Blues rock

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Blues rock
Alkuperä Rock and roll, blues
Alkuperämaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta
Kehittymisen
ajankohta
1960-luvun alku
Tyypillisiä
soittimia
sähkökitara, bassokitara, rumpusetti, laulu, hammond-urut, piano, huuliharppu
Kehittyneitä
tyylilajeja /
suuntauksia
heavy metal, hard rock, boogie rock, psykedeelinen rock, garagerock, stoner rock, southern rock

Blues rock on populaarimusiikin tyylilaji. Se voi viitata yksinkertaisesti rocksoundilla soitettuun bluesiin tai laajemmassa mielessä bluesvaikutteiseen rockiin.

Monet 1960-luvun rockyhtyeet, kuten The Rolling Stones ja The Yardbirds, soittivat muun ohella sellaistakin musiikkia, joka voidaan määritellä blues rockiksi. Samoin psykedeelisen rockin edustajat, kuten Cream ja Jimi Hendrix, levyttivät myös runsaasti suoraan bluesiin pohjautuvaa materiaalia rocksoundeilla. Suoraviivaisempia blues rockin edustajia 1960-luvun jälkipuoliskolla olivat Johnny Winter, Canned Heat, John Mayall, Ten Years After ja Peter Greenin aikainen Fleetwood Mac. Nämä säilyttivät musiikissa usein blueskaavan sekä sanoituksissa bluesille tyypillisen rakenteen, jossa toistetaan ensin yksi lause kahdesti ja sitten päätetään säkeistö yhdellä uudella lauseella.

Psykedeelinen rock oli usein siltana blues rockin ja myöhemmän heavy metalin välillä. Varhaisessa heavy metal -musiikissa kuului usein vielä selviä bluesvaikutteita.

1960-luvun jälkeen tunnetuimpia blues rockia esittäneitä artisteja ovat olleet esimerkiksi Stevie Ray Vaughan ja hänen veljensä Jimmien yhtye Fabulous Thunderbirds. 2000-luvun blues rockia edustaa kitaravirtuoosi Joe Bonamassa.

Tunnettuja levyjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]