System of a Down

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee yhtyettä. Yhtyeen samannimisestä albumista kertoo artikkeli System of a Down (albumi).
System of a Down
System of a Down esiintymässä New Yorkissa vuonna 2012
System of a Down esiintymässä New Yorkissa vuonna 2012
Tiedot
Toiminnassa (1995–2006), (2011–)
Tyylilaji alternative metal, nu metal, progressiivinen metalli, experimental rock
Kotipaikka  Yhdysvallat, Los Angeles, Kalifornia
Laulukieli englanti
Jäsenet

Serj Tankianlaulu, koskettimet, akustinen kitara
Daron Malakiankitara, laulu
Shavo Odadjianbasso, taustalaulu
John Dolmayanrummut

Entiset jäsenet

Andy Khachaturian, rummut (1995–1997)

Levy-yhtiö

American Recordings, (1998–2006)
Columbia Records, (2002–2006)

Aiheesta muualla
Kotisivut
System of a Down vuonna 2013.

System of a Down (käytetään myös lyhennettä SOAD) on Kaliforniassa, Los Angelesissa vuonna 1994 perustettu alternative metal -yhtye. Yhtye koostuu neljästä jäsenestä: Serj Tankian (laulu), Daron Malakian (kitara), Shavo Odadjian (basso) ja John Dolmayan (rummut). Kaikilla yhtyeen neljällä jäsenellä on armenialaiset sukujuuret. Yhtye on työllään ansainnut yhden Grammyn ja kolme -ehdokkuutta; se on voittanut vuoden 2006 parhaan metalliesityksen palkinnon kappaleellaan "B.Y.O.B.". System of a Down on aikansa tunnetuimpia ja menestyneimpiä alternative metal -yhtyeitä, jossa yhdistyivät death metal -tyyliset kitarasoundit, Serj Tankianin itämaistyyppinen laulutyyli, ajoittaiset murinavokaalit ja kappaleen rakenteen muuttuminen nopeasti raskaasta rauhallisemmaksi.

Vuonna 2006 yhtye ilmoitti jäävänsä määrittelemättömän pituiselle tauolle, jonka jälkeen kaikki jäsenet työskentelivät omien sivuprojektiensa parissa. Yhtye aloitti kiertueensa uudelleen vuonna 2011. System of a Down on julkaissut viisi studioalbumia, joita on myyty maailmanlaajuisesti yli 40 miljoonaa kappaletta.

System of a Downin kaikki albumit on tuottanut Rick Rubin.

Yhtyeen tuotannosta vastaa lähes aina Daron Malakian. Yhtyeen tunnetuimpia ja suosituimpia kappaleita ovat "B.Y.O.B", "Toxicity", "Aerials", "Chop Suey!", "Sugar", "Soldier Side" ja "Lonely Day".

Soil (1992–1994)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1990-luvun alussa Serj Tankian ja Daron Malakian tutustuivat harjoitusstudiolla. He soittivat eri yhtyeissä, mutta erosivat niistä ja perustivat yhtyeen nimeltä Soil yhdessä Domingo Laranion (rummut) ja Dave Hakopyanin (basso) kanssa. Myöhemmin mukaan tuli Shavo Odadjian. Noin vuotta myöhemmin Laranio ja Hakopyan lähtivät, koska uskoivat, ettei yhtye koskaan tulisi menestymään.

Alku (1994–1997)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Soilin hajottua Serj Tankian ja Daron Malakian perustivat uuden yhtyeen, joka oli aluksi nimeltään Victims of the Down Malakianin runon mukaan, mutta Shavo Odadjianin mielestä sana System olisi parempi kuin Victims, koska se kuulostaisi vaikuttavammalta ja koskettaisi suurempaa yleisöä. Toinen syy nimenmuutokseen oli se että yhtye – ja nimenomaan Malakian – halusivat bändin albumien olevan levykaupassa lähellä Slayerin albumeita. Shavo Odadjian oli alun perin yhtyeen manageri ja perustaja, mutta hän tarttui bassoon ja manageriksi ryhtyi David "Beno" Benveniste. Malakian pyysi nuoruudenystäväänsä, Andy Khachaturiania liittymään System of a Downiin rumpaliksi. (Khachaturian ja Malakian olivat 15-vuotiaina soittaneet Malakianin ensimmäisessä bändissä nimeltä Snowblind.) Khachaturian kuitenkin lähti omille teilleen. Syyksi hän kertoi halunsa ilmaista itseään muunakin kuin rumpalina. Vuonna 1997 hänet korvasi yhtyeen nykyinen rumpali John Dolmayan.

System of a Downin suosio Los Angelesissa kasvoi. SoaD keikkaili monilla klubeilla toisten yhtyeiden lämmittelijänä. Maineen levitessä levy-yhtiöt alkoivat ottaa bändiin yhteyttä, tarjoten levytyssopimuksia. Yhtye ei kuitenkaan halunnut välittömästi kirjoittaa sopimusta, vaan halusi varmistua oikeasta ajoituksesta ja siitä että sopimus kävisi kaikille. Lopulta sopimus päädyttiin tekemään Rick Rubinin kanssa.

Debyyttialbumi (1998–2000)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesällä 1998 System of a Down julkaisi debyyttialbuminsa nimeltään System of a Down. Albumi menestyi hyvin, ja sen ensimmäisestä singlestään Sugar tuli radiosuosikki. Vähän ajan päästä SOAD julkaisi toisen singlensä, nimeltään Spiders. Kolmas single oli War?. Albumin ilmestyttyä yhtye keikkaili laajasti Slayerin lämmittelijänä, ennen kuin he pääsivät esiintymään Ozzfestille. Ozzfestin jälkeen he keikkailivat yhdessä muiden bändien kanssa ympäri Yhdysvaltoja, mutta myös pienemmillä kiertueilla Euroopassa.

Läpimurto ja menestys (2001–2003)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2001 yhtye julkaisi uuden singlen. Kappale kantoi ensin nimeä Suicide, mutta ennen julkaisua se vaihdettiin lopulta nimelle Chop Suey!. Chop Suey! sai paljon soittoaikaa radiosta, ja se kieli jo tulevasta levystä. Päivää ennen Toxicity-albumin julkaisemista yhtye päätti pitää levynjulkistamiskeikan, mutta lopulta konsertti peruuntui, koska paikalle tuli liikaa ihmisiä, ja poliisin mukaan tilanne alkoi käydä vaaralliseksi. Siitä huolimatta 4. syyskuuta julkaistu Toxicity oli jättimenestys. Se lunasti välittömästi paikkansa sijalla yksi Yhdysvaltojen ja Kanadan single-listoilla ja myi moninkertaista platinaa. Toxicityä on tähän mennessä myyty yli 12 miljoonaa kappaletta, mikä tekee siitä yhtyeen menestyneimmän albumin. Albumin suurimmiksi hiteiksi nousivat mm. Chop Suey!, Toxicity, Aerials ja Prison Song sekä Forest. Kappale Chop Suey! sai myös Grammy-ehdokkuuden.

Vuonna 2001 System of a Down lähti kiertueelle yhdessä Slipknotin kanssa. Yhtyeet kiertelivät ympäri Yhdysvaltoja. Menestyksekkään kiertueen jälkeen yhtyeet lähtivät vuotta myöhemmin Pledge of Allegiance -kiertueelle yhdessä Rammsteinin, Mudvaynen ja No Onen kanssa.

Vuoden 2001 loppupuolella muutama julkaisematon raita pääsi vuotamaan Internetiin. Yhtye julkisti tiedonannon, jonka mukaan nettiin vuotaneet raidat olivat viimeistelemätöntä materiaalia. Yhtyeen fanit valittivat kappaleiden viimeistelemättömistä soundeista, ja niinpä yhtye päätti äänittää ne uudestaan. Äänitysvaiheessa osa kappaleista sävellettiin, sanoitettiin tai sovitettiin uudelleen. Lopulta tuloksena oli albumi Toxicity II, joka kuitenkin sai ennen julkaisua nimen Steal This Album!. Steal This Album! julkaistiin vuonna 2002. Albumi muistuttaa poltettua CD:tä, jota myytäisiin pimeänä. Albumin nimi on viite Abbie Hoffmanin kirjaan Steal This Book, ja viesti niille, jotka varastavat bändien tuotantoa ja julkaisevat niitä laittomina internetissä. Kappale Innervision oli julkaistu promosinglenä ja sai huomattavasti radiosoittoa alternative-radiokanavilla. Boom-kappaleen musiikkivideo kuvattiin elokuvaohjaaja Michael Mooren kanssa, ja siinä vastustettiin Irakin sotaa. Albumille päätyi myös raitoja, jotka olivat jo yhtyeen alkuajoilta saakka, kuten Mr. Jack (toimi ennen uudelleenjulkaisemista nimellä P.I.G.) sekä akustinen kappale Roulette, joka oli tarkoitus olla jo yhtyeen debyyttialbumilla. Yleensä yhtyeen fanit eivät pidä Steal This Album! -albumia täysiverisenä albumina, vaan ns. kokoelma-albumina, mutta yhtyeen jäsenet ovat sanoneet, että kyseistä albumia pitäisi pitää albumina siinä missä muitakin.

Mezmerize ja Hypnotize (2004–2006)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lopulta vuonna 2004 SOAD palasi äänitysstudioon. Daron Malakian oli äänittänyt noin 100 kappaletta, ja yhtye valitsi niistä sopivimmat uudelle albumille. Lopulta materiaalia tuli valittua kuitenkin niin paljon, että yhtye päätti tehdä tupla-albumin, joista toinen julkaistaisiin kuusi kuukautta toista myöhemmin.

Ensimmäinen albumi, Mezmerize, julkaistiin 17. toukokuuta 2005. Albumi sai hyvät arviot kriitikoilta, ja se nousi suoraan sijalle yksi Yhdysvalloissa, Kanadassa, Australiassa ja monissa muissa maissa tehdessään siitä yhtyeen toisen albumin, joka oli koskaan yltänyt listakärkeen. Albumi myi ensimmäisellä viikolla maailmanlaajuisesti yli 800 000 kappaletta. Albumin ensimmäinen single oli kappale B.Y.O.B. (Bring Your Own Bombs), jossa vastustettiin Irakin sotaa. B.Y.O.B. oli kappale, joka toi yhtyeen lopullisesti maailman tietoisuuteen. Kappale voitti myös Grammyn. Albumin toinen single oli Question!. Kappaleen musiikkivideon ohjasi yhtyeen basisti Shavo Odadjian, joka oli ohjannut myös mm. Aerialsin musiikkivideon. Albumin julkaisun jälkeen yhtye kierteli laajasti Yhdysvalloissa, Kanadassa sekä Euroopassa. Mezmerizea on myyty maailmanlaajuisesti yli 10 miljoonaa kappaletta.

Tupla-albumin toinen osa, Hypnotize, julkaitsiin 22. marraskuuta 2005. Mezmerizen tapaan Hypnotize lunasti paikkansa albumilistan ykkösenä. Albumilta julkaistiin singlenä albumin nimikkokappale Hypnotize. Hypnotize sai kriitikoilta myös myöteisen vastaanoton, vaikka sitä pidetäänkin heikompana kokonaisuutena kuin Mezmerizea.

Tauko ja yhtyeen tulevaisuus (2006–2011)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toukokuussa vuonna 2006 System of a Down ilmoitti jäävänsä tauolle. Daron Malakian on vahvistanut, että tauko kestää pisimmillään viisi vuotta. Myöhemmin Shavo Odadjian ilmoitti tauon kestävän pisimmillään 3 vuotta Guitar Magazinen haastattelussa. Shavo Odadjian sanoi MTV:lle näin: Me emme ole hajoamassa. Aiomme pitää hyvin pitkän tauon Ozzfestin jälkeen ja tehdä omia juttujamme. Olemme soittaneet System of a Downissa jo yli kymmenen vuotta ja luulen, että on terveellistä vähän levähtää.

Esiintyessään Houstonissa Texasissa Malakiankin sai tilaisuuden suunvuoroon: On ollut paljon huhuja liikkeellä siitä, että olisimme hajoamassa, mutta älkää kuunnelko heitä. Me neljä olemme ja tulemme aina olemaan System of a Down! Malakian ja John Dolmayan soittivat Malakianin vuonna 2003 perustamassa Scars on Broadway -yhtyeessä, mutta puolen vuoden keikkailun jälkeen yhtye jäi tauolle. Heidän ensimmäinen albuminsa julkaistiin 29. heinäkuuta 2008. Shavo Odadjian työskentelee tällä hetkellä Wu-Tang Clanin kanssa AcHoZeN-nimisessä yhtyeessä. Serj Tankianin ensimmäinen sooloalbumi Elect the Dead julkaistiin 23. lokakuuta 2007. Dolmayan puolestaan suunnittelee avaavansa sarjakuvakaupan.

System of a Downin viimeinen esiintyminen ennen tauolle menoa nähtiin 13. elokuuta 2006 West Palm Beachissa Floridassa. Tänään tulee olemaan meidän viimeinen keikkamme, jonka jälkeen emme soita yhdessä pitkään aikaan. Daron oli sanonut haastattelussa viimeiseksi kommentikseen tämän: Palaamme vielä takaisin, emme vain tiedä milloin.

Huhtikuussa 2008 System of a Downin jäsenet Daron Malakian ja John Dolmayan kertoivat mielipiteensä yhtyeen tulevaisuudesta. Kun monet ihmiset olivat kyselleet bändin tulevaisuudesta ja että milloin he palaavat takaisin, oli Daron vastannut näin: Me kaikki tiedämme, milloin on oikea aika, se vain tapahtuu.

John Dolmayan antoi heinäkuussa 2010 antamassa haastattelussaan valoisia merkkejä System of a Downin paluusta. "Olemme olleet tauolla jo yli neljä vuotta. Luultavasti tulemme keikkailemaan ensi vuonna. Mikään ei ole vielä varmaa, tästä ei olla keskusteltu vielä paljon mutta näyttää siltä että niin tulee tapahtumaan." Shavo Odadjian on nähty pariin otteeseen keikkailemassa Scars on Broadwayn kanssa, viimeksi maaliskuussa 2010. Tämäkin kertoo, että bändin jäsenillä on edelleen lämpimät välit keskenään. Serjin uusi sooloalbumi ilmestyy syksyllä 2010. Keikkailun jälkeen on erittäin todennäköistä, että System of a Down alkaa puuhailla paluuta tosissaan.

Serj Tankian sanoi 12. elokuuta pitäneessään lehdistötilaisuudessa, että System of a Downin keikka Jerevanissa (Armenian pääkaupunki) olisi hyvä idea.lähde? "Siitä pitäisikö meidän palata yhteen tai soittaa keikka Jerevanissa, informoimme varmasti kotisivuillamme."

Yhtyeen paluukiertueen on ennakoitu virallistettavan maanantaina 29. marraskuuta (samana päivänä milloin Download julkaisee ensimmäiset esiintyjänsä sekä odotetun pääesiintyjä kolmikon, mukaan lukien SOAD), sisältäen tietoja lukuisista festivaaliesiintymisistä Euroopassa, mm. Ison-Britannian Download Festivaali. System of a Down tulee olemaan huhujen mukaan pääesiintyjänä lauantaina 11. kesäkuuta Download Festivaaleilla. System of a Down tulee olemaan myös yksi pääesiintyjistä ensi vuoden Metaltown festivaaleilla kesäkuun 18. päivänä Göteborgissa, Ruotsissa. Virallinen vahvistus tähän tulee tapahtumaan maanantaina 29. marraskuuta festivaalin virallisilla nettisivuilla, klo 14.00 paikallista aikaa.

Pitkään jatkuneen huhuilun myötä saatiin vihdoin virallista tietoa. Bändin Euroopan kiertue pyörähtää käyntiin 2. kesäkuuta 2011. Kiertue kattoi kymmenen keikkaa, mukaan lukien Seinäjoen Provinssirock. Monia vuosia odotettu esiintyminen oli bändin historian ensimmäinen Suomessa. "Olemme innoissamme saadessamme kertoa, että System soittaa muutaman keikan yhdessä ensi vuonna. Me tahdomme myös kiittää uskollisuudestanne ja osoittamastanne tuesta, ei vain SOADille, vaan myös kullekin soolouraa tehneelle bändin jäsenelle. Meillä ei ole mitään suurempia tulevaisuuden suunnitelmia, vaan soitamme nämä keikat ihan vain siksi, että tahdomme soittaa jälleen yhdessä ja tahdomme soittaa teille, mahtavat fanimme. Odotamme kovasti jo näkevämme teidät".[1]

Erittäin suuren kysynnän ansiosta SOAD lisäsi alkuvuodesta toisen keikkapäivän Ranskan maaperälle. Euroopan kiertueesta oli jo kaksi keikkaa myyty loppuun. Myös Suomen keikasta ennakoitiin loppuunmyytyä viimeistään keväällä, sillä Provinssin jouluerän myynnin tahti sunnuntaille 19.6 oli erittäin kova.

9. helmikuuta 2011 yhtye lisäsi keikka-kalenteriinsa Venäjän. Yhtye esiintyi Moskovassa Suomen keikan jälkeen 21. kesäkuuta. Basisti Shavo Odadjian kertoi Twitterissä yhtyeen aloittaneen harjoitukset kesäisiä comeback-keikkoja varten. Orkesteri treenasi ensimmäistä kertaa lähes viiteen vuoteen tiistaina 8. helmikuuta. Samalla hän vahvisti, että System Of A Downin taukopäätöksen taustalla oli "taloudellisia ongelmia" ja "taiteellisia ristiriitoja".

1. maaliskuuta 2011 bändi avasi uudet kotisivunsa ja teki toukokuussa kymmenen Pohjois-Amerikan keikkaa ennen Euroopan kiertuetta. Kaksi Amerikan keikkaa myytiin päivässä loppuun, yhteensä neljä keikkaa oli loppuunmyytyjä, kuten myös Euroopassakin. Bändi palasi keikkalavoille 10. toukokuuta. Keikkakalenteriin lisättiin myös Brasilian Rio De Janeiron keikka. Liput myytiin niin ikään hetkessä loppuun.

7. kesäkuuta Provinssirockin sunnuntai-liput myytiin loppuun, joten yhtye pääsi esiintymään täydelle Törnävälle.

Bändi kiersi 2011 syksyn aikana ensimmäistä kertaa Etelä-Amerikassa. Bändi julkaisi samalla keikkoja Australiaan, vuoden 2012 alkupuolelle.

Uusi Albumi (2012–)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bändin rumpali John Dolmayanin mukaan uusi albumi on tulossa kun bändi kokee "pystyvänsä haastamaan aikaisemmat albuminsa". Rumpali myönsi odottavansa yhtyeen uutta studioalbumia "yhtä innokkaasti kuin fanitkin".

Rumpali John Dolmayanin mielestä System of a Downin täytyy tehdä jotain uutta, koska bändi ei halua toistaa itseään. SOADin on hänen mukaansa kyettävä tekemään jotain erityistä uuden sukupolven musiikinkuuntelijoille.

Asiat uuden levyn suhteen liikahtavat eteenpäin vasta vuoden kuluttua, koska jouluna bändin jäsenet keskittyvät perheisiinsä. Tauko musiikista saattaa kestää jopa kuukausien ajan vuodenvaihteessa. Lisäksi laulaja Serj Tankian häipyy Uuteen-Seelantiin muutamaksi kuukaudeksi - hän asuu siellä osan vuodesta. Uudesta kiertueesta ensi kesänä hän sanoo, että se on mahdollinen. [2] [3]

Helmikuussa 2013 ilmoitettiin, että System Of A Down on kiinnitetty mikkeliläisen Jurassic Rock - festivaalin pääesiintyjäksi. SOAD esiintyi Jurassic Rockissa 11.8.2013 sunnuntaina.

 • System of a Down (30. kesäkuuta 1998)
  • #124 U.S.; RIAA: Platina
 • Toxicity (4. syyskuuta 2001)
  • #1 U.S., #13 UK; RIAA: 2x Platina
 • Steal This Album! (26. marraskuuta 2002)
  • #15 U.S., #56 UK: Platina
 • Mezmerize (17. toukokuuta 2005)
  • #1 U.S., #2 UK, #2 Irlanti, #2 Norja, #1 Australia, #1 Kanada; RIAA: Platina
 • Hypnotize (22. marraskuuta 2005)
  • #1 U.S., #11 UK, #10 Irlanti, #1 Kanada, #3 Australia; RIAA: Platina
Vuosi Single Listasijoitukset Albumilta
Billboard Hot 100 US Modern Rock US Mainstream Rock US Pop 100 Britannian singlelista Saksa
1998 Sugar E.P. - #31 #28 - #136 - System of a Down
1999 Spiders - #38 #25 - - - System of a Down
2000 War? - - - - - - System of a Down
2001 Prison Song - - - - - - Toxicity
2001 Johnny - - - - - - Toxicity
2001 Chop Suey! (Sertifioitu Kultaa Yhdysvalloissa) #76 #7 #12 - #17 - Toxicity
2002 Toxicity #70 #3 #10 - #25 #88 Toxicity
2002 Aerials #55 #1 #1 - #34 #80 Toxicity
2002 Innervision - #12 #14 - - - Steal This Album!
2003 Boom! - - - - - - Steal This Album!
2003 I-E-A-I-A-I-O - - - - - - Steal This Album!
2005 Cigaro - - - - - - Mezmerize
2005 B.Y.O.B. (Sertifioitu Kultaa Yhdysvalloissa) #27 #4 #4 #34 #26 - Mezmerize
2005 Question! - #9 #7 - #41 - Mezmerize
2005 Radio/Video - - - - - - Mezmerize
2005 Violent Pornography - - - - - - Mezmerize
2005 Attack - - - - - - Hypnotize
2005 Hypnotize (Sertifioitu Kultaa Yhdysvalloissa) #57 #1 #5 #59 #48 #83 Hypnotize
2006 Lonely Day - #10 #10 - - #46 Hypnotize
2006 Kill Rock 'N Roll - - #38 - - - Hypnotize
2006 Vicinity of Obscenity - - - - - - Hypnotize
2020 Protect the Land / Genocidal Humanoidz - - - - - - -

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]