Jarkko Ahola

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jarkko Ahola
Jarkko Ahola esiintymässä Down By The Laituri -festivaaleilla 27. heinäkuuta 2014.
Jarkko Ahola esiintymässä Down By The Laituri -festivaaleilla 27. heinäkuuta 2014.
Henkilötiedot
Syntynyt 24. elokuuta 1977 (ikä 41)[1]
Muusikko
Taiteilijanimet J. Ahola
Tyylilajit heavy crooner
Soittimet laulu, kitara, basso
Yhtyeet Teräsbetoni, Northern Kings, AHOLA, Dreamtale
Aiheesta muualla
MusicBrainz

Jarkko Kalevi Ahola (s. 24. elokuuta 1977)[1] on suomalainen muusikko, joka esittää, säveltää ja sanoittaa kappaleita. Suuren yleisön tietoisuuteen hän tuli menestyksekkään Teräsbetoni-yhtyeen solistina, basistina sekä yhtenä kolmesta lauluntekijästä. Vuonna 2011 perustamassaan AHOLA-kokoonpanossa Jarkko Ahola esittää perinteistä rockia modernein maustein, kitaraa soittaen ja englanniksi laulaen.

Ahola osallistui Teräsbetoni-yhtyeensä kanssa vuoden 2008 Eurovision laulukilpailuun kappaleella ”Missä miehet ratsastaa”.

Vuonna 2012 Aholalta ilmestyi Ave Maria – Joulun klassikot -niminen sooloalbumi, joka on myynyt runsaat 30 000 kappaletta. Platinalevyn raja ylitettiin joulupyhinä 2013[2]. Albumi ja sen ympärille tehty konserttikiertue sai hyvät arvostelut ja runsaasti medianäkyvyyttä.

Debyyttialbumi sai jatkoa perjantaina 14. marraskuuta 2014, jolloin julkaistiin Suojelusenkeli – Joulun klassikot 2[3]. Se sisältää klassisen musiikin helmiä, herkkiä joululauluja ja rockiin mieltyneiden hyvin tuntemia kappaleita uudelleensovitettuina.

Aholan ääntä kuullaan myös Raskasta joulua -kokoelmalevyillä. Hän kuuluu myös sinfonista metallia esittävään Northern Kings -lauluyhtyeeseen. Ahola esiintyy myös akustisesti uudelleentulkiten rockin klassikoita.[4]

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ahola kiinnostui musiikista 13-vuotiaana innostuttuaan rumpujen soittamisesta. Kavereiden kanssa perustettu yhtye JVS (myöhemmin Tribunes) tarvitsi kuitenkin laulajaa. Rooli lankesi Jarkolle. Kahden vuoden ja yhden demon jälkeen yhtye kuitenkin hajosi.

Pienen tauon jälkeen Antti Mäkelä kutsui Aholan High Voltage -nimiseen yhtyeeseen. Ryhmä ehti tehdä pari demoa kunnes lopetti toimintansa jäsentensä ajanpuutteen vuoksi. Myöhemmin Ahola ja High Voltagessakin toimineet Antti Mäkelä sekä Krisse Leppänen päätyivät yhteen coveryhtye Helmisetissä, joka keikkailee 2010-luvullakin muutamia kertoja vuodessa.

Ensimmäinen oikea yhtye jolle Ahola sävelsi oli 1996 perustettu Bulldozer. Yhtye soitti yhdessä pitkään ja voitti paikallisen bändikilpailunkin, mutta teki vain muutaman keikan. Demojen teko vei parisen vuotta, sillä rumpali vaihtui kesken kaiken ja äänityskin kohtasi teknisiä ongelmia. Omakustanne Love/Hate[5] julkaistiin silti vuonna 2000. Yhtye hajosi saman vuoden lopulla, syinä muun muassa jäsenten henkilökohtaiset kiireet ja näkemyserot tulevaisuudesta.

Vuosina 2002–2003 Jarkko Ahola soitti ja lauloi coveryhtyeissä Two, Critical Mess ja X-tasy. Hän teki ohessa myös omia soolokappaleitaan. Näihin aikoihin syntyivät myös Teräsbetoni yhdessä Viljo Rantasen ja Arto Järvisen kanssa sekä Cosmic Spell (Ahola & Heikki Ahonen ja Ville Terämä).

Vuoden 2003 lopussa Dreamtale pyysi Aholaa laulajakseen. Ahola levytti heidän kanssaan albumin Difference, mutta erosi yhtyeestä vuonna 2005 keskittyäkseen Teräsbetoniin, joka oli juuri aloittanut Metallitotuuden nauhoitukset.

Myöhemmistä produktioista merkittävimpiä ovat yhteistyö Laivaston ja Ilmavoimien orkestereiden kanssa suursuosion saaneissa Queen-konserteissa, joissa Jarkko Ahola tekee kunniaa Queenille ja Freddie Mercurylle kolmen ja puolen oktaavin äänialallaan. Yhteistyö alkoi marraskuussa 2011 ja jatkuu toistaiseksi[6].

Ahola osallistui vuonna 2015 Tähdet, tähdet -televisiosarjaan ja sijoittui kisassa kolmanneksi Laura Voutilaisen ja Waltteri Torikan jälkeen.

Ahola julkaisi vuonna 2018 "Mä tuun sun luo"-levyn joka poikkesi edellisistä sooloalbumeista siten että levyllä onkin omia kappaleita joissa kuuluvat vaikutteet Jarkon omista suosikkiartisteista ja heidän kappaleistaan[7].

Ahola aloittaa vuonna 2019 uuden konserttikiertueen[8].

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä laulajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.