Elmore James

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Elmore James
Henkilötiedot
Koko nimi Elmore Brooks
Syntynyt27. tammikuuta 1918
Kuollut24. toukokuuta 1963 (45 vuotta)
Muusikko
Tyylilajit blues, rhythm and blues ja rock and rollView and modify data on Wikidata
Soittimet kitaraView and modify data on Wikidata
Levy-yhtiöt Chess RecordsView and modify data on Wikidata

Elmore James (oik. Elmore Brooks, 27. tammikuuta 191824. toukokuuta 1963) oli blues-kitaristi ja -laulaja. Hänet tunnetaan erityisesti sähköisen slide-kitaransoiton pioneerina.

Elämä ja ura

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

James syntyi Mississippin Richlandissa. Hän alkoi soittaa teini-iässä käyttäen esiintyessään nimiä "Cleanhead" ja "Joe Willie James". Toisen maailmansodan aikana hän palveli Tyynellämerellä laivastossa sijoitettuna Guamin saarelle. Sodan jälkeen James palasi Mississippiin ja asettui lopulta Cantonin kaupunkiin.

James alkoi levyttää Trumpet Records -nimiselle merkille Jacksonin kaupungin läheisyydessä vuoden 1951 tammikuusta alkaen. Aluksi hän levytti taustamuusikkona, mutta jo saman vuoden lokakuussa James sai mahdollisuuden tehdä musiikkia omalla nimellään, ja heti ensimmäinen single, "Dust My Broom", oli suuri hitti R&B-maailmassa. Kappale levytettiin myöhemmin uudestaan. Alkuperäisen version tunnistaa huuliharpusta. Kappaleen kuuluisa slide-kitarariffi on oikeastaan Robert Johnsonin saman nimisen kappaleen riffi siirrettynä sähkökitaralle.

1950-luvun aikana James levytti sellaisille yhtiöille kuin Chess, Bihari Brothers' Flair ja Modern. Hänen taustayhtyeensä nimi oli Broomdusters. Vuonna 1959 James levytti monia tunnetuimmista kappaleistaan Fire Records -merkille. Näihin kuuluvat hidas blues-standardi "The Sky is Crying", niin ikään usein coveroitu "Look on Yonder Wall", rytmiltään poikkeuksellinen "Done Somebody Wrong" sekä nopeatempoinen kappale "Shake Your Moneymaker". Kaikki nämä kappaleet kuuluvat bluesin tunnetuimpiin levytyksiin.

James tunnetaan sähköisestä slide-kitaroinnistaan sekä voimakkaasta lauluäänestään. Häntä on usein luonnehdittu nimityksellä "King of the Slide Guitar", ja hän onkin ainakin merkittävimpiä pioneereja sähköisen slide-soittamisen alalla. James teki suuren vaikutuksen moniin nuoremman polven kitaristeihin, etenkin Duane Allmaniin, joka alkoi kehitellä sähköistä slide-soittoa Elmoren esimerkin innoittamana. Samoin The Rolling Stonesin kitaristi Brian Jones oli suuri Elmore Jamesin ihailija. Englannin ensimmäisenä tunnettuna slide-kitaristina pidetty Jones jopa käytti aivan uransa alkuvaiheessa taiteilijanimeä "Elmo Lewis", joka oli mukaelma Elmore Jamesista. Elmore James oli myös Jimi Hendrixin suurimpia suosikkeja, mihin Hendrixin nuoruudessaan käyttämä taiteilijanimi "Jimmy James" tiettävästi viittasi.

Vuonna 2013 ”Dust My Broom” (1951) valittiin Yhdysvaltain kongressin kirjaston National Recording Registry -kokoelmaan, johon kootaan esteettisesti, historiallisesti tai kulttuurisesti merkittäviä äänitteitä.[1]

  1. Complete National Recording Registry Listing, Library of Congress. Viitattu 7.9.2020.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]