Slippery When Wet

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Slippery When Wet
Bon Jovi
Studioalbumin Slippery When Wet kansikuva
Studioalbumin tiedot
 Nauhoitettu  Little Mountain Sound Studios, Vancouver, Kanada
tammikuu – heinäkuu 1986
 Julkaistu 18. elokuuta 1986
 Formaatti CD-levy
LP
C-kasetti
 Tuottaja(t) Bruce Fairbairn
 Tyylilaji Hard rock, glam metal, heavy metal
 Kesto 42.22
 Levy-yhtiö Mercury Records
Muut kannet
SlipperyWhenWet org.jpg
Albumin alkuperäinen, hylätty kansikuva.
Bon Jovin muut julkaisut
7800° Fahrenheit
1985
Slippery When Wet
1986
New Jersey
1988

Slippery When Wet on yhdysvaltalaisen rockmusiikkia esittävän Bon Jovi -yhtyeen kolmas studioalbumi. Albumi äänitettiin Kanadan Vancouverissa Little Mountain Sound Studios -äänitysstudiolla vuonna 1986 tammikuusta heinäkuuhun, ja albumin tuotti Bruce Fairbairn. Levy-yhtiö Mercury Records julkaisi albumin Yhdysvalloissa 18. elokuuta 1986, ja albumin kansainvälisestä julkaisusta vastasi brittiläinen Vertigo Records. Slippery When Wet oli lukuisten hittikappaleidensa johdosta valtava kaupallinen menestys ja Bon Jovin uran läpimurtoalbumi, ja se teki yhtyeestä suuren kansainvälisen tason esiintyjän.

Albumilta julkaistiin neljä singleä: Billboard Hot 100 -singlelistan ykköseksi nousseet ”You Give Love a Bad Name” ja ”Livin’ on a Prayer”, listan seitsemänneksi yltänyt ”Wanted Dead or Alive” ja Hot Mainstream Rock Tracks -listan 11. sijalle päätynyt balladiNever Say Goodbye”. Singlejulkaisujen ja albumin menestystä vauhdittivat edellä mainittujen musiikkivideot, joita esitettiin runsaasti Music Televisionilla. Slippery When Wet nousi Yhdysvalloissa Billboard 200 -albumilistan kärkipaikalle 15 viikon ajaksi, ja se oli vuoden 1987 myydyin albumi. Slippery When Wet on myynyt maailmanlaajuisesti yli 25 miljoonaa kappaletta, joista pelkästään 12 miljoonaa Yhdysvalloissa.

Kappalelista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen painos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

A-puoli
Nro Nimi Tekijä(t) Kesto
1. Let it Rock   Jon Bon Jovi, Richie Sambora 5:27
2. You Give Love a Bad Name   Bon Jovi, Sambora, Desmond Child 3:42
3. Livin’ on a Prayer   Bon Jovi, Sambora, Child 4:09
4. Social Disease   Bon Jovi, Sambora 4:18
5. Wanted Dead or Alive   Bon Jovi, Sambora 5:08
B-puoli
Nro Nimi Tekijä(t) Kesto
6. Raise Your Hands   Bon Jovi, Sambora 4:16
7. Without Love   Bon Jovi, Sambora, Child 3:30
8. I’d Die for You   Bon Jovi, Sambora, Child 4:30
9. Never Say Goodbye   Bon Jovi, Sambora 4:48
10. Wild in the Streets   Bon Jovi 3:54

Vuoden 2005 DualDisc -painos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Slippery When Wet julkaistiin DualDisc -formaatissa 20. syyskuuta 2005 samanaikaisesti Bon Jovin uran yhdeksännen studioalbumin Have a Nice Day kanssa. DualDisc -painoksen CD-puoli sisälsi albumin uudelleenmasteroituna versiona, ja DVD-puoli sisälsi albumin sekä alkuperäisellä miksauksella että 5.1 Surround Sound -miksauksella varustettuna. Surround Sound -versiossa albumin kappaleet sisälsivät uusia osia, minkä vuoksi miksaus on kestoltaan alkuperäistä albumia pidempi. Lisäksi DVD sisälsi kappaleiden ”You Give Love a Bad Name”, ”Livin’ on a Prayer”, ”Wanted Dead or Alive”, ”Never Say Goodbye” ja ”Wild in the Streets” musiikkivideot.

Kappalemateriaalin säveltäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Slippery When Wetin kappaleiden säveltämisestä ja sanoittamisesta vastasivat pitkälti yhtyeen laulaja Jon Bon Jovi ja kitaristi Richie Sambora, mutta lauluntekijä Desmond Child avusti heitä kappaleiden ”You Give Love a Bad Name”, ”Livin’ on a Prayer”, ”Never Say Goodbye” ja ”I’d Die for You” kirjoittamisessa. Child työskenteli kappaleiden kirjoittamisen aikana ensimmäisen kerran heidän kanssaan, ja he ovat säveltäneet Slippery When Wetin äänittämisen ja julkaisemisen jälkeen yhdessä kappalemateriaalia jokaiselle Bon Jovin studioalbumille. Slippery When Wetin kappalemateriaalin he sävelsivät yhdessä New Jerseyssä, Richie Samboran äidin kotitalon kellarissa.

Jon Bon Jovi vastusti alun perin ”Livin’ on a Prayerin” levyttämistä, koska hänen mielestään kappale ei ollut riittävän hyvä julkaistavaksi. Richie Sambora oli kuitenkin vakuuttunut kappaleen potentiaalista ja uskoi jo sävellysvaiheessa sen olevan tuleva hitti, joten kappale päätettiin lopulta ottaa mukaan albumille. Yksi Slippery When Wetin lopullisesta painoksesta pois jääneistä kappaleista oli ”Edge of a Broken Heart”. Jon Bon Jovi on myöhemmin kertonut, että kappaleen jättäminen pois albumilta oli virhe ja se olisi kuulunut juuri Slippery When Wetille. Sittemmin ”Edge of a Broken Heart” julkaistiin elokuvan Disorderlies soundtrack-albumilla vuonna 1987 ja ”Livin’ on a Prayer” -singlen b-puolena. Vaikka kappale ei päätynyt albumille eikä sitä julkaistu singlen a-puolena, se sai osakseen myös radiosoittoa soundtrack-albumin johdosta vuonna 1987 ja oli korkeimmillaan Billboardin Hot 100 Airplay -listan sijalla 38.

Albumin nimi ja kansikuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Slippery When Wet koki lukuisia nimen- ja kansikuvanvaihdoksia ennen lopullista muotoaan. Alun perin albumin nimeksi oli määrä tulla ”Wanted Dead or Alive” ja sen kansikuvassa yhtyeen jäsenet esiintyivät pukeutuneina cowboy-asusteisiin, mutta ajatuksesta luovuttiin ja kuvaa käytettiin myöhemmin ”Wanted Dead or Alive” -singlen kansikuvana. Jon Bon Jovin mukaan albumin nimi keksittiin, kun yhtye vieraili Vancouverissa The Number 5 Orange Stripclub -strippiklubilla.

Albumin kansikuvassa esiintyy musta ja kastunut roskapussi, jonka kastuneeseen kylkeen on rajattu albumin nimi. Albumin alkuperäisessä kansikuvassa esiintyi alun perin nainen kastuneessa, keltaisessa t-paidassa johon oli painettu teksti Slippery When Wet. Tästä vaihtoehdosta kuitenkin luovuttiin vain hieman ennen julkaisua, mutta tästä huolimatta albumi julkaistiin Japanissa kyseisellä kansikuvituksella.

Kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä musiikkialbumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.