Squier

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Squier Stratocaster
Squier Jazz Bass -sähköbasso.
Squier SA-105 akustinen kitara.

Squier on Fenderin alamerkki, joka valmistaa halvempia versioita Fenderin kitaramalleista, kuten Stratocasterista, Telecasterista, Mustangista ja Toronadosta. Squier valmistaa myös omia versioitaan Fenderin sähköbassoista.

Squier on Fenderin "karvalakkibrändi" samalla tavoin kuin Epiphone puolestaan Gibsonin, ja Squierit on tähdätty nimenomaan aloitteleville muusikoille. Vaikka Squiereita ei aina arvostetakaan kovin paljoa, monet ammattimuusikot käyttävät Squier-merkkisiä kitaroita.lähde? Squierit on yleensä valmistettu jostain halvemmasta puulajista (mm. agathis) kuin kalliimmat kitarat, ja tallan osat ovat valuterästä työstetyn teräksen sijaan. Kaikkein halvimmat Squierit valmistetaan laminoidusta puusta (vanerista). Laminoidussa puussa on etunsa kitaroiden massatuotannossa, sillä laminoitua puuta voidaan työstää nopeammin kuin kokopuuta (kokopuu vaatii pitkän ja vaativan esikäsittelyn), ja siinä voidaan käyttää enemmän koneellisia tuotantovaiheita kuin kokopuussa. Laminointi on myös edullista, eikä siinä käytettävän puun tarvitse olla priimaa.

Toisin kuin Fender, jonka tuotantolaitokset ovat USA:ssa, Japanissa ja Meksikossa, Squierin tehtaat toimivat Aasiassa. Kitaroista valmistetaan pääasiassa kahta sarjaa, jotka ovat Standard ja hieman halvempi Affinity, jota sanotaan maailman parhaaksi aloittelijakitaraksi. Squier aloitti toimintansa vuonna 1982. Ensimmäiset Squierit valmistettiin Japanissa, ja niitä pidetään nykyään laadultaan vähintään samantasoisena kuin Yhdysvalloissa tuolloin valmistettuja Fendereitä.lähde? Näistä kuuluisin sarja oli Squier JV Stratocaster.

Nykyään Squiereita valmistetaan Indonesiassa ja Kiinassa. Squiereita on valmistettu myös Etelä-Koreassa ja joitakin vuosia Squier II -nimellä Intiassa. Korean Squierit ovat hyvässä maineessa, mutta Intiassa valmistettuja Squier II -kitaroita pidetään erittäin heikkolaatuisina.lähde?

Fender siirsi kalleimpien halpamalliensa tuotannon 1990-luvun alussa Meksikoon, Ensenadan kaupungissa sijaitsevaan nykyaikaiseen soitintehtaaseen. Näistä malleista käytetään nimeä "Fender Mexican", ja niillä Fender halusi lunastaa takaisin japanilaisten laatutuotteiden imagon sekä parantaa mainettaan halpakitaramarkkinoilla. Fender Mexicanit valmistetaan kokopuusta nykyaikaisilla työstökoneilla, ja niiden metalli- ja sähköosat tuodaan Fenderin Kalifornian tuotantolaitoksilta. Sähköosissa tosin käytetään usein halvempia - ja heikkolaatuisia potentiometrejä ja mikrofoninvalitsimia - kuin varsinaisissa USA-Fendereissä. "Fender Mexican" -mallit ovat asteen halvempia kuin yhdysvaltalaiset standardimallit ja erittäin suuressa suosiossa myös ammattimuusikoiden keskuudessa. Oman luokkansa Fenderin kitaramallistossa ovat Kaliforniassa valmistetut American Standard, American Deluxe, ja American Vintage. Myös monet artistien nimikkomallit valmistetaan Kaliforniassa.

Squieria on valmistettu myös Yhdysvalloissa. Tämä malli on hyvin harvinainen. Joissakin näissä malleissa on sarjanumeron kohdalla merkintä E = Eighties (1980s), ja N = Nineties (1990s) merkiksi vuosimallista. Squierin valmistus lopetettiin Japanissa ja tuotanto oli tarkoitus siirtää Meksikoon. Meksikon tehtaiden tulipalotuhojen takia kyseinen malli valmistettiin Yhdysvalloissa. Tuotantoa oli n. 8 kk ajan vuosina 1989-1990. Kitarassa lukee Squier by Fender. Made in U.S.A

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]