MTV (televisiokanava)

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Music Television)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
MTV:n logo.

MTV (Music Television) on 1. elokuuta 1981 aloittanut alun perin yhdysvaltalainen televisiokanava, joka tuli 1980-luvulla tunnetuksi musiikkivideoista koostuvasta ohjelmistostaan. Music Television Europe aloitti 1987 ja päätti lähetyksensä sen alkuperäisessä muodossa 1998 kun MTV UK, MTV Nordic lanseerattiin. Nykyisin sen paikallisen pääkanavan ohjelmisto koostuu lähinnä amerikkalaisista tositelevisiosarjoista sekä näytellyistä draamasarjoista, ja musiikkivideoita nähdään enää lähinnä aamuyöstä aamuun.milloin?.

Tunnetuimpia MTV:llä esitettyjä sarjoja ovat rockmuusikko Ozzy Osbournen perhe-elämää vuosien ajan kuvannut tositelevisiosarja The Osbournes, piirrossarja Beavis & Butthead, hölmöilysarja Jackass ja autojentuunausohjelma Pimp My Ride.

MTV:llä on ollut tärkeä vaikutus pop- sekä rock-kulttuurien kehitykseen 1980-luvulta lähtien ja kanava on vaikuttanut muun muassa edesmenneen Michael Jacksonin ja Madonnan menestykseen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen MTV aloitti New Yorkissa 1. elokuuta 1981. Sen ensimmäinen musiikkivideo oli The BugglesinVideo Killed the Radio Star”.[1] Samantapaista huumoria oli myös MTV Europen aloituksessa, jossa ensimmäisenä nähtiin Dire Straitsin musiikkivideo ”Money for Nothing”. Kappaleen lyriikasta löytyy kohta, jossa lauletaan ”... you play the guitar on the MTV...” ja kappaleen alussa kuuluu lausahdus ”I want my MTV” (suom. Mä haluun mun MTV:n). Kappale oli alun perin tarkoitettu kritiikiksi MTV:n musiikkivideoilla yhtyeiden myyntiin vaikuttamiseen.

Michael Jacksonin ”Billie Jean” oli ensimmäinen MTV:llä pyörinyt mustan artistin video. Sitä ennen mustat muusikot olivat syyttäneet MTV:tä rasismista ja yhtiö oli vedonnut formaattiinsa: se oli rock-kanava.

Kanavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyisinmilloin? MTV-kanavia on yli sata ympäri maailmaa. MTV Live HD toimii kansainvälisenä musiikki-pääkanavana. Maakohtaiset paikalliset kanavat näyttävät Viacomin viihdesarjoja. Paikallisten kanavien lisäksi on tiettyihin musiikkityyleihin erikoistuneita lisäkanavia, kuten MTV Live HD, MTV 80s, MTV 90s, MTV 00s, Club MTV. Britannialla on oma MTV Music. Heinäkuussa 2009 kaikki maailman MTV-kanavat siirtyivät käyttämään yhtenäistä graafista ilmettä, joten tällä hetkellä kaikki MTV-kanavat ympäri maailman ovat ulkoasultaan lähes identtisiä. Kanavien graafinen ilme uudistuu noin 2–3 vuoden välein.

Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MTV Finland aloitti lähetyksensä sunnuntaina 18. syyskuuta 2005 iltapäivällä klo 14.00 Suomen aikaa. Ensimmäisen lähetyksen juonsi Axl Smith ja ensimmäisenä videona nähtiin HIM:nWings of a Butterfly”. MTV Finlandin tulosta oltiin musiikkipiireissä innoissaan ja kanavan odotettiin tuovan entistä enemmän esille kotimaisia musiikkivideoita. Näin ei kuitenkaan käytännössä käynyt. MTV Finlandin aikana musiikkivideoiden osuus ohjelmistosta on jatkuvasti pienentynyt ja kotimaiset videot ovat kanavan soittolistalla melko marginaalisessa asemassa.

Suomalaiset kanavat:

Palkintogaalat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MTV järjestää myös vuosittain MTV Video Music Awards-, MTV TRL Awards-selvennä, MTV Movie Awards, MTV Europe Music Awards ja MTV Asia Awards -palkintogaalat.

MTV Games[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MTV Games oli videopelien julkaisuun keskittynyt osasto, joka osti Harmonixin vuonna 2006.[2] MTV myi Harmonixin vuonna 2010, jonka jälkeen osasto suljettiin vuonna 2011.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kokonainen sukupolvi kasvoi musiikkivideoiden ja MTV:n tahdissa HS.fi. 31.7.2011. Arkistoitu 1.9.2014. Viitattu 31.7.2011.
  2. a b MTV Games mobygames.com. Viitattu 24.12.2019. (englanniksi)

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta MTV (televisiokanava).