Gibson ES-175

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gibson ES-175
Perustiedot
Alkuperäinen valmistaja Gibson
Valmistusvuodet 1949
Rakenne
Rungon tyyppi Ontto
Kaulan kiinnitys Liimattu
Nauhat 20
Materiaalit
Runko Vaahtera ja poppeli
Kaula Mahonki
Otelauta Ruusupuu
Tekniikka
Talla Kiinteä Tune-O-Matic-talla
Mikrofonit Kaksi '57 Classic-Humbuckeria tai kaksi yksikelaista
Värit
Värivaihtoehdot Antique Natural, Vintage Sunburst, Wine Red

Gibson ES-175 on Gibsonin valmistama puoliakustinen sähkökitara ja yksi maailman kuuluisimmista jazz-kitaroista. Kitarassa on 629 mm (24,75") mensuuri ja täysin ontto kaikukoppa. Kitara on varustettu Tune-O-Matic-tallalla, jossa on trapez-tyylinen tallapala. Kitaraa on valmistettu vuodesta 1949 eteenpäin ja sitä valmistetaan vielä nykyäänkin.

Kitaravalmistaja Gibson toi ES-175:n markkinoille vuonna 1949 halvemmaksi vaihtoehdoksi L5-mallille. Se oli samalla ensimmäinen sähkökitara soololovella, jonka ansiosta soittaja ylettää otelaudan kaikkein ylimpiin sointuihin. Aluksi kitarassa oli vain yksi yksikelainen P-90 -kaulamikrofoni, mutta vuonna 1953 myyntiin tuli ES-175D kahdella mikrofonilla.

Helmikuussa 1957 esiteltiin ES-175 kahdella humbuckerilla. Monet uudet jazz-kitaristit käyttivät sitä jäljitellessään pääasiassa Gibson L5 -kitaralla soittaneen Wes Montgomeryn soundia. Humbuckereilla varustetun ES-175-kitaran ääntä pidetään pehmeänä ja täyteläisenä.

ES-175 ei ole suosittu ainoastaan jazz-kitaristien keskuudessa, vaan monet eri musiikkityylien soittajat ovat käyttäneet kitaraa. Esimerkiksi Elvis Presleyn yhtyeessä soittanut Scotty Moore käytti Gibson ES-295 -kitaraa, joka oli kuten ES-175, mutta varustettu kahdella P-90 -mikrofonilla ja kullan värisillä metalliosilla. Rocklegenda ja Yes-yhtyeen kitaristi Steve Howe nosti soittotaidollaan kitaran suurempaan julkisuuteen. Gibson on julkaissut myös Herb Ellis Gibson ES-165 nimikkomallin, joka on kopio Herb Ellisin alkuperäisestä vuoden 1957 ES-175 -kitarasta. Guns N' Rosesin ex-kitaristi Izzy Stradlin on käyttänyt paljon ES-175:sta, ja se onkin olennainen osa Appetite For Destructionin äänimaailmaa.

Kuuluisia ES-175-soittajia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnettuja Gibsonin ES-175-kitaralla soittaneita ovat olleet Herb Ellis, Tal Farlow, Grant Green, Jim Hall, Steve Howe, Alex Lifeson, Pat Martino, Pat Metheny, Joe Pass ja Izzy Stradlin.

  • Bacon, Tony. Electric Guitars - The Illustrated Encyclopedia
  • Marshall, Wolf. Best of Jazz Guitar, pp. 4–5
Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.