Baritoni

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ääniala
Naiset
sopraano
mezzosopraano
altto
kontra-altto

Miehet

sopranista
kontratenori
tenori
baritoni
bassobaritoni
basso

Baritoni on miesääni, joka sijoittuu basson ja tenorin väliin. Baritoni on keskikorkea miesääni ja miesten yleisin äänityyppi. Noin kaksikolmasosaa miehistä on baritoneja. Tyypillinen baritoni pystyy laulamaan sävelet suuresta A:sta yksiviivaiseen f:ään, joskus G:stä e:hen. Nimitystä tenoribaritoni käytetään baritonin ja tenorin väliin sijoittuvasta äänestä (A-as¹). Bassobaritoniksi taas kutsutaan baritonin ja basson väliin sijoittuvaa äänialaa (F-e¹). Baritoniääniä voidaan kuvata sanoilla syvä, taipuisa ja lämmin.

Baritoni-nimitystä – kuten muitakin äänialoja – käytetään yleensä oopperamaailmassa, mutta harvemmin pop- ja rockmusiikissa. Kuorossa baritoni yleensä laulaa basson äänialalle kuuluvia osuuksia sillä basso on baritoniin verrattuna harvinainen äänityyppi. Monet rockmuusikot ovat kuitenkin baritoneja, joista tunnetuimpia lienevät Elvis Presley, David Bowie, Ville Valo, Glenn Danzig, Jim Morrison, Eddie Vedder, Bruce Springsteen sekä Johnny Cash. Baritoni on miespuolisten kantrilaulajien vallitseva äänityyppi.kenen mukaan? Oopperoissa baritoniroolit vaihtelevat sankareista epäonnisiin häviäjiin ja kylmäverisiin roistoihin.

Baritoni äänialana tai laulajana sekoitetaan joskus soittimiin. 1600-1700-luvuilla eräät säveltäjät sävelsivät kappaleita baritoni-nimiselle, sellon tapaiselle mutta useampikieliselle jousisoittimelle. Baritonitorveakin kutsutaan joskus baritoniksi, vaikka sen toinen nimi on euphonium. Myös baritonisaksofonia saatetaan kutsua lyhyemmin.

Oopperarooleja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.