Apulanta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee yhtyettä. Jos etsit tietoa lannoitteesta, katso lannoite.
Apulanta
Apulanta Rakuuna Rockissa Lappeenrannassa heinäkuussa 2014.
Apulanta Rakuuna Rockissa Lappeenrannassa heinäkuussa 2014.
Tiedot
Toiminnassa 1991–
Tyylilaji punk rock
vaihtoehtorock
hard rock
nu-metal
Kotipaikka Heinola, Suomi
Laulukieli suomi
englanti
Jäsenet

Toni Wirtanenlaulu, kitara
Sipe Santapukkirummut, laulu
Ville Mäkinenbassokitara, kontrabasso (2014–)

Entiset jäsenet

Sami Lehtinen, basso, taustalaulu (2005–2014)
Tuukka Temonen, basso (1993–2004)
Antti Lautala, laulu, kitara (1991–1994)
Mandy Gaynor, basso, laulu (1992–1993)

Levy-yhtiö

Levy-yhtiö, 1993–2007
Apulanta Oy, 2007–

Aiheesta muualla
Kotisivut

Apulanta on suomalainen rock-yhtye, joka perustettiin vuonna 1991.

Yhtye soitti alkutaipaleellaan raskasta rockia, mutta siirtyi ensimmäisillä julkaisuillaan punkiin. Neljännen Aivan kuin kaikki muutkin -albumin aikoihin yhtyeen tyyli alkoi muuttua vakavammaksi ja kokeellisemmaksi, ja Heinola 10 -levyllä musiikissa oli jo vakavaa alternative rockia sekä nu-metal-vivahteita. Nykyäänmilloin? Apulannan musiikissa on myös hard rock -sävytteitä. Apulannan albumeita on myyty yli 500 000 kappaletta ja se on saanut vankan suosion Suomessa, etenkin nuorten keskuudessa. Apulannan singleistä tällä hetkellä kaikkiaan 21 on noussut Suomen virallisen singlelistan ykköseksi.

Apulannan perustivat Antti Lautala ja Toni Wirtanen Heinolassa vuonna 1991. Samana vuonna yhtyeeseen liittyi Sipe Santapukki, ja vuonna 1992 yhtyeen basistiksi otettiin yhdysvaltalainen vaihto-oppilas Amanda ”Mandy” Gaynor. Vuonna 1993 basistiksi tuli Tuukka Temonen. Lautalan lähdettyä yhtyeestä vuonna 1994 kokoonpanoksi vakiintui Wirtanen, Santapukki ja Temonen. Yhtye soitti alkutaipaleellaan raskasta rockia, mutta siirtyi ensimmäisillä julkaisuillaan punkiin.

Oma levy-yhtiö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska suuret levy-yhtiöt eivät suosiosta huolimatta kiinnostuneet yhtyeestä, Apulanta hyppäsi mukaan Tehosekoitin-yhtyeen perustamaan levy-yhtiöön, Levy-yhtiöön.

Apulanta-yhtyeen ensimmäinen julkaisu, vuonna 1993 ilmestynyt Mikä ihmeen Apulanta? -EP sisälsi vahvasti yhteiskuntakriittisiä punk-kappaleita, kuten ”Systeemi kusee”, ”Ahdistaa”, ”Irroitetaan käsi” ja ”Silmämuna”. EP:n julkaisun jälkeen basisti Mandy palasi takaisin Yhdysvaltoihin. Hänen tilalleen yhtyeeseen saatiin heinolalainen Tuukka Temonen. Yhtyeen toinen julkaisu T.S. ♥ A.L. -EP oli Apulannan ja Tehosekoittimen yhteinen. Samana vuonna ilmestyi yhtyeen toinen oma EP, Tuttu TV:stä. Vuonna 1994 laulaja-kitaristi Antti Lautala erosi yhtyeestä. Syyksi hän mainitsi muun muassa yhtyeen musiikillisen tyylin muuttumisen liian kevyeksi: Lautala olisi halunnut tehdä musiikista heviä kun Wirtanen, Santapukki ja Temonen halusivat siirtyä popimpaan musiikkiin. Apulanta yritti aluksi etsiä uutta toista kitaristia, mutta päätti kuitenkin selviytyä jatkossa yhdellä.

Ensimmäinen pitkäsoitto, kevyttä punk-vaikutteista mollipoppia sisältänyt Attack of the A.L. People julkaistiin vuonna 1995. Yhtye joutui albumin julkaisemisen jälkeen ehkä historiansa pahimpaan kriisiin, kun albumi ei menestynytkään toivotulla tavalla. Jäsenet harkitsivat jo yhtyeen hajottamista, mutta päättivät yrittää vielä kerran ja siirtyä takaisin punk rockiin. Laulaja Toni Wirtanen kertoi, että seuraavalla singlellä ja albumilla soitettaisiin ainoastaan ”sitä mitä huvittaa”.

Punk-tyylin muuttumisesta läpimurtoalbumiin ”Ehjä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Apulannalta ilmestyi vuonna 1995 myös Hajonnut-EP. Nyt yhtye oli muuttanut tyyliään raskaammaksi ja ensimmäisellä pitkäsoitolla käytetyt koskettimet oli korvattu kitaravallilla. Myös sanoituksia oli muutettu rankemmiksi ensimmäisen albumin hempeistä rakkauslyriikoista. Hajonnut-EP sisälsi yhtyeen ensimmäisen hitin, joka oli nimeltään ”Mitä kuuluu”. Kappaleesta tehtiin myös yhtyeen ensimmäinen musiikkivideo. Videon ohjasi yhtyeen basisti Tuukka Temonen, joka ohjasi myöhemmin musiikkivideoita myös monille muille artisteille. EP:llä oli "Mitä kuuluu":n lisäksi kolme muuta kappaletta: ”Poistuisitko mun elämästäni”, ”Veritahrat (english mix)” ja ”SS-kerho”. EP menestyi hyvin ja yhtyeen jäsenet saivat siitä lisää uskoa yhtyeeseen. Vuonna 1996 julkaistiinkin toinen albumi, Ehjä, joka jatkoi musiikillisesti samaa linjaa kuin Hajonnut-EP. Albumi myi kultaa ensimmäisenä Apulannan levynä. Albumin myötä Apulanta räjäytti itsensä vihdoin suuren yleisön tietoisuuteen.

Vuonna 1997 ilmestyi kolmas pitkäsoitto, Kolme. Musiikilliselta tyyliltään albumi oli hyvin samankaltainen kuin Ehjä. Kuitenkin levyllä oli joitakin erilaisia sävyjä, kuten hardcore punkia oleva kappale ”Kalamiehen toveri”. Kolme sisälsi Apulannan historian suurimman hitin, singlenä kolminkertaista platinaa myyneen Anna mulle piiskaa. Albumi itse myi Apulannan edellisen pitkäsoiton tavoin kultaa. Myöhemmin Toni Wirtanen on todennut, että Kolme oli ehkä liiankin samankaltainen Ehjä-albumin kanssa, ja luonnehti sitä ”päivitysversioksi” Ehjästä.

Yhtyeen neljäs albumi Aivan kuin kaikki muutkin ilmestyi vuonna 1998. Musiikkityyliä oli nyt muutettu rauhallisemmaksi ja vähemmän punkiksi, se oli pitkälti alternative rockia. Apulanta koki, että Hajonnut-EP:n, Ehjän ja Kolmen viitoittama tie oli kuljettu loppuun ja yhtyeen olisi löydettävä uusi suunta ja aikuistuttava musiikillisesti. ”Teit meistä kauniin” -kappaleesta tuli yksi yhtyeen menestyneimmistä singleistä ja se pysyi singlelistan ykkösenä peräti 19 viikkoa. Albumin kappaleita ei haluttu nimetä. Muutamille kappaleille, joihin kuuluvat ”Hallaa” ja edellä mainittu ”Teit meistä kauniin”, on kuitenkin annettu nimi singlejulkaisun yhteydessä. Albumin teon aikoihin Apulannassa oli syviä konflikteja ja yhtye jopa aiottiin hajottaa, mutta kriiseistä kuitenkin selvittiin. Riitojen syynä olivat muun muassa Toni Wirtasen ja Tuukka Temosen jatkuvat näkemyserot.

Vuodet 2000–2005

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2000 julkaistiin Nick Trianin tuottama Plastik-niminen albumi. Apulannan mukaan Aivan kuin kaikki muutkin -albumin jälkeen oli vaikea lähteä luomaan uutta levyä. Jäsenet eivät halunneet tehdä samankaltaista levyä kuin Aivan kuin kaikki muutkin, ja uutta tyyliä oli vaikea löytää. Yhtye käyttikin ensimmäistä kertaa ulkopuolista tuottajaa. Peloista huolimatta Plastik menestyi hyvin. Se oli kokeellisempi kuin aikaisemmat levyt ja siinä oli esimerkiksi Pro Tools -kokeiluita sekä syntentisaattoreita. Albumilta julkaistiin yksi yhtyeen menestyneimmistä singleistä Käännä se pois.

Heinola 10 -albumi julkaistiin vuonna 2001, ja siitä tuli Apulannan ensimmäinen platinalevy. Levyn musiikkiin oli tehty joitakin uudistuksia, kuten 7-kielisen kitaran ja 5-kielisen basson käyttö. Myös tyyli oli raskaampi kuin Apulannalla aiemmin.

Edellisen albumin kanssa tyylillisesti samankaltainen Hiekka ilmestyi vuonna 2002. Albumi myi platinaa. Tämän jälkeen Apulanta ei kahteen ja puoleen vuoteen julkaissut studioalbumia. Rumpali Sipen olkapääleikkaus johti keikkataukoon. Vuonna 2004 ilmestyi Pudota-EP. Se menestyi erittäin hyvin myyden platinaa ja pysyi singlelistan ykköspaikalla yhdeksän viikkoa. EP:n suurin hitti oli ”Vasten mun kasvojani”.

Maineen jatkumista tähän päivään, 2005–

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2005 Apulannan kokoonpano muuttui ensimmäisen kerran yli kymmeneen vuoteen. Basisti Tuukka Temonen erosi yhtyeestä ja siirtyi päätoimisesti videoalalle. Tilalle tuli vuodesta 2001 keikkakitaristina toiminut Parta-Sami Lehtinen. Samana vuonna ilmestyi myöhemmin platinaa myynyt ja Apulannan menestynein pitkäsoitto Kiila. Singlejä julkaistiin levyltä kaksi: Armo ja Pahempi toistaan. Tyyli oli melko raskasta rockia ja alternative rockia.

Helmikuussa 2007 ilmestynyt yhdeksäs albumi Eikä vielä ole edes ilta osoitti, että yhtye on palaamassa punk-juurilleen. Jopa hieman heavy-tyylisiä kappaleita on sisällytetty mukaan. Albumin singleraita ”Koneeseen kadonnut” oli singlelistan ensimmäisellä sijalla kuusi viikkoa. Toni Wirtasen mukaan sanoitukset kietoutuvat täysin eri aiheiden ympärille kuin aikaisemmin, ne käsittelevät tällä levyllä mm. mielenterveysongelmia. Sanoitusten hän sanoo olevan vaikeimmat kirjoittaa koko Apulannan historiassa. Kirjoitusprosessi kesti kauemmin kuin minkään muun albumin yhteydessä.[1]

Alusta asti Apulannan julkaisujen julkaisijana toiminut Levy-yhtiö jäi toimintatauolle loppuvuodesta 2009. Siitä lähtien Apulanta on julkaissut levynsä omakustanteina.

Yhtye julkaisi kesäkuussa 2008 EP:n nimeltä Kesä-EP. Kymmenes albumi nimeltään Kuutio ilmestyi 5. marraskuuta 2008. Senkin musiikkityylissä näkyvät Apulannan punk-juuret, mutta toisaalta jotkin kappaleet ovat sävellyksellisesti huomattavasti monimutkaisempia kuin aikaisemman pitkäsoiton kappaleet, muun muassa Apulannan ehkä kokeellisin kappale ”Kuution palaset”. Singlejä julkaistiin jälleen kaksi, Vauriot ja Ravistettava ennen käyttöä, jotka molemmat nousivat singlelistan ykkösiksi.

Vuonna 2014 Sami Lehtinen erosi yhtyeestä ja hänen tilalleen liittyi Ville Mäkinen. Mäkinen soitti jo Apulannan levyillä Plastik ja Heinola 10 Moog-syntetisaattoria.

Yhtyeen toinen muistelmateos, Kaikki Yhdestä Pahasta, ilmestyi 2014.[2]

Vuonna 2015 Apulanta teki 2 loppuunmyytyä jäähallikonserttia Espoon Barona Areenalla. Keikkojen yhteydessä yhtye julkaisi uuden kappaleen nimeltä Sun kohdalla. Apulanta julkaisi uuden singlen Tivoli 17. heinäkuuta 2015, joka on Apulannan järjestämän Veikkauksen sponsoroiman sanoituskilpailun voittaja. 18. syyskuuta 2015 Apulanta julkaisi toisen singlen nimeltään Valot pimeyksien reunoilla albumilta Kunnes siitä tuli totta. Kappaleesta tuli suuri radiohitti, ja se on ollut yhteensä yhdeksän viikkoa Suomen virallisen radiosoittolistan[3] ykköstilalla. Julkaisuviikostansa lähtien kappale oli samaisella listalla 11 viikkoa peräkkäin viiden soitetuimman kappaleen joukossa. Yhtye julkaisi albumin Kunnes siitä tuli totta lokakuun 9. päivä vuonna 2015 ja se oli myynyt marraskuun 26. päivään mennessä kultalevyyn oikeuttavan määrän.

Apulanta teki A30-nimisen 30-vuotisjuhlakonserttinsa Helsingin Olympiastadionilla 2. heinäkuuta 2022.[4]

Apulanta julkaisi seuraavan albumin vasta 2022. Albumin nimi oli Sielun Kaltainen Tuote. Albumin hittejä ovat: ”Lokin Päällä Lokki”, ”60 Uutta Ongelmaa” ja ”9 väärää kättä”.

Apulanta teki vuonna 2023 ennätyksen Ilosaarirock-festarilla, kun heistä tuli eniten Ilosaaressa esiintynyt artisti. He olivat olleet Ilosaarirockissa 15 kertaa.

Talous ja politiikka

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laulaja Toni Wirtasen mukaan yhtyeen pitkäaikainen linja on, ettei yhtye ota julkisesti kantaa poliittisiin asioihin.[5] Yhtyeen entinen basisti Tuukka Temonen oli avoimesti kokoomuslainen jo yhtyeessä ollessaan, joskin erosi puolueesta 2014.[6][7] Vuonna 2004 esitetyn televisiosarjan Toni Wirtanen Undercover osassa EuroToni Wirtanen yrittää päästä Kokoomuksen ehdokkaaksi europarlamenttivaaleissa.[8] Rumpali Sipe Santapukki oli vuonna 2012 mukana Sauli Niinistön vaalikampanjassa.[9] Wirtanen kritisoi tätä, koska ei tahtonut yhtyeen nimen tulevan liitetyksi politiikkaan.[10]

Syyskuussa 2014 uutisoitiin yhtyeen liikevaihdosta 86 prosenttiin tulevan tuolloin arvopaperikaupasta.[11] Yhtye keskittyy erityisesti asuntosijoittamiseen.[12] Apulanta oy omistaa Tampereella Niemenrannan klubitaloksi kutsutun, arkkitehti Birger Federlayn suunnitteleman suojellun arvorakennuksen, jota se entisöi. [13][14]

Apulandia on Lahden Hennalassa sijaitseva Apulannan kahvila ja museo.[15] Apulanta-aiheinen museo tarjoaa matkan yhtyeen menneisyyteen. Näyttelyn käytäviltä löytyy harvinaisia keräilyesineitä, tarinoita, videoita, kuvia, julisteita, soittimia, kultalevyjä, lavasteita, vaatteita ja muistoja Apulannan pitkän uran varrelta.[16]

Apulanta Hartwall Areenalla Elämä lapselle -konsertissa 12.9.2007

Kiertuemuusikot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kosketinsoittajat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Apulannan diskografia
 1. http://www.apulanta.fi/Uutiset/Huutoja_kellarista.html
 2. http://www.savonsanomat.fi/viihde/kirjat/ari-vantanen-apulanta-kaikki-yhdesta-pahasta/1865929 (Arkistoitu – Internet Archive)
 3. Musiikkituottajat - Tilastot - Suomen virallinen lista - Artistit www.ifpi.fi. Viitattu 8.2.2016.
 4. Kaikkien aikojen kallein keikka IS.fi.
 5. http://www.apulanta.fi/fin/?sivu=artistipuhuu&id=78 (Arkistoitu – Internet Archive)
 6. Kostiainen, Pasi: ”Tuukka”, Apulanta - Maalin alta, s. 43. Helsinki: WSOY, 1998. ISBN 951-0-23261-0. suomi
 7. Tuukka Temonen erosi kokoomuksesta Kouvolan Sanomat. 23.7.2014. Arkistoitu 10.8.2014. Viitattu 24.7.2014.
 8. Toni Wirtanen Undercover. 2004/05/05 2003. Helsinki: Moskito television. Arkistoitu 16.9.2016. Viitattu 23.6.2014.
 9. http://www.youtube.com/watch?v=ClHvVNplR_M
 10. https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/apulannan-rivit-rakoilevat-vaalihuumassa-olen-erittain-arsyyntynyt/2841638
 11. Typpö, Juho: Apulanta tienaa valtaosan tuloistaan osakekaupoilla: "Jotain tässä pitää tehdä pärjätäkseen" Helsingin Sanomat Nyt. 10.9.2014. Viitattu 1.10.2017.
 12. Sjöström, Mikael: Apulanta nappasi aatelisten huvilan Helsingistä Arvopaperi. 6.9.2017. Viitattu 1.10.2017.
 13. Elina Venttola: Apulannan ostamassa historiallisessa klubitalossa on takana iso urakka Tampereella: ”Rakennus oli järkyttävässä kunnossa” – julkisivuremontti alkamassa Aamulehti. 14.6.2023. Viitattu 17.1.2024.
 14. Tiina Vuorimäki: Nämä kuvat paljastavat, kuinka hieno rakennus Lielahden kartanoon kuulunut klubitalo on ollut – Apulanta on jo aloittanut remontin Aamulehti. 6.7.2023. Viitattu 17.1.2024.
 15. Apulandia Apulandia.
 16. Apulanta-museo Apulandia.
 17. http://www.iltalehti.fi/popstars/2014060618377737_ps.shtml
 18. http://apulanta.fi/fi/uutiset/blo/terveisia-heinolasta/

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]