Vaihtoehtorock

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Alternative rock)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vaihtoehtorock
Alkuperä punk rock, post-punk, hardcore punk, new wave
Alkuperämaa  Yhdistynyt kuningaskunta
 Yhdysvallat
Kehittymisen
ajankohta
1980-luku
Tyypillisiä
soittimia
laulu, sähkökitara, sähköbasso, rummut, koskettimet
Kehittyneitä
tyylilajeja /
suuntauksia
Brittipop, college rock, goottirock, grunge, post-grunge indie rock, indie pop, post-rock, shoegazing, alternative metal

Vaihtoehtorock (englanniksi alternative rock, joskus alt-rock tai pelkästään alternative) on yleistermi, joka syntyi 1980-luvun alussa kuvaamaan niitä rockyhtyeitä, joiden musiikki ei sopinut aikansa "valtavirran" esittämiin tyylisuuntiin. Termi ei tarkoita mitään yhtenäistä musiikkityyliä, vaan se sisältää esimerkiksi indie rockin, post punkin, hardcore punkin, college rockin, uuden aallon ja shoegazingin.

1980-luvulla useimpien vaihtoehtorockyhtyeiden musiikillisena pohjana oli punkrock. Monet vaihtoehtorockyhtyeet ovat saaneet vaikutteita myös 1960-luvun rockmusiikista sekä rockin ulkopuolista musiikkilajeista, kuten folkista, reggaesta tai jazzista.

Vaihtoehtorockin edustajia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1980-luvun merkittävimpiin vaihtoehtorockyhtyeisiin kuuluivat R.E.M., Talking Heads, Sonic Youth, The Replacements, Hüsker Dü ja Pixies Yhdysvalloissa sekä Depeche Mode, Red Hot Chili Peppers , Radiohead, The Smiths ja The Cure. Suomessa vaihtoehtorock jäi vielä tuolloin marginaaliseksi, mutta sitä edustivat muun muassa Radiopuhelimien ja Nights of Iguanan kaltaiset yhtyeet.

1990-luvun alussa vaihtoehtorock siirtyi Nirvanan ja muiden grunge-yhtyeiden myötä lähemmäksi valtavirtaa. Nykyään monet aiemmin vaihtoehtoisina pidetyt musiikkisuuntaukset menestyvät kaupallisesti, mistä on esimerkkinä vaikkapa nu metal -tyylisuuntaus.

Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.