Gibson Guitar Corporation

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gibson SG Special

Gibson Guitar Corporation on yhdysvaltalainen akustisten , sähkö- ja bassokitaroiden valmistaja.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gibson Les Paul Classic

Orville Gibson aloitti mandoliinien valmistamisen 1894 Yhdysvalloissa Michiganin Kalamazoossa. Orville Gibsonin soittimia markkinoimaan perustettiin vuonna 1902 Gibson Mandolin-Guitar Mfg. Co, Ltd, mutta Gibson itse lopetti toimintansa yrityksessä vuoden kuluttua.

Gibson-yritys kehitti 1920- ja 1930-luvuilla kitarasuunnittelua useilla tavoilla. Mallistossa oli esimerkiksi Gibson L5. Vuonna 1936 yritys esitteli ensimmäisen "Electric Spanish" -mallin ES-150, jota pidetään ensimmäisenä kaupallisesti menestyneenä sähkökitarana.

Gibson teki ensimmäisen umpirunkoisen kitaransa (Les Paul Model) Vuonna 1952 yhteistyössä kitaristi Les Paulin kanssa. 1950-luvun lopulla mallistoon tulivat muun muassa Gibson Explorer, Flying V ja puoliakustista ES-335 sekä esiteltiin kaksikelainen "humbucker"-mikrofoni. Les Paul -mallin valmistus päättyi 1961 SG-mallin vuoksi, mutta valmistusta jatkettiin 1960-luvun lopulla, kun kitaran ottivat käyttöön esimerkiksi Eric Clapton ja Peter Green. Sekä Les Paul että SG tulivat myöhemmin hyvin suosituiksi heavy metal -kitaristien käytössä.

Gibson Explorer

Gibsonin ja Fenderin kitaroiden välille syntyi lopulta perinteinen kilpailuasetelma: Fenderin Stratocaster- ja Telecaster-malleissa on yksikelaiset mikrofonit, joiden tuottama ääni on terävämpi ja kireämpi kuin Gibsonin humbuckerien tuottama, joka puolestaan on täyteläisempi ja pehmeämpi.

Gibson-kitaroiden tuotanto siirrettiin 1970-luvulla Kalamazoosta Nashvilleen Tennesseehin.

Tytäryhtiöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gibsonin tytäryhtiö Epiphone valmistaa Gibsonin myydyimmistä malleista edullisempia versioita. Epiphonen tuotteiden Gibsonia alhaisemmat myyntihinnat ja valmistuskustannukset johtuvat huokeampien raaka-aineiden käytöstä, suuremmista sarjavalmistuseristä ja osin kiinalaisten ja korealaisten soitintehtaiden käytöstä.

Muita Gibsonin omistamia soitinvalmistajia ovat kitaravalmistajat Kramer ja Steinberger, bassokitaroihin erikoistunut Tobias, pianovalmistaja Baldwin Piano Company, tehoste- ja MIDI-laitevalmistaja Oberheim ja rumpuja valmistava Slingerland. Gibson valmistaa myös Gibson-merkkisiä vahvistimia. Gibsonilla on tehdas myös Memphisissä, missä valmistetaan ja myydään Custom Shop -kitaroita.

Gibsonilla webbisivusto MusicYo!, josta voi ostaa kaikkia Gibsonin alabrändien tuotteita. Sivuston osoite johtaa nykyisin sivulle The Guitar Magazine[1].

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heritage Guitars Company on itsenäinen kitaravalmistaja, jonka perustivat Gibsonin entiset työntekijät Gibsonin siirryttyä Nashvilleen[2].

Tunnettuja kitaramalleja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnettuja bassomalleja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnettuja Gibsonin soittajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]