Beavis ja Butt-head

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Beavis ja Butt-Head
Beavis & Butt-Head
Beavisandbutthead.jpg
Tyyli Animaatiosarja
Kestoaika 18-20 minuuttia
Luoja(t) Mike Judge
Pääosissa Mike Judge
Tracy Grandstaff
Adam Welsh
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Yhdysvallat Music Television
Suomi Sub TV
Suomi MTV Finland
Esitetty 8. maaliskuuta 1993 –
Aiheesta muualla
IMDb

Beavis & Butt-Head on Mike Judgen luoma amerikkalainen piirrossarja. Sarjaa alettiin esittää Music Televisionilla vuonna 1993 ja se jatkui vuoteen 1997 asti. Sarjan pääosassa on kaksi teini-ikäistä koulupoikaa, joiden elämäntehtävänä on päästä sänkyyn naisen kanssa. He eivät tee juuri muuta kuin katselevat televisiosta musiikkivideoita ja naureskelevat kaikille asioille joita sattuvat kohtaamaan. Sarja oli aikanaan varsin suosittu nuorison keskuudessa ja sen pohjalta tehtiin myös elokuva Beavis and Butt-Head Do America vuonna 1996. Sarjaa on julkaistu DVD:nä kolmen boksin kokoelmina, jotka kukin sisältävät 40 Judgen valitsemaa jaksoa. Levyt eivät sisällä osioita, joissa hahmot katsovat MTV:lta musiikkivideoita ja kommentoivat niitä. Vuonna 2011 Beavis & Butthead palasi MTV:n ohjelmistoon yhdeksi kaudeksi. Suomessa sarjaa esitettiin aikoinaan lisänimellä "iloiset teinipojat".

Elokuva "Beavis and Butt-Head Do the Universe" ilmestyy 23. kesäkuuta 2022.[1]

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Beavis on vaaleatukkainen ja pukeutuu Metallican t-paitaan. Butt-Head on ruskeatukkainen ja käyttää AC/DC-yhtyeen paitaa. Sarjakuvaversiossa, jota on myös suomennettu, on joskus paidoissa bändilogojen tilalla lukenutkin Death Rock ja Skull. Nämä kaksi eroavat hieman myös siitä, että Butt-Head on hieman Beavisia pidempi.

Spin-off[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjasta erosi omaksi spin off -sarjakseen Beavisin ja Butt-headin luokkatoveri Daria samannimiseen TV-sarjaan, tosin Mike Judge ei kuitenkaan osallistunut tuon sarjan tekemiseen. Nykyään hän tekee teksasilaisten lähiöelämää parodioivaa Kukkulan kuningas -sarjaa, jonka päähenkilö Hank Hill sai paljon vaikutteita Beavisin ja Butt-headin vanhalta naapurilta Tom Andersonilta, jonka ulkonäkö ja ääni ovat lähes samat kuin Hank Hillillä.

Vastaanotto ja arvostelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wizard Magazine listasi vuonna 2001 Beavis ja Butt-headin sijalle 59 laatimassaan kautta aikain sadan parhaan animaatiosarjan listalla.[2] Se listattiin tammikuussa 2009 IGN-sivuston laatiman sadan parhaan animaatiosarjan listalle sijalle 5.[3]

Uusi tuleminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Comedy Central ilmoitti 1.7.2020 Mike Judgen tekevän kaksi uutta kautta Beavis and Butt-Head tv-sarjaan.[4] Judge tulee luomaan myös lisää spinoff sarjoja ja spesiaaleja sarjaan liittyen. Judge tulee kirjoittamaan, tuottamaan ja tekemään ääninäyttelyn molemmille hahmoille. "Vaikutti siltä, että on oikea aika ryhtyä taas typeräksi", Judge kommentoi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Minttu Koskinen: Hevarikaksikko Beavis ja Butt-Head palaavat uuden elokuvan myötä: Katso traileri kaaoszine.fi. 4.6.2022. Viitattu 4.6.2022.
  2. Wizard Magazine's Top 100 cartoons list listal.com. 2001. Viitattu 1.7.2009. (englanniksi)
  3. TOP 100 Animated Series (Arkistoitu – Internet Archive) IGN Tammikuu 2009 Viitattu 30.6.2009 (englanniksi)
  4. Beavis and Butt-Head gets an upgrade with two new seasons by Mike Judge edition.cnn.com. 2020. Viitattu 1.7.2020. (englanniksi)
Tämä televisioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.