John Dolmayan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
John Dolmayan
Henkilötiedot
Syntynyt15. heinäkuuta 1973 (ikä 51)
Beirut, Libanon
Ammatti muusikko, lauluntekijä, rumpali
Muusikko
Aktiivisena 1997
Tyylilajit alternative metal, experimental rock, hard rock, vaihtoehtorock, nu metal
Soittimet rummut
Yhtyeet System of a Down
Axis of Justice
Scars on Broadway
Levy-yhtiöt American Recordings
Columbia Records
Serjical Strike
Axis of Justice
Interscope Records
Aiheesta muualla
www.systemofadown.com

John Dolmayan (s. 15. heinäkuuta 1973 Beirut, Libanon) on yhdysvaltalaisen alternative metal -yhtye System of a Downin rumpali.

Dolmayan syntyi heinäkuun 15. päivänä vuonna 1973 Libanonissa. Dolmayanin perhe oli aikoinaan lähtenyt Armeniasta ottomaani-imperiumin kansanmurhan ja valtavien pakkosiirtojen seurauksena, mutta toisin kuin Johnin tuleva bändikaveri Serj Tankianin isoisä, joka oli muuttanut Yhdysvaltoihin, Johnin molemmat isovanhemmat olivat päättäneet jäädä Libanoniin, jossa he kasvattivat Johnin vanhemmat. John on kertonut että noin kolmen vuoden iässä hän oli itkenyt yksin yöllä sängyssään ja hänen vanhempansa olivat ottaneet hänet viereensä nukkumaan. Muutaman minuutin kuluttua seinän läpi pamahti luoti, joka porautui Johnin sänkyyn. Johnin isä ei aikonut menettää poikaansa sellaisissa oloissa. Kaksi viikkoa myöhemmin he lähtivät maasta.

Lapsena musiikki oli Johnin ainoa paineidenpurkukanava. Musisointi oli verissä, sillä hänen isänsä oli innokas saksofonisti, joka oli nuorempana soittanut myös rumpuja ja julkaissut kolme levyllistä omaa musiikkia. Johnin isä oli kuitenkin laittanut perheen etusijalle ja unohtanut epävarman taiteilijaelämän. Dolmayan uskoo kiinnostuneensa rumpalin urasta hyvin varhaisessa vaiheessa ja väittää innostuneensa rytmiikasta 'jo yhden kahden vanhana'. Lapsena Johnin äiti vei tämän katsomaan isänsä esityksiä ja kun hän soitti rumpuja lavalla, rupesi John matkimaan häntä. Sen jälkeen hän tiesi tulevaisuuden ammattinsa.

Lähdettyään Libanonista Dolmayat asuivat jonkin aika Kanadassa, ja siellä seitsemänvuotias John sai ensimmäisen, minikokoisen rumpusettinsä. Mutta rumpujen paukuttelu jäi silloin lyhyeen, kun Johnin isä oli valvonut viiteen aamulla ja John alkoi jo kuuden aikaan paukutella rumpuja. Hänen isänsä otti rumpusetin pois ja John sai uudet vasta viidentoista vuoden iässä. Asuttuaan nelisen vuotta Kanadassa perhe muutti Los Angelesiin. Vaikka John kuinka yritti sopeutua uuteen ympäristöön, amerikkalainen elämänmeno tuntui hyvin etäiseltä hänelle.

System of a Down

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Andyn lähdettyä System of a Downista oli yhtye luhistumispisteessä. Yhtye pelkäsi, että heille kävisi kuin monille muillekin yhtyeille, eikä heistä ikinä tulisi mitään. Ilman komppia oli paha jatkaa, mutta onneksi bändi löysi pian tahdittajakseen John Dolmayanin. Sen lisäksi, että John oli amerikanarmenialainen, hän oli rumpujen takana varsinainen peto. John oli soittanut useissa eri projekteissa, joista tuorein oli Lankerhim Boulevardin teollisuushallissa treenaava 'Friik' (SOAD nimesi myöhemmin erään biisinsä sen mukaan), ja seuratessaan tutun bändin treenejä SOADin soittajat vakuuttuivat nopeasti Johnin kyvyistä. Dolmayan pamputti setistään sellaista satsia, että hänestä tuli välittömästi ykkösehdokas bändin uudeksi rumpaliksi. John heitti hyvästit Friik-yhtyeelle ja liittyi System of a Downin riveihin.

Nykyään Dolmayan asuu Las Vegasissa. System of a Downin jäätyä tauolle vuonna 2006 John ja Daron rupesivat työstämään uutta projektiaan Scars on Broadwayta. Yhtye on julkaissut yhden studioalbumin.

Dolmayan on sanonut, että bändin ollessa tauolla hän siirtyy sarjakuva-alalle. Hän sanoo, että musiikki ja sarjakuvat olivat kaksi hänen lempiasiaansa, kun hän oli pieni. Marraskuussa 2006 Dolmayan kertoi avioituvansa seuraavan puolen vuoden aikana.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]