Keith Richards

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Keith Richards
Keith RichardsCLOSE UP.jpg
Richards esiintymässä vuonna 2006.
Syntynyt 18. joulukuuta 1943 (ikä 73)
Kotoisin Englannin lippu Lontoo, Englanti, Yhdistynyt kuningaskunta
Aktiivisena 1963–
Tyylilajit rock
blues
Soittimet kitara
Yhtyeet The Rolling Stones
Levy-yhtiöt Decca Records

Keith Richards (s. 18. joulukuuta 1943 Dartford, Kent, Englanti, Yhdistynyt kuningaskunta) on The Rolling Stones -yhtyeen kitaristi ja perustajajäsen.[1] Richards on levyttänyt myös kolme sooloalbumia 1980- ja 1990-lukujen taitteessa.

The Rolling Stones[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: The Rolling Stones

Keith Richards on yksi Rolling Stones -yhtyeen perustajajäsenistä ja edelleen yhtyeen jäsen. Yhtye perustettiin vuonna 1962, ja seuraavana vuonna se sai levytyssopimuksen Decca Recordsilta. Ensialbuminsa jälkeen Stones nousi maailmanmaineeseen julkaistuaan vuonna 1965 singlen ”Satisfaction”. Kappaleesta tekee erityisen tunnistettavan Richardsin soittama kitaraintro. Vuonna 1966 julkaistu hitti "Paint It, Black" on Richardsin sävellys. Vuoden 1973 kappale Angie on Richardsin kokonaan itse tekemä, ja se on omistettu hänen samana vuonna syntyneelle tyttärelleen Angelalle.

1980-luvulla Rolling Stonesin menestys alkoi hiipua, ja solisti Mick Jaggeria alkoi kiinnostaa enemmän omat sooloalbuminsa. Jaggerin ja Richardsin välille syntyi kiista, jota kesti lähes koko 1980-luvun.

Huhtikuussa 2006 Richards putosi palmusta Rolling Stonesin ollessa Fidžillä ja tämän vuoksi yhtyeen kiertuetta jouduttiin lykkäämään.[2] Suomen konsertissa vuonna 2007 Richards kaatui pahan näköisesti lavalla, mutta hänelle ei tullut vakavia vammoja.[3]

Viime vuosien aikana Richardsin vakionumeroksi Stones-konserteissa on tullut kappale "You Got The Silver", jonka hän laulaa. Richardsin tunnusmerkkien on sanottu olevan korut, savuke ja Fender Telecaster -kitara.

Rolling Stone -lehti listasi vuonna 2011 Richardsin kaikkien aikojen neljänneksi parhaaksi kitaristiksi listallaan 100 Best Guitarists Of Alltime.[4]

Sooloura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rolling Stonesin lisäksi Richards on julkaissut kolme sooloalbumia: Talk Is Cheap (1988), Main Offender (1992) ja Crosseyed Heart (2015) sekä livealbumin Live at Hollywood Palladium (1991). Levyillä soittaa Richardsin 1987 yhdessä tuottaja Steve Jordanin kanssa Chuck Berry -dokumenttia Hail! Hail! Rock 'n' Roll varten perustettu "X-pensive Winos" -yhtye, jossa soittavat kitaristi Waddy Wachtel, saksofonisti Bobby Keys, kosketinsoittaja Ivan Neville ja basisti Charley Drayton.[5]

Richards on myös vieraillut lukuisissa muissa yhtyeissä.

Richards ja Jagger tekivät yhdessä Jaggerin naisystävälle Marianne Faithfullille hittikappaleen As Tears Go By. Se syntyi, kun heidät lukittiin huoneseen, josta Jagger ja Richards eivät saanet poistua ennen kuin kappale on valmis. Se valmistui muutamassa tunnissa.

Richards lauloi taustoja The Beatlesin kappaleella All You Need Is Love vuonna 1967.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Richards tapasi italialaissyntyisen Anita Pallenbergin, kun Brian Jones esitteli tämän naisystävänään. Jonesin ja Pallenbergin suhde oli myrskyisä ja Richardsin kerrotaan pelastaneen Pallenbergin Jonesin kynsistä.[6] Richards ja Pallenberg alkoivat seurustella vuonna 1967 ja he saivat kolme lasta; Marlon (s. 1969), Angelan (s. 1972) ja Taran (s. 1976). Tara kuoli pian syntymänsä jälkeen.lähde?

Vuonna 1979 Scott Cantrell menehtyi pelatessaan venäläistä rulettia Richardsin aseella tämän asunnossa. Myös Anita Pallenberg oli paikalla. Pallenberg kertoi tämän olleen viimeinen piste hänen ja Richardsin suhteessa. He erosivat vielä samana vuonna.lähde? Huolimatta Richardsin useista syrjähypyistä sekä Pallenbergin lyhyestä suhteesta Jaggeriin 1970-luvun alussa pari rakasti toisiaan. Richardsin "merirosvotyyli" on myös suurelta osin Pallenbergin kehittelemä.kenen mukaan?

Vuonna 1979 Richards tapasi amerikkalaisen mallin Patti Hansenin, josta tuli myöhemmin Richardsin vaimo. Hansenilla ja Richardsilla on kaksi yhteistä lasta Theodora (s. 1985) ja Alexandra (s. 1986). Richardsin ja Hansenin molemmat tyttäret ovat malleja.lähde? Richards ja Hansen ovat edelleen naimisissa ja asuvat Yhdysvalloissa.

Richardsilla on mahdollisesti ollut suhde Mick Jaggerin naisystävään Marianne Faitfulliin 1960-luvulla.lähde?

Johnny Depp kertoi ottaneensa vuonna 2003 ilmestyneessä elokuvassa Pirates of the Caribbean: Mustan helmen kirous roolihahmoonsa Jack Sparrow'n mallia Keith Richardsista.[7] Hänet valittiinkin elokuvasarjan kolmanteen ja neljänteen osaan näyttelemään Jack Sparrow'n isää, Teague Sparrow'ta.[8]

Keith Richardsin äiti kuoli 91-vuotiaana vuonna 2007.lähde?

Soolotuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rolling Stones Encyclopedia Britannica. Viitattu 15.12.2012.
  2. Keith Richards recovers after fall from tree abc. Viitattu 15.12.2012.
  3. Rollarien Richards raivostui Ruotsin lehdistölle hs.fi. Viitattu 15.12.2012.
  4. 100 Greatest Guitarists Rolling Stone. Viitattu 10.12.2012.
  5. KeithRichards.com Official Website KeithRichards.com Official Website. Viitattu 6.12.2015.
  6. Keith Richards käyttää itse ilmaisua "pelasti" kirjassaan Life, vuodelta 2010, suomennettu nimellä Elämä
  7. Johnny Depp 'sponged' from Keith Richards for 'Pirates Of The Caribbean' NME. Viitattu 15.12.2012.
  8. Keith Richards Returning For ‘Pirates of the Caribbean 4′ Screenrant. Viitattu 15.12.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiquote-logo.svg
Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Keith Richards.