Äänitysstudio

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ammattitason äänitysstudio.
Kotistudiolaitteistoa

Äänitysstudio on tila, joka on suunniteltu äänen tallentamiseen sekä muokkaamiseen.

Rakenne ja laitteisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Äänitysstudio sisältää yleensä kolme huonetilaa. Varsinainen studio on tarkoitettu tallennettavan äänen tuottamiseen. Tarkkaamossa tuotettu ääni tallennetaan ja muokataan. Laitteistotilassa pidetään laitteet, jotka saattavat vaikuttaa äänityksen lopputulokseen.selvennä Äänitysstudion suunnittelussa käytetään hyväksi akustiikan periaatteita, ja huoneet äänieristetään huolellisesti äänityksen laadun takaamiseksi.

Näiden huoneiden lisäksi äänitysstudio voi sisältää myös muita huoneita kuten laulu- ja vahvistinkopin tai erityisen huoneen akustisen esityksen tallentamiseen luonnollisessa tilassa soivana.

Projektistudio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pientä, henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettua studiota kutsutaan projektistudioksi tai kotistudioksi. Tällainen studio kattaa yleensä yksittäisen muusikon tarpeet tai sitä käytetään ei-kaupalliseen harrastetoimintaan. Ensimmäiset modernit projektistudiot syntyivät 1980-luvun lopulla, kun markkinoille tuli kohtuuhintaisia moniraitanauhureita, syntetisaattoreita ja mikrofoneja. Nykyään studiolaitteiden hinnat ovat laskeneet niin paljon, että monilla muusikoilla on varaa rakentaa itselleen oma kotistudio.

Rumpujen äänittäminen kotistudiossa on haastavaa niistä aiheutuvan suuren äänenvoimakkuuden takia. Laadukkaan, pääteputkiastesäröä sisältävän sähkökitarasoundin äänittäminen kotistudiossa vaatii joko eristetyn vahvistinkopin tai keinokuorman käyttöä. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää kaappisimulaatiota, mallintavaa vahvistinta, etuastetta/prosessoria tai ohjelmistopohjaista kitaravahvistinmallinnusta. Tässä käytetäänkin paljon hyväksi tietokoneelle tarkoitettuja äänitysohjelmia.

1970 - luvulla useat yhtyeet ja artistit käyttivät umpikuorma-autoon rakennettua studiota, jossa oli tarkkaamotila miksaus- ja äänityslaitteineen sekä suljettu kamerajärjestelmä yhteydenpitoon. Äänitystilana voi näin toimia mikä tahansa sopivaksi koettu rakennus. Tunnetuimpia näistä ovat Rolling Stonesin omistama Rolling Stone Mobile Studio sekä Manor Mobile Studio.


Yleisesti äänitysstudio sisältää:

Lisäksi laitteistoon saattaa kuulua:

  • digitaalinen audiopöytä (DAW)
  • erilaisia efektilaitteita
Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.