Fredi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee muusikkoa. Fredi-piirrossarjasta on eri artikkeli.
Fredi
Matti Siitonen esiintymässä elokuussa 2014
Matti Siitonen esiintymässä elokuussa 2014
Oikea nimi Matti Kalevi Siitonen
Taiteilijanimi Folk-Fredi,
Fredi
Maa Suomi
Laulukielet suomi
Esiintymiskerrat 1967
1976
Instrumentit laulu
Syntymäaika 23. heinäkuuta 1942 (ikä 74)
Syntymäpaikka Suomen lippu Mikkeli
Tyylilaji(t) iskelmä
Yhtye Fredi ja Ystävät

Matti Kalevi Siitonen, taiteilijanimeltään Fredi, (s. 23. heinäkuuta 1942 Mikkeli), on suomalainen viihdetaiteilija ja muusikko. Fredi on julkaissut 13 studioalbumia, useita kokoelmia ja singlejä, joista kultalevyrajan ylittäneitä on myyty yli 177 000 kappaletta.[1] Fredin tunnetuin levytys on Juha Vainion sanoittama ”Kolmatta linjaa takaisin”. Fredi on myös edustanut kahdesti Suomea Euroviisuissa. Äänialaltaan Fredi on tenori.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fredi vuoden 1976 Eurovision laulukilpailussa.

Matti Siitonen asui 1960-luvun alussa Hämeenlinnassa, jossa hän perusti Five Pennies -nimisen folkyhtyeen. Hänen sanottiin muistuttavan Kiviset ja Soraset -piirrossarjan Retu Kivistä eli Fred Flintstonea, joten hän sai lempinimekseen ja myöhemmin taiteilijanimekseen Fredinlähde?. Siitonen aloittikin soolouransa folklaulajana nimellä Folk-Fredi. Hänen tunnetuin laulunsa tältä ajalta on ”Roskisdyykkarin balladi” (1965).

Armeija-aikoinaan Siitonen perusti RUK:n kurssitovereidensa Georg Dolivon, Ismo Sajakorven ja Ilkka Hemmingin kanssa The Stone Faces -viihdyttäjäkvartetin, joka tuli myöhemmin tunnetuksi nimellä Kivikasvot. Kvartetista tuli suosittu ja heidän 1970-luvulla esitetty televisiosarjansa oli Suomen katsotuimpia.

Fredin suosituimpiin kappaleisiin kuuluvat ”Pieni nukke” (1968), ”Milloinkaan en löydä samanlaista” (1968), ”Vippaa mulle viitonen” (1972) ja ”Puhu hiljaa rakkaudesta” (1972). Hänen ehkä tunnetuin levytyksensä on Juha Vainion sanoittama ”Kolmatta linjaa takaisin” (1968).

Syksyllä 1973 Kivikasvot-ohjelman loppuosassa Fredi osoitti erikoisen huumorintajunsa: hän esiintyi pukeutuneena laajahelmaiseen kultalameeleninkiin päässään puoli metriä korkealla tekoananaksella koristettu hattu. Hän parodioi kuuluisaa revyytähti Carmen Mirandaa, joka tuli tunnetuksi nimenomaan korkeista itse tekemistään hedelmähatuista: hän oli hyvin pienikokoinen nainen ja teki itseään näkyvämmäksi näin. Vitsin kärki oli siinä, että Fredi puolestaan on keskikokoa isompi mies. Kuva hänestä tässä asussa julkaistiin jo vuonna 1971 Suosikin kansikuvana.[2]

Fredi & Ystävät (1976)

1974 Fredi julkaisi kaikkien aikojen myydyimmän albuminsa Avaa sydämesi mulle, joka myi vuoden loppuun mennessä yli 60 000 kappaletta. Levy valittiin myös vuoden parhaaksi kotimaiseksi albumiksi ja sen nimikappale ”Avaa sydämesi mulle” sijoittui toiseksi Syksyn sävelessä 1974. Se julkaistiin levyn ensimmäisenä singlenä ja nousi kaikkien mahdollisten listojen kärkeen ja oli yksi vuoden myydyimmistä singleistä. Levyltä irrotettiin myös single ”Vihreät niityt / Rakkaus syttyy rakkaus sammuu”.

Fredi on edustanut Suomea Eurovision laulukilpailussa kahdesti, ensimmäisellä kerralla kappaleella ”Varjoon – suojaan” vuonna 1967[3], toisen kerran Fredi ja ystävät -ryhmän johtajana kappaleella ”Pump pump” vuonna 1976[4]. Jälkimmäistä pidettiin varmana voittajana, mutta kappale sijoittui 11:nneksi. Kappale on vuoden 1976 albumilla Laula kanssain, jonka nimikappale nousi ”Pump pump” -kappalettakin suuremmaksi hitiksi. Levyllä on myös suomenkielinen versio rock-klassikosta ”Have You Ever Seen the Rain” nimellä ”Sataa”. Albumi myi kultaa.

1978 Fredi julkaisi yhden arvostetuimmista albumeistaan Tänään Fredi, jolta julkaistiin singlet ”Elää mä sain” ja ”Se outoa on”. Kappaleen alkuperäisen instrumentaaliversion nimellä ”Magic Fly” esitti ranskalainen elektronisen musiikin yhtye Space.

Matti Siitonen on tehnyt lauluja myös muille artisteille. Tunnetuin näistä lienee Katri Helenan Euroviisuissa 1979 laulama ”Katson sineen taivaan”.

Fredi konsertoi 2003 Petri Laaksosen ja Pepe Willbergin kanssa Poptenorit-triossa. Vuonna 2005 Frediltä ilmestyi pelkästään cover-versioita sisältänyt albumi Muuttuvat laulut, mutta se ei menestynyt kummemmin. Singlenä julkaistu ”Sinua sinua rakastan” saavutti jonkinlaista suosiota radiossa. Syksyllä 2007 ilmestyi Fredin viimeisin studiolevy Soittaja.

Vuonna 2010 Fredi isännöi kuusiosaista SuomiTV:n keskusteluohjelmaa, ”Fredin Vieraana”. Se sai myöhemmin jatkotuotantokauden.

Hän näytellyt elokuvassa "Vääpeli Körmy – taisteluni" ja esiintynyt ääninäyttelijänä animaation "Notre Damen kellonsoittaja" suomenkielisessä versiossa.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matti ”Fredi” Siitosen puoliso on Helsingin entinen kaupunginjohtaja, Kokoomuksen ex-europarlamentaarikko ja entinen Mainostelevision kuuluttaja, ylipormestari Eva-Riitta Siitonen. Fredin tytär Hanna-Riikka Siitonen on tullut tunnetuksi muun muassa Taikapeili-duon jäsenenä. Fredin äiti oli viipurilaissyntyinen Laura Hellin Orvokki Siitonen (o.s. Simola, 1921-2011).

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fredi Musiikkituottajat – IFPI Finland. Viitattu 14.6.2011.
  2. Suosikki 1971 / 10 aikauslehdet.blogspot.fi. Viitattu 23.2.2014.
  3. Suomi 1967: Fredi - Varjoon - suojaan Viisukuppila. 28.2.2011. Viitattu 9.12.2016.
  4. Suomi 1976: Fredi & Friends - Pump pump Viisukuppila. 19.7.2011. Viitattu 9.12.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]