Brian Jones

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Brian Jones
Brian Jones kuvattuna 1965
Brian Jones kuvattuna 1965
Henkilötiedot
Syntynyt 28. helmikuuta 1942
Kuollut 3. heinäkuuta 1969 (27 vuotta)
Muusikko
Aktiivisena 1961–1969
Tyylilajit rhythm and blues, rock and roll, rock, poprock, psykedeelinen rock
Soittimet kitara, huuliharppu, kosketinsoittimet, dulcimer, trumpetti, pasuuna, mellotron, sitar, tambura, nokkahuilu, saksofoni, lyömäsoittimet, autoharppu, marimba, oboe, banjo, klarinetti
Yhtyeet The Rolling Stones
Levy-yhtiöt Decca Records
Aiheesta muualla
MusicBrainz

Brian Lewis Hopkin Jones (28. helmikuuta 1942 Cheltenham3. heinäkuuta 1969 Essex) oli brittiläinen muusikko, joka tunnetaan parhaiten The Rolling Stonesin alkuperäisjäsenenä ja yhtyeen toisena kitaristina, mutta hän oli yhtyeessä multi-instrumentalisti. Jones kuului yhtyeeseen vuosina 1962–1969.

Uran varhaisvaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jonesin äiti oli pianonsoitonopettaja ja opetti poikansakin soittamaan jo varhain. Jones kuitenkin edistyi niin nopeasti, että tarvitsi pian virallisempaa opetusta. Hän kiinnostui myös klarinetinsoitosta samalla kun alkoi säveltää kappaleita pianolle. Jones vaihtoi 13-vuotiaana klarinetin saksofoniin ja edistyi sen soitossa erittäin nopeasti. Näihin aikoihin hän alkoi myös opetella itsekseen kitaransoittoa. Brian oli tutustunut klassiseen musiikkiin jo nuorella iällä ja hän arvosti aina myös bluesia. Pian hän kiinnostui myös kantrista, jazzista ja rock and rollista. Hän alkoi soittaa paikallisissa blues- ja jazzklubeissa ja teki erilaisia sekatöitä, joista saadut rahat käytti instrumenttien ostamiseen.

Jones muutti lopulta Lontooseen, jossa hän tapasi muusikoita, kuten Alexis Korner, Jack Bruce (tuleva Cream-basisti) ja pianisti Ian Stewart. Hänestä tuli ammattitaitoinen bluesmuusikko ja ensimmäinen tunnettu slide-kitaran soittaja Britanniassa.

The Rolling Stones[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jones perusti The Rolling Stonesin Mick Jaggerin ja Keith Richardsin kanssa sen jälkeen, kun jälkimmäiset olivat nähneet hänen esittävän blues-covereita lontoolaisessa klubissa. Jones keksi yhtyeen nimen ihailemansa Muddy Watersin kappaleen perusteella. Hän valitsi yhtyeeseen jäseniksi myös Ian Stewartin, Bill Wymanin ja Charlie Wattsin. Yhtye soitti lontoolaisissa blues- ja jazzklubeissa ja saavutti lopulta pysyvää suosiota. Jones saattoi soittaa useita eri instrumentteja illan mittaan, muun muassa soolokitaraa, slide-kitaraa ja huuliharppua.

Kitaran lisäksi hän alkoi pian kokeilla erilaisia puhallin- ja kielisoittimia, joihin kuului muun muassa piano, sitar, tanbura, urut, dulcimer, mellotron, ksylofoni, marimba, nokkahuilu ja klarinetti. Kaiken kaikkiaan hänen tiedetään soittaneen ainakin 30 instrumenttia The Rolling Stonesissa. Albumit Aftermath (1966) ja Between the Buttons ja Their Satanic Majesties Request (molemmat 1967) toivat esiin Jonesin lahjakkuuden kauttaaltaan.

Vieraantuminen The Rolling Stonesista ja kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jones oli monien mielestä usein lämmin, ystävällinen ja seurallinen ihminen, mutta toisinaan hänen kanssaan oli äärimmäisen vaikea tulla toimeen. Jonesin itsetunnon horjahteluun oli vaikuttanut myös hänen tyttöystävänsä Anita Pallenbergin menettäminen Keith Richardsille vuonna 1967.[1] Tähän mennessä hän oli henkisesti sekaisin.[1] Hän myös alkoi kiinnostua muista musiikkipiireistä ja tutustui esimerkiksi Bob Dylaniin ja Jimi Hendrixiin. The Rolling Stones oli jo selvästi hahmottunut Mick Jaggerin ja Keith Richardsin yhtyeeksi, sillä he olivat myös yhtyeen lauluntekijäkaksikko. Jones oli menettämässä otettaan yhtyeeseen. Hän käytti säännöllisesti marijuanaa, LSD:tä ja kokaiinia ja joi suuria määriä alkoholia, [1]vaikkakin hänen tiedetään vältelleen heroiinia. Jaggerista ja Richardsista tuli vähitellen vihamielisiä Jonesia kohtaan. Tämä johtui paljolti siitä, että jatkuva päihteiden käyttö teki Jonesista epäluotettavan työtoverin kiireisessä menestysyhtyeessä. Keith Richardsin mukaan[2] Brianin käytös muuttui nopeasti vuosien 1965–1966 aikana, ja hänestä tuli osaksi hyvin välinpitämätön yhtyeen tekemisistä, vaikka hän tähän aikaan toi yhtyeeseen monipuolisen soitinvalikoiman.

Richards toteaa jäsenten asemien muutoksen yhtyeessä mutta myös sen, ettei Brianiin voinut enää luottaa ja että aikaa ongelmasta puhumiseen ei ollut minkä myös Mick Jagger on todennut. Toisaalta Richards huomasi tämän ja ehdotti Brianille yhteistyötä laulujen kirjoittamisessa.[3][2] Lähtökohdaksi muuttui konsertin tai studiosession tekeminen ilman Briania, koska varmuutta saapumisestaan paikalle tai soittokunnosta ei ollut, vaikka ollessaan läsnä ja kunnolla mukana hän teki erinomaista työtä instrumenteilla.

"Kannattelimme Briania varsin kauan. Siedimme hänen toilailujaan ja ilmaantumatta jättämisiään yli vuoden. Ei se ollut niin, että olisimme yht'äkkiä käskeneet hänen painua helvettiin hänen jäätyään kerran tulematta paikalle. Olimme melkoisen kärsivällisiä, ja hän meni vain huonommaksi. Häntä ei vain kiinnostanut, eikä hän halunnut nousta siitä." - Mick Jagger 1999[4]

Kesäkuussa 1969 Jones sai lopulta potkut yhtyeestä, jota oli itse ollut perustamassa. Tämän jälkeen hän yritti perustaa uusia yhtyeitä tuntemiensa muusikoiden kanssa. Mitään merkittävää ei kuitenkaan ehtinyt tapahtua ennen Jonesin kuolemaa. 27-vuotias Brian Jones hukkui 3. heinäkuuta 1969 uuden asuntonsa uima-altaaseen. Kyseinen omakotitalo oli kuulunut aiemmin kirjailija A. A. Milnelle. Jones oli ostanut ja remontoinut talon osittain siitä syystä, että oli suuri Nalle Puhin ystävä.

Virallisen kuolinsyyntutkimuksen mukaan kyseessä oli todennäköisimmin päihteiden käyttöön liittyvä tapaturma. Kuolemasta on esitetty myös suosittuja salaliittoteorioita, joiden mukaan kyseessä olisi ollut henkirikos. Motiiviksi on väitetty muun muassa Jonesin huumevelkoja. Sussexin poliisi ilmoitti elokuun 2009 lopulla perehtyvänsä Jonesin kuolemaan uudestaan, mutta virallista tutkintaa ei ole aloitettu.[5] Syyllisiksi on väitetty myös Jonesin palkkaamia remonttimiehiä, jotka olivat ärtyneet rock-tähden käytöksestä.[6]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Bill Wyman - Stone Alone, Viking 1990 ISBN 0-670-828947 s.413,475
  2. a b Keith Richards - Elämä WSOY 2010 ISBN 978-951-0-39368-0 s.194-195
  3. Jagger, Mick & Richards, Keith & Watts, Charlie & Wood, Ronnie: The Rolling Stones omin sanoin. (According to the Rolling Stones, 2003). Suomentanut Matilda ja Otto Talvio. Helsinki: Ajatus, 2006. ISBN 951-20-7049-9. s.103-105
  4. Artikkeli Mojo-lehdessä Heinäkuu 1999
  5. Rolling Stones -kitaristin 40 vuoden takaista kuolemaa tutkitaan jälleen Yle.fi. Viitattu 31.8.2009.
  6. Brian Jones: It Was Murder - MOJO