Kultalevy

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee levymyyntiä. Skandaalin albumista katso Kultalevy (albumi).

Kultalevy on kolmanneksi korkein äänitteiden myyntilukujen perusteella myönnettävä palkinto (muut ovat hopea-, platina- ja timanttilevy - kaikki tyypit eivät ole käytössä kaikissa palkintoja myöntävissä maissa). Palkinto on äänitekohtainen.

Isossa-Britanniassa BPI myöntää kultalevyn 100 000 albumin ja 400 000 singlen myynnistä (2006). Yhdysvalloissa RIAA myöntää kultalevyn puolesta miljoonasta myydystä äänitteestä (2006).

Kultalevy Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa kultalevy on Musiikkituottajat ry:n myöntämä musiikkilevypalkinto, jonka koti- tai ulkomainen artisti tai yhtye voi saada Suomen single- tai albumimyyntinsä perusteella. Nykyään singlemyynnissä kultalevyn saamiseksi rajana on 5 000 kappaletta ja albumimyynnissä 10 000 kappaletta. Kultalevy lanseerattiin vuonna 1971, ja Suomessa ensimmäisen kulta-LP:n vastaanotti Tapani Kansa. Ensimmäisen ÄKT ry:n myöntämän singlekultalevyn vastaanottivat Danny ja Armi Aavikko levytyksestään Tahdon olla sulle hellä.

Jo ennen vuotta 1971 jaettiin kultalevyjä, mutta silloin asialla ei ollut ÄKT ry vaan suomalaiset levy-yhtiöt, jotka myönsivät omille artisteilleen kultalevyjä. Suomessa ensimmäisen vastaanotti vuonna 1955 Annikki Tähti, kun hänen singlensä Muistatko Monrepos'n oli myynyt 30 000 äänitettä. Ensimmäinen kultalevyn saanut miesartisti oli Mauno Kuusisto vuonna 1961. Hänen laulunsa Kertokaa se hänelle on 47 000 kappaleen myynnillä myydyin kotimainen single Suomessa[1].

Kultalevyn, kuten muidenkin myyntilukupalkintojen myöntämiseen oikeuttaa tukkumyynti, eli se, paljonko kauppiaat ostavat levyä varastoon. Esimerkiksi Popstars-bändi INDX myi platinaa, vaikka asiakkaille ei siirtynyt edes kultalevyyn oikeuttavaa levymäärää.

Kultalevyn myöntämisrajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomessa myydyimmät kotimaiset äänitteet Suomen ääni- ja kuvatallennetuottajat. Viitattu 20.9.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]