Sinkkuelämää

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee televisiosarjaa. Elokuvasta ja kirjasta on erilliset artikkelit.
Sinkkuelämää
Sex and the City
Tyyli Tilannekomedia
Kestoaika n. 29 min
Luoja(t) Darren Star
Pääosissa
Alkuperämaa Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Yhdysvallat HBO
Suomi MTV3
Suomi Sub
Suomi Nelonen
Suomi Liv
Esitetty 6. kesäkuuta 1998 – 22. helmikuuta 2004 (Yhdysvalloissa)
Tuotantokausia 6
Jaksoja 94
Tuotanto
Tuottaja(t)
  • Jane Raab
  • Antonia Ellis
  • Julie Rottenberg
  • Elisa Zuritsky
Vastaava(t) tuottaja(t)
Säveltäjä(t)
Tuotantoyhtiö(t)
Levittäjä
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Sinkkuelämää (engl. Sex and the City) on Candace Bushnellin kirjoittama kirja ja sanomalehtikolumni sekä näihin perustuva menestynyt yhdysvaltalainen televisiosarja.

Kolumni ja kirja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sinkkuelämää oli alun perin Candace Bushnellin kirjoittama kolumni New York Observer -sanomalehdessä. Kolumnissaan Bushnell käsitteli muun muassa ihmissuhteita, seksiä ja elämää New Yorkissa. Osa kolumnien tarinoista perustuu Bushnellin omaan elämään. Kolumnit ovat itsenäisiä tekstejä, mutta niissä esiintyy myös toistuvia teemoja ja henkilöitä.selvennä

Televisiosarja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvalloissa sarjan lähettäminen alkoi kesäkuussa 1998. Kuudennen tuotantokauden ja sarjan päätösjakso (ennen paluuta eri nimellä) lähetettiin 22. helmikuuta 2004.

Tarinan keskushenkilönä on Sarah Jessica Parkerin esittämä toimittaja Carrie Bradshaw, joka pitää New York Star -lehdessä Sex and the City -kolumnipalstaa. Materiaalinsa hän saa omasta ja ystäväpiirinsä elämästä. Sarjan muut keskeiset näyttelijät ovat Kim Cattrall (Samantha Jones), Kristin Davis (Charlotte York) ja Cynthia Nixon (Miranda Hobbes).

Sex and the City -sarjaidean keksijä on tunnettu tuottaja Darren Star ja Yhdysvalloissa sitä lähetettiin kaapelikanava HBO:n kautta. Sarjaa kuvattiin New Yorkissa sekä Silvercup Studios -halleilla Long Islandilla.

Sarjan paluu eri nimellä – And Just Like That

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tammikuussa 2020 ilmoitettiin että sarja jatkuu eri nimellä, And Just Like That.... Yhdysvalloissa ja Suomessa sarja on nähtävissä HBO Max -suoratoistopalvelussa. Samanthan hahmoa ei uudessa sarjassa kuitenkaan enää nähdä.[1]

Sinkkuelämää Suomessa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sinkkuelämää esitettiin Suomessa MTV3-kanavalla. Sinkkuelämän Suomen ensi-ilta oli 1. kesäkuuta 1999. Viimeinen jakso esitettiin 23. marraskuuta 2004. Keskimäärin katsojia oli 533 000 jaksoa kohden. Viimeinen jakso keräsi 795 000 katsojaa.[2] Sarjaa alettiin uusia alusta alkaen 2005 kesällä, ja loppukaudet uusittiin kesällä 2006. Kesällä 2007 Sub esitti sarjaa neljänä iltana viikossa, ensimmäisestä tuotantokaudesta alkaen. Aluksi sarjaa esitettiin Suomessa parhaaseen katseluaikaan illalla, mutta ilmeisesti ohjelman luonteen vuoksi se siirrettiin myöhempään ajankohtaan.

Yleisradio omistaa oikeudet kaikkiin HBO:n sarjoihin,[3] mutta kanava ei kuitenkaan esitä Sinkkuelämää, vaan sarjaa esitettiin huhtikuusta 2009 alkaen Nelosella. Sarjaa alettiin esittää Nelosella uudestaan myös maaliskuussa 2012. Sarjan kaikki tuotantokaudet ovat saatavissa Suomessa myös DVD:llä.

Sarjasta on tuotettu kaksi kokoillan elokuvaa, jotka käsikirjoitti alkuperäisen televisiosarjankin tekoon osallistunut Michel Patrick King.[4] Elokuvien kuvaukset alkoivat syyskuussa 2007 ja ensimmäinen elokuva tuli ensi-iltaan Suomessa 6. kesäkuuta 2008.[5] Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall, Kristin Davis ja Cynthia Nixon näyttelevät niissä molemmissa.

Näyttelijät ja hahmot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päähenkilöt

 Sarah Jessica Parker  Carrie Bradshaw  
 Kim Cattrall  Samantha Jones  
 Kristin Davis  Charlotte York  
 Cynthia Nixon  Miranda Hobbes  

Muita henkilöitä

 Chris Noth  John ”Kiho” Preston (Mr. Big)  
 David Eigenberg  Steve Brady  
 Willie Garson  Stanford Blatch  
 John Corbett  Aidan Shaw  
 Evan Handler  Harry Goldenblatt  
 Jason Lewis  Jerry ”Smith” Jerrod  
 Mikhail Baryshnikov  Alexandr Petrovsky  
 Kyle MacLachlan  Tri. Trey MacDougal  
 James Remar  Richard Wright  
 Ron Livingston  Jack Berger  
 Mario Cantone  Anthony Marantino  
 Lynn Cohen  Magda  
 Frances Sternhagen  Bunny MacDougal  
 Ben Weber  Skipper Johnston  
 Bridget Moynahan  Natasha  
 Blair Underwood  Tri. Robert Leeds  
 Sean Palmer  Marcus Adant  
  1. Sinkkuelämää saa sittenkin jatkoa! Yksi rakastetuista hahmoista jää joukosta pois www.iltalehti.fi. Viitattu 11.1.2021.
  2. Yli 800 000 katsojaa seurasi Frendien päätösjaksoa Helsingin Sanomat. 25.11.2004. Arkistoitu 16.4.2014. Viitattu 15.4.2014.
  3. Yle sopimukseen HBO-televisioyhtiön kanssa HS.fi. 14.8.2007. Helsinki: SanomaWSOY. Viitattu 28.3.2008. [vanhentunut linkki]
  4. Sinkkuelämää elokuvaksi
  5. http://www.mtv3.fi/ohjelmat2007/uutiset.shtml?541571

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]