Fender Jag-Stang

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fender Jag-Stang
Jag-Stang Sonic Blue-värityksellä
Jag-Stang Sonic Blue-värityksellä
Perustiedot
Alkuperäinen valmistaja Fender
Valmistusvuodet 19942001; 20032005
Rakenne
Rungon tyyppi Kokopuu
Kaulan kiinnitys Pulttikiinnitys
Mensuuri 609 mm (24")
Nauhat 22
Materiaalit
Runko Lehmus
Kaula Vaahtera
Otelauta Ruusupuu
Tekniikka
Talla "Kelluva" vibratalla
Mikrofonit Kaula: Fenderin yksikelainen Texas Special-mikrofoni
Talla: DiMarzio H-3-humbucker[1]
Värit
Värivaihtoehdot Sonic Blue ja Fiesta Red[1]

Fender Jag-Stang (Jaguar-Mustang) oli Fenderin valmistama sähkökitaramalli, jonka suunnitteli grunge-yhtye Nirvanan edesmennyt kitaristi Kurt Cobain.

Cobain suunnitteli Jag-Stangin Fenderin Mustang- ja Jaguar-sähkökitaroiden pohjalta yhdistäen niiden eri ominaisuuksia, koska hän halusi omaan tyyliinsä sopivan kitaran. Saatuaan piirrokset valmiiksi Cobain ehdotti kitaran valmistamista Fender Custom Shopin Larry Brooksille. He saivat valmiiksi prototyypin kitarasta, joka oli Cobainin koesoiton jälkeen tehtyjen muutoksien jälkeen hänelle mieluinen.

Jag-Stangissa oli lehmuksesta tehty runko ja pultattu vaahterakaula 22-nauhaisella ruusupuisella otelaudalla. Rungon yläosa on terävine reunoineen selvästi kopioitu Jaguarista ja alempi, paksumpi osa Mustangista. Jag-Stangin lyhyt kaula oli kopio Cobainin Mustangin kaulasta, joka oli hänen suosikkinsa.

Alkuperäisessä Jag-Stangissa oli yksi äänenvoimakkuuden ja yksi äänenvärin säädin, sekä mikrofonien vaihtoon kolmiasentoinen kytkin. Kaulamikrofonina oli Fenderin yksikelainen Texas Special -mikrofoni ja tallamikrofonina DiMarzion H-3 -humbucker.

Cobain käytti Jag-Stangiaan vain muutaman kerran Nirvanan In Utero -kiertueella vuonna 1994. Jag-Stangin tuotanto aloitettiin vuoden 1995 syksyllä yli vuoden Cobainin kuoleman jälkeen. Cobainin kuoleman takia kitaraan ei tehty enempää muutoksia, mutta mikrofoneina ei käytetty alun perin suunniteltuja mikrofoneja vaan Fenderin halvempia kopiota. Jag-Stangin mikrofoneja sekä ammattitaidon puutetta kitaran kehityksessä olikin kritisoitu paljon.

Cobainin kuoleman jälkeen hänen vaimonsa Courtney Love lahjoitti alkuperäisen Jag-Stangin R.E.M.in kitaristi Peter Buckille, joka on soittanut sitä mm. heidän What's the Frequency, Kenneth? -kappaleen musiikkivideolla.

Jag-Stang ei saavuttanut suurta suosiota ja sen valmistus lakkautettiin vuonna 2001. Fender Japan kuitenkin uudelleenjulkaisi kitaran vuonna 2003, mutta sen valmistus lopetettiin toistamiseen jo kaksi vuotta myöhemmin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Jag-Stang.com – Jag-Stang History Luettu 14. kesäkuuta 2008

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.