Keep the Faith

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Bon Jovin albumia. Tako Gatšetšiladzen samannimisestä kappaleesta on eri artikkeli.
Keep the Faith
Bon Jovi
Studioalbumin Keep the Faith kansikuva
Studioalbumin tiedot
 Äänitetty  tammi–elokuu 1992
 Julkaistu 3. marraskuuta 1992
 Tuottaja(t) Bob Rock
 Tyylilaji hard rock
 Kesto 72.55
 Levy-yhtiö Mercury
Listasijoitukset

Suomi Suomen virallinen lista: 1.[1]

Bon Jovin muut julkaisut
New Jersey
1988
Keep the Faith
1992
Cross Road
1994

Keep the Faith on yhdysvaltalaisen rockmusiikkia esittävän Bon Jovi -yhtyeen viides studioalbumi.

Keep the Faith julkaistiin Mercury Records-levymerkillä 3. marraskuuta 1992.[2] Albumin on tuottanut Bob Rock, ja albumi nauhoitettiin yhtyeen kahden aiemman studioalbumin, New Jerseyn ja Slippery When Wetin tapaisesti Kanadan Vancouverissa Little Mountain Sound-äänitysstudiolla. Musiikillisesti albumi edustaa edeltäjiinsä nähden enemmän aikuismaisempaa linjaa. Albumilta uupuvat yhtyeen 1980-luvun albumeille ominainen raskas rumpujensoitto sekä nopeiden kitarasoolojen viljeleminen, ja se on suurimmaksi osaksi melodista rockmusiikkia balladein höystettynä. Yhtyeen musiikillisesta tyylinvaihdoksesta huolimatta albumi sai sekä yleisöltä että kriitikoilta positiivisen vastaanoton.[3]

Yhtyeen kotimaassa Yhdysvalloissa albumi sijoittui ilmestyessään Billboardin albumilistan viidennelle sijalle,[4] ja albumista tuli yhtyeen kolmas viiden parhaan joukkoon Yhdysvalloissa yltänyt studioalbumi. Suomessa Keep the Faith sijoittui albumilistan kärkeen, ja yhtye vastaanotti albumista kultalevypalkinnon vuonna 1993 albumin ylitettyä 25 000 kappaleen myyntirajan.[5] Suomessa albumia on tähän asti myyty lähes 40 000 kappaletta.[5]

Vuonna 1983 perustetun Bon Jovin kaksi ensimmäistä studioalbumia Bon Jovi (1984) ja 7800° Fahrenheit (1985) olivat tuoneet yhtyeelle jonkinasteista menestystä Yhdysvalloissa.[6][7] Kaksi ensimmäistä albumia eivät olleet kuitenkaan riittäneet nostamaan yhtyeen suosiota toivotulle tasolle, joten kolmatta albumiaan Slippery When Wet varten yhtye palkkasi lauluntekijä Desmond Childin avustamaan yhtyettä kappaleiden kirjoittamisessa. Yhteistyö kantoi tulosta, sillä Childin, laulaja Jon Bon Jovin ja kitaristi Richie Samboran yhdessä kirjoittamat kappaleet "You Give Love a Bad Name" ja "Livin' on a Prayer" nostivat Bon Jovin musiikin kansainvälisten tähtien joukkoon.[8]

Yhdysvalloissa Billboardin albumilistan kärkeen sijoittuneen Slippery When Wetin jälkeen yhtye, etenkin pääasiallisesti kappaleiden teosta vastanneet Jon ja Richie olivat uuden haasteen edessä: pysyäkseen kiinni menestyksessä myös seuraavan studioalbumin oli onnistuttava. Niinpä yhteistyötä Childin kanssa päätettiin jatkaa.[9] Kolmikon yhteistyö ei pettänyt vieläkään, ja nyt myös uusi albumi New Jersey nousi listakärkeen Yhdysvalloissa uusien hittien, kuten "Born to Be My Babyn" ja "I'll Be There for Youn" johdosta.[10]

Menestys kuitenkin vaati veronsa.[9] New Jerseyn jälkeinen, kaksivuotinen maailmankiertue poltti yhtyeen jäsenet niin loppuun, että he päättivät asettaa Bon Jovin tauolle pituudeltaan määräämättömäksi ajaksi.[9]

Albumin työstäminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bon Jovin viettäessä taukoa musiikkialalla oli tapahtunut paljon. Yhtyeen edustama 1980-luvun melodinen rockmusiikki oli alkanut hiljalleen hiipua pois suosiosta, ja Bon Joviin nähden katu-uskottavampana yhtyeenä pidetyn Guns N' Rosesin alati kasvanut suosio oli velottanut yhtyeen asemaa rockin huipulla. 1990-luvulla musiikin astuessa ulos glam metalin muotista myös Bon Jovi joutui päivittämään tyylinsä uudelle vuosikymmenelle pysyäkseen pinnalla. Yhtye muutti tyyliään aikuisemmaksi luopuen muun muassa tuuheasta hiustyylistään ja nopeaa kitarointia sekä raskaita rumpuosuuksia sisältäneistä kappaleista. Laulaja Jon Bon Jovin hiustyylin muuttuminen pääsi jopa otsikoihin televisiokanava CNN:lla.

Kappaleiden kirjoittaminen ja äänittäminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 1992 tammikuussa yhtye palasi vihdoin yhteen tauon jälkeen aloittamaan albumin työstämistä. Alun perin yhtye halusi Bruce Fairbairnin tuottavan myös Keep the Faithin, mutta Fairbairn oli kiinni Aerosmithin tulevan albumin työstämisessä ja joutui kieltäytymään tehtävästä. Yhtye päätti palkata tuottajaksi Bob Rockin, joka oli tehnyt yhtyeen kanssa yhteistyötä myös aiemmin työskennellen miksaajana yhtyeen kahdella edellisellä studioalbumilla. Desmond Child palasi jälleen yhteistyöhön yhtyeen kanssa laulunkirjoittajana.

Työnimellä Revenge (suom. kosto) työstetyn albumin nauhoittaminen aloitettiin vuoden 1992 alussa Kanadan Vancouverissa Little Mountain Sound-äänitysstudiolla, jossa yhtye oli myös nauhoittanut New Jerseyn ja Slippery When Wetin. Kiss-yhtyeen julkaistessa vuoden 1992 toukokuussa uuden Revenge-albuminsa yhtye muutti albumin nimen muotoon Keep the Faith albumin samannimisen kappaleen mukaan.

Keep the Faithille kirjoitettiin yhteensä 30 kappaletta. Albumille päätyneistä kappaleista ainoastaan "Keep the Faith" ja "I'll Sleep When I'm Dead" olivat Jon Bon Jovin ja Richie Samboran sekä Desmond Childin käsialaa. Kosketinsoittaja David Bryanin tuotoksista albumille päätyi Jonin ja Richien kanssa kirjoitettu rockballadi "In These Arms", joka päätyi albumille siksi, että tuottaja Bob Rock painosti yhtyettä lisäämään jo muutoin valmiille albumille vielä yhden kappaleen. Jon ja Richie kirjoittivat albumille yhdessä vielä viisi kappaletta, ja pelkästään Jonin omia sävellyksiä albumille lisättiin kuusi.

Albumi valmistui vuoden 1992 heinäkuussa ja se miksattiin Los Angelesissa elokuussa.[9]

Julkaisu ja vastaanotto

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keep the Faith debytoi Yhdysvalloissa Billboardin albumilistan viidennellä sijalla vuoden 1992 marraskuussa.[4] Albumi ylitti miljoonan myydyn äänitteen rajan kuukaudessa, ja yhtye vastaanotti albumista platinalevypalkinnon kotimaassaan vuoden 1993 tammikuussa. Tästä huolimatta albumia pidettiin hienoisena pettymyksenä.

»Kun albumi ilmestyi Yhdysvalloissa eikä se noussut listaykköseksi, monet alkoivat heti puhua että meidän aikakautemme oli ohi. Olinko huolissani? Kyllä kait, mutta ajattelin, että jos näin todellakin on niin kymmenen yhteistä vuottamme olivat olleet upeita. Vaati kaksi tai kolme singleä, ennen kuin albumi oli myynyt kahden miljoonan edestä Yhdysvalloissa. Mutta ei albumi voi siltikään olla siinä vaiheessa pettymys. Fanit eivät vain päässeet samaistumaan heti albumin uusiin rytmeihin ja sanoituksiin. Kun aloitimme keikalla "Keep the Faithin" soittamisen ja yleisö ei juurikaan reagoinut, niin meidän täytyi todistaa että uudetkin kappaleet olivat oikeasti hyviä. Se oli meille uudenlainen tilanne.»
(Jon Bon Jovi)

Euroopassa yhtyeen menestys oli sitä vastoin kasvanut: Keep the Faith meni suoraan albumilistan kärkeen Isossa-Britanniassa ja Suomessa,[9] ja Saksassa albumi ylitti kultalevyn myyntilukemat jo julkaisuviikkonsa aikana ollen jopa suurempi menestys kuin kaksi aiempaa edeltäjäänsä. Albumi oli vuonna 1993 eniten myyty levytys Saksassa, ja maailmanlaajuisesti albumia oli vuoden 1993 loppuun mennessä myyty yli 8 miljoonaa kappaletta. Yhdysvalloissa Recording Industry Association of America myönsi yhtyeelle albumista kaksinkertaisen platinalevyn vuonna 1994.

NroNimiSäv&sanKesto
1.I BelieveBon Jovi5.51
2.Keep the FaithBon Jovi, Sambora, Child5.49
3.I'll Sleep When I'm DeadBon Jovi, Sambora, Child4.46
4.In These ArmsBon Jovi, Sambora, Bryan5.22
5.Bed of RosesBon Jovi6.38
6.If I Was Your MotherBon Jovi, Sambora4.30
7.Dry CountyBon Jovi9.55
8.Woman in LoveBon Jovi3.51
9.FearBon Jovi3.10
10.I Want YouBon Jovi5.40
11.Blame It on the Love of Rock & RollBon Jovi, Sambora4.28
12.Little Bit of SoulBon Jovi, Sambora5.48
13.Save a Prayer (Japanin ja Euroopan bonuskappale)Bon Jovi, Sambora5.57
14.Starting All Over Again (Japanin ja Euroopan bonuskappale)Bon Jovi, Sambora3.47
  1. Listalevyt: Bon Jovi
  2. Bon Jovi Music - Keep the Faith Bon Jovin verkkosivusto. Viitattu 22.3.2013. (englanniksi)
  3. Bon Jovi - Keep the Faith (1992) - Songs, Reviews, Credits and Awards on Allmusic allmusic.com. Viitattu 22.3.2013. (englanniksi)
  4. a b Bon Jovi - Keep the Faith (1992) - Awards on Allmusic.com allmusic.com. Viitattu 22.3.2013. (englanniksi)
  5. a b Bon Jovi - kulta- ja platinalevyt Musiikkituottajat. Arkistoitu 5.6.2015. Viitattu 22.3.2013.
  6. Bon Jovi - 7800° Fahrenheit (1985) - Awards on Allmusic.com allmusic.com. Viitattu 22.3.2013. (englanniksi)
  7. Bon Jovi - Bon Jovi (1984) - Awards on Allmusic.com allmusic.com. Viitattu 22.3.2013. (englanniksi)
  8. Bon Jovi - Slippery When Wet (1986) - Songs, Reviews, Credits and Awards on Allmusic.com allmusic.com. Viitattu 22.3.2013. (englanniksi)
  9. a b c d e Lindfors, Jukka: Bon Jovi - maailmankuulu kellaribändi 20.12.1988. Yleisradio. Viitattu 22.3.2013.
  10. Bon Jovi - New Jersey (1988) - Awards on Allmusic.com allmusic.com. Viitattu 22.3.2013. (englanniksi)