Tony Hatch

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tony Hatch (s. 30. kesäkuuta 1939) on brittiläinen musikaali- ja televisiosäveltäjä sekä äänilevytuottaja. Hänet tunnetaan parhaiten monista 1960-luvun loppupuolen hiteistään, jotka usein sanoitti hänen silloinen vaimonsa, laulajanakin tunnettu Jackie Trent. Hatchin säveltämiä hittejä ovat Petula Clarkin ”Downtown” (1964) ja ”Don’t Sleep in the Subway” (1967) sekä Scott Walkerin ”Joanna” (1968). Suomalaisille tutuimmaksi Hatchin melodiaksi on muodostunut Fredin laulama ”Kolmatta linjaa takaisin”, alun perin Petula Clarkin levyttämä ”Beautiful in the Rain”. Hatch on säveltänyt myös tv-sarja Emmerdalen tunnusmelodian.

Tony Hatch oli 1960-luvulla myös levytuottaja, joka tuotti Pye Records -yhtiössä äänilevyjä muun muassa The Searchersille, David Bowielle, Benny Hillille ja Sacha Distelille.

1970-luvulla Tony Hatch ja Jackie Trent suuntautuivat musiikkiteatteriin. Heidän ensimmäinen musikaalinsa oli Arnold Bennettin romaaniin sekä Keith Waterhousen ja Willis Hallin librettoon perustuva The Card (1973). Sitä seurasi näyttelijä David Woodin librettoon sävelletty Rock Nativity (1976), jonka tuotti Cameron Mackintosh.

Vuosina 1978–1982 Hatch ja Trent asuivat Dublinissa, jossa he tekivät Irlannin televisiolle sarjaohjelmia Words And Music ja It's A Musical World. Irlannista pariskunta muutti Australian Sydneyyn 1982. Siellä Tony Hatch toimi muun muassa Australian television vuosittaisen joulushown Carols in the Domain tuottajana ja musiikillisena johtajana. Hän vieraili kapellimestarina monien Australian ja Uuden-Seelannin sinfoniaorkestereiden viihdemusiikkikonserteissa.[1]

Australiassa Tony Hatchin ja Jackie Trentin tiet erosivat vuonna 1995, ja virallinen avioero tuli voimaan 2002. Jackie Trent kuoli Espanjan Menorcalla 2015 sairastettuaan pitkään.[2] Myös Tony Hatch asuu Menorcalla nykyisen vaimonsa kanssa, työskentelee yhä ja vierailee usein työasioissa Britanniassa.[1]

Vuonna 2013 Tony Hatch valittiin Songwriters Hall of Fameen.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b About (Arkistoitu – Internet Archive), Tony Hatchin sivusto. Viitattu 4.6.2016.
  2. Jackie Trent obituary, The Guardian, maaliskuu 2015. Viitattu 4.6.2016.
  3. Tony Hatch, Songwriters Hall of Fame. Viitattu 4.6.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Tony Hatch