Fender

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Logo
Akustinen Fender DG-4/TS

Fender Musical Instruments Corporation, alkujaan Fender Electric Instrument Manufacturing Company, on amerikkalainen Leo Fenderin 1940-luvulla perustama yhtiö, joka on yksi laajimmin tunnettuja sähkökitaroiden, bassokitaroiden ja vahvistimien valmistajia maailmassa. Yhtiön pääpaikka on Scottsdalessa Arizonassa, tuotantolaitoksia on Kaliforniassa, Meksikossa, Etelä-Koreassa ja Japanissa.

Fender Electric Instrument Manufacturing Companyn alkuperäinen kotipaikka oli Fullerton, Kalifornia. 1965 Leo Fender myi yhtiönsä Columbia Broadcasting Corporationille eli CBS:lle.[1] 1985 osti oma henkilökunta työntekijä William Schultzin aloitteesta yhtiön takaisin CBS:ltä ja nimesi yhtiön Fender Musical Instruments Corporationiksi (FMIC).[2]

Fender on erityisesti merkittävä roolissaan sähköisten soitinten tuonnissa suuren joukon käyttöön. Ensimmäinen umpirunkoinen sähkökitara Esquire ja ensimmäinen sähköbasso Precision Bass (P-Bass) voidaan katsoa Fender-yhtiön ansioksi. Telecaster nimettiin alkujaan Broadcasteriksi, mutta nimen oli jo rekisteröinyt Gretsch-yhtiö rumpusarjakseen. Leo Fenderiä voi myös pitää nykyaikaisen rockin symbolina pidetyn Stratocaster-kitaran keksijänä. Vaikka muut yhtiöt olivat tehneet sähkökitaroita ennen Fenderiä, ne olivat joko perinteisiä akustisia kitaroita varustettuna mikrofonilla tai erikoistuneempia soittimia, kuten Rickenbackerin umpirunkoiset havaijinkitarat.

Fender tekee myös sähköbassokitaroita. Suosituimmat mallit ovat Fender Jazz Bass ja Fender Precision Bass. Yhtiö on aina valmistanut myös vahvistimia ja niihin liittyviä tarvikkeita, joiden tuotanto alkoi 1948, kaksi vuotta ennen soittimien valmistamista. Viime vuosina Fender Musical Instruments Corporation on sekä laajentunut akustisten kitaroiden tekemiseen ja myyntiin että ostanut muita soitinvalmistajia, kuten Guild Guitar Company, Sunn Amplifier Company, SWR bassovahvistimet ja Jackson-kitarat. Fender valmistaa myös mandoliineja, banjoja ja viuluja.

Fender-nimen takana Fender Musical Instruments Corporation on jatkanut kasvuaan lisäten tuotevalikoimaansa pitäen kuitenkin mukana alkuvuosien perinteisen muotoilun. Tuotteiden keskeisimmät Tele, Strat, P-Bass, ja J-Bass ovat pääosin muuttumattomia 1950- ja 1960-luvun alkuperäisistä malleista. Fender-kitaroiden käyttäjiä ovat olleet Ritchie Blackmore, Jimi Hendrix, Eric Clapton, Keith Richards, Dave Murray, Adrian Smith, Janick Gers, Hughie Thomasson, David Gilmour, Mark Knopfler, Yngwie Malmsteen, David Howell Evans (The Edge) sekä Kurt Cobain.

Fender Musical Instruments Corporationin tytäryhtiö on useista tuotteista halvempia versioita Aasiassa tekevä Squier.

Sähkökitaroita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fender Stratocaster (Stevie Ray Vaughan Signature)

Bassokitaroita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jazz Bass 1966

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fender and the CBS Takeover Reverb. 2014. Viitattu 17.2.2017.
  2. The Man Who Saved Fender Guitar Player. Arkistoitu 18.2.2017. Viitattu 17.2.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Fender.