John Mellencamp

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
John Mellencamp
John Mellencamp esiintymässä vuonna 2009.
John Mellencamp esiintymässä vuonna 2009.
Henkilötiedot
Syntynyt7. lokakuuta 1951 (ikä 72)
Seymour, Indiana, Yhdysvallat
Ammatti laulaja, muusikko
Muusikko
Taiteilijanimi Johnny Cougar
John Cougar
John Cougar Mellencamp
Aktiivisena 1976
Tyylilajit rock
country
roots rock
folk
Soittimet kitara
Levy-yhtiöt MCA Records
Riva Records
Mercury Records
Columbia Records
Island Records
Republic Records
Universal Records
Warner Records
Aiheesta muualla
www.mellencamp.com

John Mellencamp, tunnetaan myös nimellä John Cougar Mellencamp, (s. 7. lokakuuta 1951 Seymour, Indiana, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen folk-, country- ja rocklaulaja, lauluntekijä ja kitaristi.

John Mellencamp syntyi ja varttui pienessä Seymourin kaupungissa Indianan osavaltiossa. Teinivuosista lähtien ja läpi opiskeluaikojen hän soitteli ja lauloi erinäisissä yhtyeissä. Vuonna 1970 hän meni naimisiin Priscilla Esterlinen kanssa ja samana vuonna heille syntyi tytär, Michelle. Ensimmäisen levytyssopimuksen Mellencamp sai solmittua vuonna 1975 ja seuraavana vuonna julkaistiin hänen debyyttialbuminsa Chestnut Street Incident. Albumi, joka sisälsi suurimmaksi osaksi lainakappaleita, julkaistiin taiteilijanimellä Johnny Cougar. Mellencamp ei itse halunnut tuota nimeä, mutta levy-yhtiön mielestä Mellencamp ei ollut kyllin myyvä nimi. Levyä myytiin varsin huonosti, ja siksi levy-yhtiö MCA Records ei jatkanut sopimusta Mellencampin kanssa.

Mellencamp pääsi kuitenkin levyttämään omia kappaleitaan pienemmille levy-yhtiöille John Cougar nimellä. Vuonna 1978 hän äänitti kolmannen albuminsa A Biographyn. Albumia ei julkaistu Yhdysvalloissa, mutta Australiassa tuolta levyltä nousi kappale "I Need a Lover" pieneksi hitiksi. Seuraavana vuonna tuo kappale nousi listoille myös Yhdysvalloissa, kun se julkaistiin albumilla John Cougar. Seuraavalta albumilta Nothin’ Matters and What If It Did löytyi myös pari hittiä singlelistoille, mutta varsinaisen läpimurtonsa Mellencamp teki vuonna 1982 albumilla American Fool. Albumilta julkaistut hittisinglet, "Hurts So Good", "Jack and Diane" ja "Hand To Hold On To", siivittivät levyn albumilistojen kärkeen Yhdysvalloissa.

Uh-Huh vuodelta 1983 oli ensimmäinen albumi, joka julkaistiin John Cougar Mellencampin nimellä. Taustayhtyeeksi vakiintui tuolloin ryhmä, jossa soittivat Kenny Aronoff rummuilla, Larry Crane ja Mike Wanchic kitaralla, Toby Myers bassolla ja John Cascella kosketinsoittimilla. Hieman myöhemmin, Scarecrow albumin julkaisun jälkeen, taustayhtyeeseen liittyi viulistiksi Lisa Germano. Germano toimi Mellencampin taustalla, omien sooloprojektiensa lisäksi, aina vuoteen 1994. Vuonna 1991 Mellencamp tipautti "Cougarin" pois nimestään ja Whenever We Wanted albumi, kuten myös sitä seuraavat albumit, julkaistiin hänen oikealla nimellään. Whenever We Wanted albumilla kitaristi Larry Crane oli korvattu David Grissomilla, jonka tilalle taas seuraavalle Dance Naked albumille tuli Andy York. Tämän jälkeen Mellencamp vaihtoi levy-yhtiötä, Mercury vaihtui Columbiaksi. Samalla vaihtui rumpali, Aronoffin tilalle tuli Dane Clark. Tällä uudella kokoonpanolla ensimmäinen albumi oli John Mellencamp.

Melkein kaikki Mellencampin levyjulkaisut 1980-luvulta, läpimurron jälkeen, näihin päiviin asti ovat menestyneet erinomaisesti Yhdysvalloissa. Tosin 2000-luvulla hänkään ei ole enää päässyt aivan Yhdysvaltojen singlelistojen kärkeen. Jotkut albumeista ovat myyneet hyvin myös Britanniassa, mutta samanlaista menestystä kuin Yhdysvalloissa ei Euroopassa ole tullut.

Musiikki ja politiikka

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

John Mellencamp on tunnettu yhteiskunnallisesti kantaa ottavista sanoituksistaan. Useissa kappaleissa hän on kritisoinut Yhdysvaltojen politiikkaa ja presidenttejä. Vuonna 2004 hän osallistui George W. Bushin uudelleenvalintaa vastustaneeseen Vote for Change -kiertueeseen. Sitä ennen hän oli tukenut näkyvästi John Edwardsia Yhdysvaltain presidentinvaalien demokraattipuolueen esivaaleissa.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]