Tessa Virta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tessa Virta
Tessa Virta.JPG
Henkilötiedot
Syntynyt29. tammikuuta 1967
Jyväskylä
Ammatti pianisti- laulaja, muusikko, säveltäjä
Muusikko
Tyylilajit jazz, bossa nova, viihde, klassinen
Soittimet pianoView and modify data on Wikidata
Yhtyeet Tessa Virta Trio, Tessa Virta Orkesteri
Aiheesta muualla
Kotisivut

Tessa Virta (s. 29. tammikuuta 1967 Jyväskylä)[1] on suomalainen pianisti ja laulaja. Hän on johtanut omaa orkesteriaan vuodesta 1990 konsertoiden ja esiintyen erilaisissa tapahtumissa. Omien esiintymisten lisäksi Tessa Virta on tullut tunnetuksi eturivin artistien yhtyeistä orkesterinjohtajana sekä hän on tehnyt sävellyksiä ja sovituksia big bandeille, sinfoniaorkestereille, lauluyhtyeille, teatteriesityksiin sekä useille eri kokoonpanoille. Ensimmäisen oman konserttikiertueensa Virta järjesti vuonna 2003 ja esikoisalbuminsa "Um Poeta" hän julkaisi vuonna 2004. Hän on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius Akatemian Jazz-osastolta vuonna 2006 piano pääaineenaan.

Henkilöhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tessa Virta vietti lapsuuden Jyväskylässä aloittaen klassiset piano-opinnot 6-vuotiaana Dmitry Hintzen oppilaana konsertoiden säännöllisesti muiden lahjakkaiden oppilaiden, kuten Kirmo Lintisen, Tero Tavailan ja Ursula Lerberin kanssa. Klassisten piano-opintojen myötä tiet johtivat kuitenkin Helsinkiin Oulunkylän Pop/Jazz Konservatorioon, josta Virta valmistui vuonna 1996.

Ensimmäisen konserttikiertueensa "Um Poeta" Virta järjesti vuonna 2003 teemanaan etelä-amerikkalaisia sävelmiä, bossa novaa sekä omia sävellyksiä 13 hengen orkesterillaan. Tästä julkaistiin myös samanniminen albumi. Vuodet 2004–2006 kuluivat Sibelius-akatemian jazz-osastolla, josta Virta valmistui musiikin maisteriksi piano pääaineenaan. ”Vivo Brasil” -kiertueella vuonna 2005 mukana oli brasilialainen perkussionisti Celio de Carvalho.

Virran seuraava albumi "Punainen sävellys" julkaistiin vuonna 2010 ja samalla hän järjesti menestyksekkäät sävellyskonserttinsa Jyväskylä Sinfonian ja jazzcombon kanssa Savoy-teatterissa Helsingissä sekä Jyväskylän Teatteritalossa. Vuonna 2012 julkaistulla albumillaan "Sun silmissäs näen rakkauden" (The Look of Love, säv. Burt Bacharach) hän tulkitsee Nat King Cole -jazziskelmiä, fadoja ja letkeää bossa novaa uusin Jaana Lapon suomennoksin. Levyn sovitukset orkesterille ja Jyväskylä Sinfonialle ovat myös Virran käsialaa.

Virta esiintyy ja konsertoi omalla nimellään sekä Tessa Virta Orkesterilla eri solistien kanssa. Yhteistyötä muusikkona, sovittajana ja kapellimestarina hän on tehnyt lukuisten artistien kuten Tapani Kansan, Jari Sillanpään, Tomi Metsäkedon, Mari Palon, Sami Saaren, Johanna Förstin, Juha Uusitalon, Anneli Saariston, Pentti Hietasen ja Maria Ylipään kanssa.

Kuorotaustan lisäksi Virta on saanut lauluopintoja mm. Maija Hapuojalta, Tim Richardsilta sekä osallistunut useille kursseille (CVT, Estill Voice Technique) sekä Atso Almilan kapellimestarikursseille.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Virta on naimisissa muusikko-kontrabasisti Olli Peuhun kanssa. Pariskunta vihittiin vuonna 1996 ja heillä on vuonna1999 syntynyt tytär ja vuonna 2000 syntynyt poika.lähde? Hän asuu perheineen Porvoossa. Ohjelmatoimisto Kumina Music Oy on heillä ollut vuodesta 1995 lähtien.[2]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Um Poeta (Kumina Music Oy, 2004)
  • Punainen sävellys (Kumina Music Oy, 2010)
  • Sun silmissäs näen rakkauden (Kumina Music Oy, 2012)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Koppinen, Mari: Tessa Virta - Ihmiset Helsingin Sanomat. 29.10.2010. Viitattu 2.1.2021.
  2. Tessan ja Ollin tarina Kumina.com. Viitattu 4.5.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]