Gibson Guitar Corporation

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Gibson SG Special

Gibson Guitar Corporation on yhdysvaltalainen akustisten kitaroiden, sähkökitaroiden ja bassokitaroiden valmistaja.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gibson Les Paul Classic

Orville Gibson aloitti mandoliinien valmistamisen 1894 Kalamazoossa, Michiganin osavaltiossa Yhdysvalloissa. Vuonna 1902 perustettiin Gibson Mandolin-Guitar Mfg. Co, Ltd markkinoimaan Orville Gibsonin soittimia, mutta hän lopetti henkilökohtaisen toimintansa yrityksessä vuoden kuluttua.

1920- ja 1930-luvuilla Gibson-yhtiö teki monta innovaatiota kitarasuunnittelussa, mallistossa oli esimerkiksi Gibson L5. 1936 yhtiö esitteli ensimmäisen "Electric Spanish" -mallin ES-150, jota pidetään ensimmäisenä kaupallisesti menestyneenä sähkökitarana.

Vuonna 1952 Gibson teki ensimmäisen umpirunkoisen kitaransa (Les Paul Model) yhteistyössä kitaristi Les Paulin kanssa. 1950-luvun lopulla tuotettiin muun muassa Gibson Explorer ja Flying V sekä puoliakustinen ES-335, sekä esiteltiin kaksikelainen "humbucker"-mikrofoni. Les Paul -mallin tuotanto lopetettiin 1961 SG-mallin vuoksi, mutta tuotantoa jatkettiin 1960-luvun lopulla, kun kitaran ottivat käyttöön muusikot kuten Eric Clapton ja Peter Green. Sekä Les Paul että SG tulivat myöhemmin hyvin suosituiksi heavy metal -kitaristien käytössä.

Gibson Explorer

Gibsonin ja Fenderin kitaroiden välille syntyi lopulta "klassinen" kilpailuasetelma: Fenderin Stratocaster- ja Telecaster-malleissa on yksikelaiset mikrofonit, joiden tuottama ääni on terävämpi ja kireämpi kuin Gibsonin humbuckerien tuottama, joka puolestaan on täyteläisempi ja pehmeämpi.

Gibson-kitaroiden tuotanto siirrettiin Kalamazoosta Nashvilleen Tennesseeen osavaltioon 1970-luvulla.

Tytäryhtiöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gibsonin tytäryhtiö Epiphone valmistaa edullisempia versioita Gibsonin parhaiden myyvistä malleista. Epiphonen tuotteiden Gibsonia alhaisemmat myyntihinnat ja valmistuskustannukset ovat seurausta huokeampien raaka-aineiden käytöstä, suuremmista sarjavalmistuseristä ja osin kiinalaisten ja korealaisten soitintehtaiden käytöstä.

Muita Gibsonin omistamia soitinvalmistajia ovat kitaravalmistajat Kramer ja Steinberger, bassokitaroihin erikoistunut Tobias, pianovalmistaja Baldwin Piano Company, tehoste- ja MIDI-laitevalmistaja Oberheim sekä rumpuja valmistava Slingerland.

Gibson valmistaa myös Gibson-merkkisiä vahvistimia. Heritage Guitars company on itsenäinen kitaravalmistaja, jonka perustivat Gibsonin entiset työntekijät Gibsonin siirryttyä Nashvilleen.

Gibson pyörittää tehdasta myös Memphisissä, missä Custom Shop -kitarat tehdään ja myydään. Gibson ylläpitää myös webbisivustoa MusicYo!, josta voi ostaa kaikkia Gibsonin brandien tuotteita.

Tunnettuja kitaramalleja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnettuja bassomalleja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnettuja Gibsonin soittajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]