Marimba

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Marimba

Marimba kuuluu puukielilyömäsoitinten perheeseen. Sen kielten ja osittain myös rungon valmistamisessa käytetään kovia ja kestäviä puulajeja kuten padouk ja ruusupuu. Marimba voi olla 4 1/3, 4 ½ ,4 2/3, 5, 5 ½ -oktaavinen sen matalimman äänen ollessa 5-oktaavisissa marimboissa suuri C. Lisäksi valmistetaan myös 3-4 oktaavisia junior-marimboja. Soitin voidaan virittää A440Hz, A442Hz tai A443Hz vireiseksi.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puukielisoittimia on käytetty paljon länsiafrikkalaisessa ja keskiamerikkalaisessa kansanmusiikissa. Länsimaisessa taidemusiikissa marimba yleistyi soolo-, kamarimusiikki- ja orkesterisoittimena vasta 1900-luvun puolessa välissä mm. säveltäjien Paul Creston (Concerto for Marimba and Orchestra or Piano (1940)) Alfred J. Fissinger (Suite for Marimbasolo (1950)) teosten myötä.

Malletit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marimbaa soitetaan pehmeillä, narusta punotuilla pyöreä-, ovaali- tai kartiopäisillä malleteilla, joita voi olla yhtä aikaa käytössä 2-6. Varsi voi olla synteettisestä materiaalista, puusta tai rottingista valmistettu. Yleensä varsimateriaali valitaan soittotekniikkaa tukevaksi.

Lähde[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Peinkofer-Tannigel: Handbuch des Schlagzeugs, Praxis und Technik, Mainz, 1981, 2. erweiterte Auflage.
Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.