Ian Stewart (muusikko)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ian Stewart (kesk.) soittamassa flyygeliä The Rolling Stonesin konsertissa vuonna 1975.

Ian ”Stu” Stewart (18. heinäkuuta 1938 Fife, Skotlanti12. joulukuuta 1985 Lontoo, Englanti) oli skotlantilainen pianisti, kosketinsoittaja ja The Rolling Stones -yhtyeen perustajajäsen.

Pittenweemin kalastajakylässä Fifen piirikunnassa Skotlannissa syntynyt Stewart aloitti pianon soiton kuusivuotiaana. Muutettuaan Lontooseen Stewart perusti The Rolling Stones -yhtyeen toukokuussa 1962 yhdessä kitaristi Brian Jonesin kanssa. Myöhemmin samana kesänä yhtyeeseen liittyivät Mick Jagger ja Keith Richards.

Vuotta myöhemmin Rolling Stones sai sopimuksen Decca-levy-yhtiön kanssa. Samalla manageriksi tuli Andrew Loog Oldham, joka erotti Stewartin yhtyeestä. Aikaisemmin muun muassa The Beatlesin kanssa työskennellyt Oldham katsoi, että kuusi soittajaa oli liian iso määrä rock-yhtyeeseen. Lisäksi Stewart ei Oldhamin mielestä sopinut ulkonäöltään yhtyeen imagoon. Stewart oli isokokoinen roteva mies ja näytti huomattavasti muita yhtyeen jäseniä vanhemmalta, vaikka ikäeroa ei ollutkaan kuin muutama vuosi.

Stewart jatkoi kuitenkin yhtyeen mukana toimien studio- ja kiertuemuusikkona sekä roudarina. Stewart soitti vuosien 1964 ja 1986 välillä jokaisella Rolling Stonesin albumilla vuoden 1968 Beggars Banquetia lukuun ottamatta. Vuonna 1986 julkaistua Dirty Work -albumia Stewart ei koskaan ehtinyt kuulemaan valmiina. Hän oli mukana myös neljällä yhtyeen maailmankiertueella.

Rolling Stonesin lisäksi Stewart työskenteli myös muiden artistien kanssa. Nimekkäimpiä levyjä, joilla hän esiintyi, olivat Led Zeppelinin albumit IV (1971) ja Physical Graffiti (1975) sekä George Thorogoodin Bad to the Bone (1982). Hän soitti myös Rocket 88 -yhtyeessä, joka julkaisi yhden levyn vuonna 1981.

Ian Stewart kuoli 47-vuotiaana sydänkohtaukseen Lontoossa joulukuussa 1985. Kun Rolling Stones valittiin Rock and Roll Hall of Fameen vuonna 1989, yhtyeen jäsenet pyysivät myös Stewartin nimeämistä. Huhtikuussa 2011 ilmestyi Stewartille omistettu tribuuttialbumi Boogie 4 Stu. Pianisti Ben Watersin ideoimalla levyllä soittaa Rolling Stonesin jäsenten lisäksi useita muita muusikkoja, kuten PJ Harvey ja Jools Holland.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]