Kolmatta linjaa takaisin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo kappaleesta. Fredin kokoelma-albumista kertoo artikkeli Kolmatta linjaa takaisin (albumi)
”Kolmatta linjaa takaisin”
Fredi
Singlen ”Kolmatta linjaa takaisin” kansikuva
Singlen tiedot
 Albumilta Fredi
 B-puoli Onhan päivä vielä huomennakin
 Äänitetty  1. helmikuuta 1968[1]
 Julkaistu 1968
 Tyylilaji iskelmä
 Kesto 03.06
 Levy-yhtiö Philips Records
Fredin muut singlet
”Napostellaan”
1967
”Kolmatta linjaa takaisin”
1968
Milloinkaan en löydä samanlaista
1968

”Kolmatta linjaa takaisin” on suomenkielinen versio Tony Hatchin ja Jackie Trentin kirjoittamasta kappaleesta ”Beautiful in the Rain”,[2] jonka Petula Clark levytti. Juha Vainio sanoitti kappaleen suomenkielisen version ja Fredi levytti sen vuonna 1968. Kappale on Fredin tunnetuimpia levytyksiä ja Vainion tunnetuimpia käännöskappaleita – sanat tosin ovat täysin erilaiset kuin alkuperäisessä.

Laulun syntyhistoria ja teema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäisversiossa kerrotaan sateessa kuljeskelevasta tytöstä, joka miettii elämäänsä.[3] Suomenkielinen versio taas sijoittuu Kolmas linja -kadulle Helsingin Kallioon. Kerrotaan, että Vainio keksi Kolmannen linjan avattuaan puhelinluettelon karttaosan ja tökättyään sattumanvaraisesti jotain kohtaa. Sormi osui Kolmas linja -kadun kohdalle. Vainion yhteistyökumppani, säveltäjä Toivo Kärki, harmitteli sitä, että Vainio teki niin hyvän tekstin käännöskappaleeseen eikä Kärjen omaan sävelmään. [3]

Teemaltaan hyvin paljon samantapaiset tekstit ovat myös Vainion kappaleissa ”Ei ole Kööpenhamina kuin ennen[3] ja ”Vanha salakuljettaja Laitinen”.[4]

Vainio kommentoi työtään seuraavasti vuonna 1978:

»Joskus, kun tulee ihmisten kanssa puhetta tästä mun omasta työstä, lähinnä tekstinteosta, niin semmoinen mielikuva tulee, ettei tässä perhana oo muuta työtä tullut tehtyäkään ku yks Kolmatta linjaa takaisin. Kun sen toiset tuntee niin hyvin. Tosiasia on, että ei tämä mulle, tämä ralli, oo muodostunut mikskään virstanpylvääks. En mä oo sen kohdalle pysähtynyt, ja ei se oo ku yks teksti satojen joukossa. Niin ku on tää katukin: yks kuja tuhansien seassa.[5]»

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fredi levytti kappaleen vuonna 1968, ja se julkaistiin singlenä. B-puolella on ”Onhan päivä vielä huomennakin”.[1] Molemmat kappaleet ovat myös Fredin albumilla Fredi.[6] Fredin versiosta tehtiin kaksi musiikkivideota: ensin vuonna 1972 ja myöhemmin 1980-luvulla. Jälkimmäisen ohjasi Päiviö Pyysalo.

Oman versionsa kappaleesta ovat tehneet myös muun muassa Bablo, Kari Kuuva, Mikko Alatalo, Sielun Veljet (nimellä Kullervo Kivi ja Gehenna-yhtye) ja Jontti & Shaka.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Veikko Tiitto: Fredi diskografia 1965–2007 veikkotiitto.fi. Viitattu 7.4.2010.
  2. a b Hakutulos kappaleelle Kolmatta linjaa takaisin Suomen äänitearkisto. Viitattu 3.4.2010. [vanhentunut linkki]
  3. a b c Reijo Ikävalko: Täyttä elämää – Junnu – Kotkan poikii ilman siipii, s. 126. Gummerus (Jyväskylä), 1998. ISBN 951-20-5165-6.
  4. Reijo Ikävalko: Täyttä elämää – Junnu – Kotkan poikii ilman siipii, s. 237. Gummerus (Jyväskylä), 1998. ISBN 951-20-5165-6.
  5. MTV3: Mestareita ja perillisiä – Junnu Vainio[vanhentunut linkki]
  6. Hakutulos levyn nimelle: Fredi Suomen Äänitearkisto. Viitattu 7.4.2010. [vanhentunut linkki]