Gibson Thunderbird

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Josh Reedy ja kustomoitu Gibson Thunderbird.

Gibson Thunderbird on Gibson Firebird -kitarasta muokattu bassokitara. Thunderbird- ja Blackbird-nimisiä malleja valmistaa myös Gibsonin tytäryhtiö Epiphone.

Gibson Thunderbirdin valmistus on aloitettu 1963. Bassokitaran muotoilu on yhdysvaltalaisen automuotoilijana paremmin tunnetun Raymond H. Dietrichin käsialaa. Gibsonin mallistosta tuotannossa ovat Gibson Thunderbird IV ja Gibson Nikki Sixx Signature Thunderbird IV.

Thunderbirdit tunnetaan tanakasta, keskiäänipainotteisesta soundista, jota rock- ja metallimuusikot ovat suosineet. Soundin takana ovat muun muassa mahonkirunko, kerrostettu mahonkinen ja pähkinäpuinen kaula, keraamiset humbucker-mikrofonit ja "kaula läpi rungon" -rakenne. Thunderbirdin mensuuri on 34 tuumaa. Vuosina 2011–2012 Gibson valmisti rajoitetun 400 kappaleen Thunderbird-erikoismallin 30,5 tuuman mensuurilla [1].

Thunderbirdin edullisemmassa Studio-versiossa on liimakaula ja siitä puuttuvat otelaudan reunalistat. Tämä ei kuitenkaan vaikuta kovin paljon basson sointiin, vaan lähinnä sen ulkonäköön. Studion valitsevat yleensä heavy metal -tyylistä musiikkia soittavat, ja Thunderbird IV:n enemmän kevyttä linjaa soittavat, muun muassa jazz- ja blues-basistit.

Tunnettuja Thunderbirdin soittajia: John Entwistle (The Who), Pete Overend Watts (Mott The Hoople), Jared Followill (Kings Of Leon), Shavo Odadjian (System Of A Down), Kim Gordon (Sonic Youth), Jimmy Bain (Rainbow & Dio) Sami Yaffa (Hanoi Rocks), Mige Amour (HIM), Nikki Sixx (Mötley Crue), Twiggy Ramirez (Marilyn Manson), Jackie Fox (The Runaways), Krist Novoselic (Nirvana), Nikki Monninger (Silversun Pickups), Leon Wilkeson (Lynyrd Skynyrd), Andy Christell (Hanoi Rocks), Frankie Poullain (The Darkness), Martin Turner (Wishbone Ash), Pete Way (UFO), Alvin Gibbs (UK Subs), Tom Hamilton (Aerosmith), Sami Kohtamäki (Klamydia), Olli-Pekka Laine (Amorphis, Barren Earth), Kaarle Viikate (Viikate)

Epiphonen Thunderbird-kopio
Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.