Gimme Shelter

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kappaletta. Gimme Shelter on myös The Rolling Stonesin albumi. Vuoden 1970 samannimisestä dokumenttielokuvasta katso Gimme Shelter (vuoden 1970 elokuva). Vuoden 2013 elokuvasta katso Gimme Shelter (vuoden 2013 elokuva).
”Gimme Shelter”
The Rolling Stones
Kappaleen ”Gimme Shelter” kansikuva
Vuoden 1975 Ranskan painoksen kansikuva. Kappaleen nimi kirjoitettu muodossa ”Gimmie Shelter”, kuten studioalbumin Let It Bleed kansilehtisessä.[1]
Kappaleen tiedot
 Albumilta Let It Bleed
 Äänitetty  23. helmikuuta 1969 ja 2. marraskuuta 1969
 Julkaistu 5. joulukuuta 1969
 Tuottaja(t) Jimmy Miller
 Tyylilaji blues rock
 Kesto 04.31
 Levy-yhtiö Decca, London
Let It Bleedin muut kappaleet

”Gimme Shelter”
1.
”Love in Vain”
2.

Gimme Shelter on rockyhtye The Rolling Stonesin kappale vuodelta 1969. Se on albumin Let It Bleed avausraita.

Sävellys ja perusteema

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

”Gimme Shelter” on Mick Jaggerin ja Keith Richardsin yhteistyönä tekemä sävellys. Richards oli keksinyt kappaleen kitaraintron Lontoossa, kun Jagger oli samaan aikaan kuvaamassa elokuvaa Performance. Alkusoiton jälkeen kappale kehittyy keskitempoiseksi rock-kappaleeksi, jonka keskeiset elementit ovat Richardsin rytmikitarakuvio, Jaggerin ja Merry Claytonin laulu, huuliharppu sekä taustalla soivat lyömäsoittimet.

Mick Jagger sanoi vuonna 1995 Rolling Stone -lehden haastattelussa, että ”kappale sävellettiin melkoisen rankalla aikakaudella. Vietnamin sota, televisioruuduilla näkyvä väkivalta, hävitys ja tulipalot. Eikä Vietnam ollut sota perinteisessä mielessä”. ”Gimme Shelter” -kappaleen hän totesi olevan ”oikeastaan maailmanlopun laulu, Ilmestyskirja. Oikeastaan koko albumi oli sellainen”.[2]

Kappaleen naislaulaja on albumin vierailija Merry Clayton. Mick Jagger kertoi vuonna 2003 ilmestyneessä kirjassa According to... The Rolling Stones: ”Naislaulajan käyttö oli tuottajan idea. Hän kai kuvitteli, että kappale tarvitsee naisäänen ja käski hankkia sopivan laulajan paikalle.” Clayton esittää soolo-osuuden, josta kappale on erityisen tunnettu. Säkeistö alkaa heti Richardsin kitarasoolon jälkeen ja siinä Clayton toistaa samaa hokemaa: ”Rape, murder; It's just a shot away, It's just a shot away.” (suom. Raiskaus, murha; on vain laukauksen päässä. Vain yhden laukauksen päässä) kirkaisten viimeisellä kerralla sanat niin voimakkaasti, että hänen äänensä murtuu.

Claytonin esiintyminen kappaleessa ”Gimme Shelter” on edelleen eräs merkittävimmistä naislaulajien vierailuista The Rolling Stonesin albumeilla.[3]

Kappaleen sanat kertovat nousevalta myrskyltä suojaa etsivistä. Sanoituksissa maalaillaan hävityksen ja yhteiskunnallisen maailmanlopun kuvia, mutta puhutaan myös rakkauden voimasta:

»Oh, a storm is threat'ning, My very life today; If I don't get some shelter, Oh yeah, I'm gonna fade away
(suom. ”Myrsky uhkaa, elämääni tänään; jos en löydä suojaa, pian täältä häviän”) »

»War, children, it's just a shot away, It's just a shot away; War, children, it's just a shot away, It's just a shot away
(suom. ”Sota, lapseni, on vain laukauksen päässä, vain yhden laukauksen päässä.”) »

Kappaleen loppu muuttuu laulun ja sanoitusten osalta merkittävästi, kun viimeisessä säkeistössä Clayton ja Jagger laulavat yhdessä rakkauden voimasta:

»Love, sister, it's just a kiss away
(suom. ”Rakkaus, sisareni, on vain yhden suudelman päässä.”) »

”Gimme Shelter” nauhoitettiin Lontoossa Olympic-studioilla helmi-maaliskuun aikana 1969. Claytonin lauluosuudet nauhoitettiin Los Angelesissa Sunset Sound & Elektra Studiosilla lokakuussa ja marraskuussa myöhemmin samana vuonna.

Nicky Hopkins soitti piano-osuudet ja The Rolling Stonesin tuottaja Jimmy Miller vastasi kappaleen lyömäsoitinosuuksista. Charlie Watts soitti rumpuja ja Bill Wyman bassokitaraa. Mick Jagger soitti huuliharppusoolot ja lauloi taustalaulut yhdessä Keith Richardsin ja Merry Claytonin kanssa. Kitaristi Brian Jones ei osallistunut lainkaan ”Gimme Shelterin” nauhoituksiin.

Kappaleesta on olemassa myös julkaisematon versio, jossa vain Keith Richards laulaa.[4]

Vaikka ”Gimme Shelter” oli jo alusta alkaen suosittu kappale ja lukuisat artistit ovat sittemmin tehneet siitä oman cover-versionsa, The Rolling Stones ei koskaan julkaissut kappaletta singlenä. Sen sijaan Patti Smith julkaisi kappaleen singlenä vuonna 2007. ”Gimme Shelter” oli kuitenkin The Rolling Stonesin suosittu konserttinumero ja sitä soitettiin muun muassa ilmestymisen jälkeen heti kaikissa vuoden 1969 Yhdysvaltojen kiertueen konserteissa.

Myöhemmin kappale on julkaistu lukuisilla kokoelma-albumeilla, mukaan lukien Hot Rocks 1964–1971 ja Forty Licks -kokoelmilla. Kappaleen konserttiversio on kuultavissa albumeilla No Security ja Live Licks. The Rolling Stonesin konserttielokuva nimettiin myös kappaleen mukaan.

”Gimme Shelter” nimettiin Rolling Stone -lehden 500 parhaan rockkappaleen listalle sijalle 38 vuonna 2004.

Kappaleen nimi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumilla Let It Bleed kappaleen nimi on kirjoitettu muodossa ”Gimmie Shelter”, mutta The Rolling Stonesin myöhemmillä julkaisuilla ja muiden artistien cover-versioissa nimi on kirjoitettu muodossa ”Gimme Shelter”.

Tunnettuja cover-versioita

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. Discogs: The Rolling Stones – Gimmie Shelter (Vinyl, 7", 45 RPM, Single) Viitattu 13.4.2019.
  2. Wenner, Jann: "Jagger Remembers" Rolling Stone. 14.12.1995. Arkistoitu 13.6.2007. Viitattu 12.4.2009. (englanniksi)
  3. Unterberger, Richie: "Gimme Shelter" 2007. allmusic.com. Viitattu 12.4.2009. (englanniksi)
  4. "Gimme Shelter" 2007. timeisonourside.com. Viitattu 12.4.2009. (englanniksi)
  5. Patti Smith: Gimme Shelter Rolling Stone. Arkistoitu 7.3.2009. Viitattu 12.4.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]