ei kuitenkaan riitä rohkeutta puuttua kiusaamistilanteisiin.

Chris Chandlerin haastattelema Parker paljastaa kuulleensa hyvän kierrättämisestä Grace-nimiseltä naiselta, joka pelasti Parkerin tukalasta tilanteesta. Myöhemmin Grace kertoo ryhtyneensä kierrättämään hyvää kuultuaan käytännöstä tyttäreltään Arlenelta, joka antoi äidilleen anteeksi tämän tarjoaman huonon kasvatuksen. Chris vierailee Arlenen luona, ja tämä yllättyy kuullessaan hyvän kierrättämisen levinneen Yhdysvaltojen länsirannalle asti. Arlene paljastaa poikansa Trevorin kehittäneen käytännön. Trevor pääsee haastateltavaksi Chrisin uutisartikkeliin. Hän puhuu koskettavia sanoja.

Trevor näkee Adamin olevan jälleen kiusattuna koulun pihalla. Hän päättää vihdoinkin onnistua hyvän kierrättämisessä Adamin suhteen. Samaan aikaan Eugene paljastaa Arlenelle, ettei halua olla enää hetkeäkään erossa tästä. Trevor alkaa tapella kiusaajia vastaan, ja yksi pojista ottaa esille stiletin, joka vahingossa uppoaa Trevorin vatsaan. Arlene ja Eugene ehtivät paikalle liian myöhään. He kuulevat Trevorin menehtyneen sairaalassa, ja asia uutisoidaan televisiossa. Tuhannet ihmiset, jotka ovat ryhtyneet hyvän kierrättämiseen, kerääntyvät Arlenen talolle kunnioittamaan Trevorin muistoa.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Haley Joel Osment  Trevor McKinney  
 Helen Hunt  Arlene McKinney  
 Kevin Spacey  Eugene Simonet  
 James Caviezel  Jerry  
 Jay Mohr  Chris Chandler  
 Jon Bon Jovi  Ricky McKinney  
 Angie Dickinson  Grace  
 David Ramsey  Sidney Parker  
 Gary Werntz   Herra Thorsen  
 Marc Donato  Adam  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]