Gibson EB-3

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gibson EB-3
Vuoden 1967 EB-3
Vuoden 1967 EB-3
Perustiedot
Alkuperäinen valmistaja Gibson
Valmistusvuodet 19611979
Rakenne
Rungon tyyppi Kokopuu
Kaulan kiinnitys Liimakaula
Mensuuri 775 tai 864 mm (30.5" tai 34")
Nauhat 19, 20 tai 21
Materiaalit
Runko Mahonki
Kaula Vaahtera tai mahonki
Otelauta Ruusupuu
Tekniikka
Mikrofonit Talla: Mini-humbucker
Kaula: Normaalikokoinen humbucker
Värit
Värivaihtoehdot Musta, valkoinen, sininen, Cherry, Walnut, Natural

Gibson EB-3 (EB = engl. Electric Bass) on Gibsonin vuodesta 1961 eteenpäin valmistama bassokitara.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen EB-3 esiteltiin vuoden 1961 tammikuussa, Anaheimissä pidettävässä NAMM Show’ssa.

Ensimmäisessä EB-3:ssa oli ohut SG-sähkökitaran muotoinen runko ja sen mensuuri oli 775 mm (30.5"). Bassossa oli yksinkertainen rakenne; yksiosainen mahonkirunko ja yksiosainen 20-nauhainen mahonkikaula. Mikrofoneina oli yksi humbucker ja yksi mini-humbucker, joille molemmille oli oma äänevoimakkuuden ja äänenvärin säädin. Mikrofonien vaihtoon oli kierrettävä neljäasentoinen kytkin.

EB-3-bassoon tuli vuosien varrella monia muutoksia. Basson puuosissa käytettiin erilaisia materiaaleja ja kaulat alettiin valmistaa kolmesta osasta. Mikrofonit siirtyivät lähemmäs tallaa ja kaulamikrofonin suojus valmistettiin muovin sijasta nikkelistä. Basson alkuperäisen ja perinteisimmän cherryn eli kirsikan värin lisäksi tuli myös muita vaihtoehtoja.

EB-3 oli alun perin lyhytskaalainen basso, mutta siitä on valmistettu myös pikäskaalaista 864 millimetrin eli 34 tuuman versiota ja viisikielistä versiota.

EB-3:n valmistus lopetettiin vuonna 1979. Nykyään Gibson valmistaa lähes samankaltaista bassoa "Gibson SG Bass"-nimellä. Gibsonin omistama Epiphone valmistaa halvempaa kopiota sekä lyhyt- että pitkäskaalaisesta EB-3-mallista.

Tunnettuja EB-3-soittajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

EB-3 saavutti eniten suosiotaan 1960-luvun brittiyhtyeiden keskuudessa. Tunnettuja soittajia olivat muun muassa Jack Bruce (Cream), Andy Fraser (Free) ja Bill Wyman (The Rolling Stones). Nykyään bassoa käyttää vielä muun muassa Mike Watt (Iggy & the Stooges) ja Jared Followill (Kings of Leon). Tasavallan Presidentti- ja Wigwam- yhtyeissä soittanut Måns Groundstroem on käyttänyt mallia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.