Shavo Odadjian

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Shavo Odadjian
Henkilötiedot
Syntynyt22. huhtikuuta 1974 (ikä 49)
Ammatti muusikko, lauluntekijä, ohjaaja
Muusikko
Aktiivisena 1994
Tyylilajit alternative metal, hip hop, experimental rock, nu metal, hard rock
Soittimet basso, kitara, taustalaulu
Yhtyeet System of a Down
Achozen
Levy-yhtiöt American Recordings
Columbia Records
urSESSION

Shavars Shavo Odadjian (s. 22. huhtikuuta 1974) on yhdysvaltalaisen System of a Downin basisti, joka asuu tällä hetkellä Los Angelesissa.

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shavarsh Odadjian syntyi 22. huhtikuuta vuonna 1974 Armenian pääkaupungissa Jerevanissa. Shavon ollessa viisivuotias, hän muutti perheensä kanssa Roomaan pakoon kotimaansa levottomuuksia. Shavon äiti oli maisteri ja yliopisto-opettaja, joka halusi taata pojalleen mahdollisimman hyvän lapsuuden. Pian perhe muutti Yhdysvaltain Hollywoodiin saatuaan Yhdysvaltain kansalaisuuden.

Kouluaikana Shavo solmi tärkeitä, sittemmin kestäviksi osoittautuneita ystävyyssuhteita muttei vielä tutustunut niihin kavereihin, joiden kanssa hän nousisi maailmanmaineeseen. Meikäläisellä on Vahe-niminen frendi, jonka olen tuntenut ekasta luokasta lähtien, Shavo on kertonut. Ja Jackin ja Manolyn kanssa pyörin edelleen. Ne jätkät ansaitsee tulla mainituiksi. Voin luottaa heihin ihan täysin ja uskoa heidän huostaansa vaikka mimmifrendini. Shavo ei kouluaikana ollut bändikaverinsa Serj Tankianin tapaan mikään älykkö, eikä varsinaisesti koulua oikein rakastanutkaan.

Shavon varhaisin musiikillinen muisto oli se, kun hän näki Kissin tv:stä 1970-luvun lopulla. Kissin musiikki tarjosi Shavolle pakotien kovasta todellisuudesta, sillä sopeutuminen LA:n elämänmenoon tuotti vaikeuksia. Myöhemmin hän on kuvaillut naapurustoaan 'hirveäksi'. Samassa paikassa sijaitsi Shakeyn pizzapaikka, huoramotelli ja strippiklubi. Shavon asuinkortteli sijaitsi kolmen jengin reviirirajlla: Se oli armenialaisjengin, elsalvadorilaisjengin ja valkoisten jengin raja-aluetta. Shavo erosi muista kavereistaan siinä, ettei häntä kiinnostanut tapella, tai seisoa kadunkulmassa huitomassa jengimerkkejä ohikulkijoille. Hän mieluummin harrasti skeittaamista ja kuunteli musiikkia. Shavon kaikki kaverit kuitenkin kuuluivat jengeihin, mutta eivät suostuneet ottamaan Shavoa mukaansa, vaikka kuinka hän olisi halunnut. Shavo oli silloin vaikutuksille alttiissa iässä ja olisi halunnut kuulua porukkaan, mutta hänen kaverinsa kielsivät häntä tulemasta. Heidän mielestään hänen kaltaisensa tyypin ei olisi hyvä pyöriä jengeissä.

Shavolle selvisi varsin nopeasti, ettei hänen kotikaupunkinsa katuja ollut kivetty kullalla. Kun Shavoa vietiin aamuisin kouluun, hän ihmetteli usein, minkä takia naiset päivystivät kadun varressa vähäpukeisina puoli kahdeksan aikaan aamulla. Myöhemmin kahdeksan vuoden iässä ensikosketuksensa seksiin: hän oli lasketellut skeittilaudalla motellihuoneen ikkunan ohi ja pysähtynyt kuultuaan sisältä outoja ääniä, ja kurkistaessaan sisään hän oli nähnyt prostitoidun työntouhussa. Shavo kommentoi asiaa: Olin ihan äimänä, koska se oli ihan oikeaa liveseksiä! Kelasin, että mitä helvettiä äijä oikein puhisee. Aikooko se tappaa mimmin vai mitä.

Shavo kokeili marihuanaa ensimmäisen kerran 21-vuotiaana lukio-opintojensa loppupuolella. Myös hänen bändikaverinsa, Daron Malakian, harrasti pössyttelyä.

Valmistuttuaan lukiosta Shavo teki hanttihommia ja soitteli vapaa-aikoinaan bändissä, josta myöhemmin kehittyi System of a Down. Basisti ehti muun muassa toimia kebabmyyjänä ja kukkakaupan lähettinä sekä pankkivirkailijana. Pian Shavo kuitenkin tajusi, että vaikka pätkätöillä saattoi rahoittaa musiikkiharrastuksen, systeemin orjana raataminen yhdeksästä viiteen ei ollut häntä varten. Samaa mieltä olivat muutkin bändiläiset, paitsi ehkä Serj, joka oli yksityisyrittäjä. Shavo on kokenut myös pankkiryöstön. Työskennellessään pankkivirkailijana hänet ryöstettiin aseella uhaten. Ryöstäjät kävelivät pankkiin ja ennen kuin kukaan ehti tajuta mitään, olivat he jo hypänneet tiskin toiselle puolelle ja lyöneet piiput henkilökunnan ohimolle.

Vuonna 1993 tuli System of a Downin ensimmäinen rockvideotähti, kun hän pääsi AC/DCn 'Big Gun'-videoon. Videossa hänellä on väärinpäin käännetty baseball-lippis ja hän seisoo Arnold Schwarzeneggerin vieressä.

System of a Down[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shavosta tuli System of a Downin basisti, kun hänen entinen koulukaverinsa, Daron Malakian tuli kysymään tätä bändin jäseneksi, koska Daronin aikaisempi bändi, Soil, oli hajonnut sen rumpalin ja basistin lähdettyä. Shavo suostui, mutta edelleen puuttui rumpali. Daron pyysi hänen vanhaa ystäväänsä, Andya yhtyeen rumpaliksi. jonka kanssa hän oli aikaisemmin soittanut bändissä nimeltä Snowblind. Bändin nimi muutettiin Soilista aluksi Victims of a Downiksi, mutta Shavon mielestä 'System' sopisi paremmin ja koskettaisi suurempaa yleisöä. Shavo myös aluksi ryhtyi bändin manageriksi ja rupesi buukkaamaan yhtyettä eri klubeille. Lopulta ruinattuaan yhdeltä klubin omistajalta keikkaa soittaen hänelle ainakin 50 kertaa viikossa, klubin omistaja luovutti, ja yhtye sai keikan, mutta vain sillä ehdolla, että he myisivät liput keikalle itse. Aluksi SOADin keikoille tuli ainoastaan yhtyeen läheisimpiä ystäviä. Ensimmäiselle keikalle ilmestyi 175 ihmistä. SOADin maine kasvoi kasvamistaan ja lopulta yhtye solmi sopimuksen tuottaja Rick Rubinin kanssa, joka omisti levy-yhtiön.

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.