Daron Malakian

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Daron Malakian
Henkilötiedot
Syntynyt18. heinäkuuta 1975 (ikä 48)
Ammatti muusikko, lauluntekijä, kitaristi
Muusikko
Laulukielet englanti
Aktiivisena 1990
Tyylilajit Vaihtoehtorock
Experimental rock
Hard rock
Alternative metal
Heavy metal
Nu metal
Hardcore punk
Soittimet laulu, kitara, basso, kosketinsoittimet
Yhtyeet System of a Down
Scars on Broadway
Levy-yhtiöt American Recordings
Columbia Records
eatURmusic
Interscope Records
Aiheesta muualla
systemofadown.com

Daron Vartan Malakian (s. 18. heinäkuuta 1975 Hollywood, Kalifornia) on alternative metal -yhtye System of a Downin kitaristi, laulaja ja lauluntekijä. Yhtye on ollut tauolla vuodesta 2006 lähtien, ja tällä hetkellämilloin? hän on perustamansa Scars on Broadway -nimisen yhtyeen laulaja/kitaristi ja lauluntekijä.

Daron syntyi heinäkuun 18. päivänä vuonna 1975 Vartan ja Zepur Malakianille Hollywoodissa, Los Angelesissa. Hänen vanhempansa olivat vuotta aiemmin muuttaneet pakoon kotimaansa Irakin levottomuuksia. Daron oli perheen ainut lapsi, ja hän on ainut System of a Downin jäsen, joka on syntynyt Yhdysvaltojen rajojen sisäpuolella. Hänen lapsuudessaan taide oli aina läsnä, sillä hänen isänsä, Vartan Malakian, oli tuottelias taidemaalari ja äiti kuvanveistäjä. Perhe kävi usein museoissa ja taidenäyttelyissä. Malakianit eivät olleet varakkaita, ja Daronin ensimmäiset kolmetoista ikävuotta perhe asui yhden makuuhuoneen asunnossa Hollywoodin 'slummikortteleissa'. Viimein he kuitenkin saivat säästettyä rahaa ostaakseen talon, jossa Daron sai ensimmäistä kertaa oman huoneen. Koska Daron oli ainoa lapsi ja perhe asui pienessä asunnossa, hän vietti lapsuutensa omiin mietteisiinsä vajonneena. Daron on kertonut että hänen lapsuudenystävänsä olivat hänen kaksi serkkuaan, mutta hän oli silti yksinäinen. "Minulla oli kyllä leluja, mutta olin aika yksinäinen." Tästä syystä Daron onkin tottunut säveltämään omissa oloissaan.

Daron ryhtyi levykeräilijäksi jo neljävuotiaana, jolloin hän rupesi ihailemaan KISSin naamiosankareita. Hän kiinnostui metallimusiikista kuunneltuaan serkkunsa KISS-äänitettä. Daron ihastui yhtyeeseen ja halusi itsekin ruveta samanlaiseksi rocktähdeksi. Daron halusi ruveta soittamaan rumpuja, mutta hänen vanhempansa kieltäytyivät ja ostivat hänelle kitaran, koska rumpuja ei saatu säädettyä hiljaiseksi. Musiikki oli Daronin ensirakkaus, mutta hänen täytyi hankkia itselleen koulutus. Musiikkimaailman mielikuvituksellisen säihkeen lumoamalle Daronille koulu ei kuitenkaan maistunut, ja luova poika reagoi usein kapinoimalla.

Daronin ollessa 11-vuotias perhe muutti Glendaleen, jossa Daron kävi Rooseveltin ala-astetta, sitten Rose ja Alex Pilibosin yksityiskoulua ja sen jälkeen Glendalen high schoolia. Daron teki koulussa kaikkea muuta kuin opiskeli. Hän lintsasi paljon tunneilta, ja jos hän joskus oli tunneilla, hän ei jaksanut kuunnella, mitä opettaja puhui.

Murrosikä ja metallimusiikki olivat sen verran rankka yhdistelmä, että Daronin koulunkäynti alkoi kärsiä. Luokkakaverit kuuntelivat vapaa-ajalla MC Hammerin hittejä, mutta 15-vuotias Daron ei ollut kiinnostunut listapopista eikä paljon muustakaan ja jätti väliin esimerkiksi koulun valmistujaisjuhlat.

System of a Down

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Malakian tapasi Serj Tankianin jo kouluaikoina, mutta heidän kahdeksan vuoden ikäeron takia he tapasivat uudelleen vasta vuonna 1992, kun Serj ja hän työskentelivät eri projekteissa samassa levytysstudioissa. Parivaljakko muodosti yhtyeen nimeltä Soil. Bändin manageriksi hommattiin Shavo Odadjian, joka päätyi lopulta rytmikitaristiksi. Soil hajosi vuonna 1994, mutta kolmikko Malakian, Tankian ja Odadjian jatkoivat yhdessä ja perustivat pian uuden bändin nimeltä Victims of a Down, jonka nimi vaihdettiin pian tutumpaan muotoon System of a Down. Syynä tähän oli halu päästä levykaupassa lähelle Slayeria. Odadjian vaihtoi pian bassoon ja rumpaliksi hän ja Malakian pyysivät Ontronik Khachaturianin, jonka kanssa he olivat soittaneest Snowblind-nimisessä yhtyeessä. Khachaturian vaihtui vuonna 1997 John Dolmayaniin, joka soittaa yhtyeessä vielä nykyäänkin. SOAD julkaisi omaa nimeänsä kantavan esikoisalbuminsa vuonna 1998, mutta kansainvälisen läpimurtonsa yhtye teki vuoden 2001 albumilla Toxicity. Sitä seurasivat vuoden 2003 Steal This Album!, vuonna 2005 usein Toxicityakin arvostetumpi Mezmerize, sekä vuonna 2006 Hypnotize, jonka jälkeen yhtye vetäytyi tauolle.

System of a Downin alkuaikoina kaikkien yhtyeen jäsenten kasvot oli maalattu, niin myös Daronin. Malakianilla oli myös lyhyet hiukset, jotka olivat usein pompulalla pään päällä, joskus jopa pinkkeinä.

Malakian on kirjoittanut suuren osan System of a Downin kappaleista ja laulaa itse monissa kappaleissa. Yhtyeen studioalbumeilla on julkaistu vain neljä sellaista kappaletta, joita Malakian ei ole ollut tekemässä. Malakian sanoo (11/2006 Suosikin) Slayer-jutussa, että kaksi hänen kaikkien aikojen suosikkiaan ovat Slayer ja Beatles. Daron on kertonut, että hänellä on tonneittain materiaalia soololevyä varten ja aikoo tehdä jotain omaa kuten yhtyetoverinsa, laulaja Serj Tankian. Daron on parhaillaan toisen Scars on Broadway -sooloalbumin kimpussa. Hän kuitenkin korostaa, että System of a Down ei ole hajoamassa. Nykyään hän asuu Glendalessa Kaliforniassa.

System of a down julkaisi uuden kappaleen vuonna 2020, ja palaa tekemään soittokeikkoja.