Freddie Mercury

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Freddie Mercury
Freddie Mercury esiintymässä New Havenissa Connecticutissa vuonna 1977.
Freddie Mercury esiintymässä New Havenissa Connecticutissa vuonna 1977.
Syntynyt 5. syyskuuta 1946
Kivikaupunki, Sansibarin sulttaanikunta
Kuollut 24. marraskuuta 1991 (45 vuotta)
Lontoo, Iso-Britannia
Aktiivisena 1969–1991
Tyylilajit hard rock, rock, pop
Soittimet laulu, koskettimet, kitara
Yhtyeet Queen
Nimikirjoitus


Freddie Mercury signature.svg


Freddie Mercury (oikealta nimeltään Farrokh Bulsara, gudžaratiksi ફ્રારુક બુલ્સારા‌) (5. syyskuuta 1946 Kivikaupunki, Sansibarin sulttaanikunta24. marraskuuta 1991 Lontoo) oli englantilaisen rockyhtye Queenin solisti ja pianisti. Hänet tunnettiin energisestä lavaesiintymisestään, laaja-alaisesta, voimakkaasta äänestään, taidokkaista sävellyksistään sekä myös konserteissa nuotillisesti lähes virheettömästä laulamisestaan.lähde? Freddie Mercurya pidetään yleisesti yhtenä kaikkien aikojen parhaimmista rocklaulajista.lähde?

Mercury työskenteli muun muassa Michael Jacksonin kanssa. He tutustuivat 1980-luvun alussa.lähde?

Lapsuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mercury syntyi Kivikaupungissa Sansibarissa, joka oli tuolloin Ison-Britannian protektoraatti. Bulsaran suku oli kotoisin Bulsarin kaupungista Brittiläisen Intian Gujaratista. Mercuryn vanhemmat Bomi ja Jer Bulsara kuuluivat vähemmistönä oleviin parseihin ja perhe kuului uskonnoltaan zarathustralaisiin. Hänen isänsä työskenteli Brittiläisen imperiumin virkamiehenä.lähde?

Vuonna 1954 kahdeksanvuotias Farrokh Bulsara lähetettiin St. Peter'sin kouluun Panchganiin, Bombayn lähelle. Siellä ystävät ja sen myötä myös perhe alkoivat kutsua häntä Freddieksi. St. Peter's oli englantilainen koulu, jossa urheilulajitkin olivat englantilaisia. Bulsara piti erityisesti pikajuoksusta ja nyrkkeilystä. Kymmenenvuotiaana hänestä tuli koulun mestari pöytätenniksessä. Hän oli lahjakas kuvataiteessa ja kuvasi usein ystäviään ja sukulaisiaan.lähde?

Koulun rehtori huomasi Bulsaran musiikillisen lahjakkuuden ja kirjoitti tämän vanhemmille, jotta he sijoittaisivat hieman rahaa poikansa musiikkiopintoihin. He suostuivat, ja Bulsara aloitti pianonsoiton. Vuonna 1958 viisi ystävystä St. Peter'sistä – Freddie Bulsara, Derrick Branche, Bruce Murray, Farang Irani ja Victory Rana – perusti kouluun rock-yhtyeen nimeltään Hectics, jossa Bulsara toimi pianistina. Koulunsa päätettyään Farrokh muutti takaisin Sansibarille.lähde?

Vuonna 1964 17-vuotias Farrokh perheineen pakeni Sansibarin vallankumousta Isoon-Britanniaan. Bulsarat muuttivat Lontoon lähelle Felthamin lähiöön, jossa Freddie opiskeli taidetta Isleworthin ammattikorkeakoulussa. Freddie sai stipendin Art and Graphic Design Ealing Art Collegeen. Hän oli Britannian kansalainen lapsesta asti.lähde?

Smile-yhtye[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bulsara jätti Isleworthin keväällä 1966 tultuaan hyväksytyksi Ealing Art Collegeen, samaan lontoolaiseen taidekouluun, jota Pete Townshend oli käynyt 1960-luvun alussa. Ealing Collegessa Bulsara tutustui basisti Tim Staffelliin, joka oli mukana Smile-yhtyeessä, jossa kitaristina toimi Brian May ja rumpalina Roger Taylor. Freddie halusi kovasti liittyä Smile-yhtyeeseen, mutta ei päässyt mukaan.[1]

Myöhemmin Freddie liittyi Ibex-yhtyeeseen, jossa hän toimi solistina. Eräällä yhtyeen keikalla Freddie yritti nostaa mikrofonia telineineen ilmaan, mutta teline rikkoutui ja hän joutui esiintymään keikan loppuun pitelemällä mikrofonitelineen yläosaa käsissään. Tästä tuli myöhemmin hänen tavaramerkkinsä. Myöhemmin Freddie päätti vaihtaa yhtyeen nimen Wreckageksi. Kun Wreckage ei jatkanut enää, Freddie liittyi yhtyeeseen nimeltä Sour Milk Sea, mutta se hajosi vuonna 1970.[2]

Freddien ollessa mukana yhtyeissä hän kävi välillä katsomassa Smilen keikkoja ja välillä Tim Staffell kävi katsomassa Freddien ja tämän yhtyeen keikkoja. Siinä samalla Freddiestä ja Timistä tuli hyvät ystävät.[3]

Queen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huhtikuussa 1970 Tim Staffell päätti jättää Smilen. Bulsara otti hänen paikkansa laulajana ja sai tahtonsa läpi, että yhtyeen nimi muutettaisiin Queeniksi. Samoihin aikoihin hän päätti, ettei sukunimi Bulsara ollut sopiva uran kannalta, ja vaihtoi sen Mercuryksi (jumalten sanansaattaja, Mercurius, myös elohopea).lähde?

Samana vuonna Bulsara, nyttemmin Mercury, tapasi Mary Austinin, jota Brian May oli ensin tapaillut. Freddie pyysi Brianilta Maryn puhelinnumeroa ja alkoi myöhemmin tapailla tätä. Suhde Maryyn muuttui vakavaksi ja pari muutti yhteen. He asuivat yhdessä seitsemän vuotta ja pysyivät ystävinä Freddien kuolemaan saakka.lähde?

Basisti John Deacon liittyi yhtyeeseen 1971. Tästä alkoi legendaarisen Queen-yhtyeen 20 vuotta kestänyt aikakausi.lähde?

Vuonna 1985 Mercury teki sooloalbumin nimeltään Mr. Bad Guy. Kolme vuotta myöhemmin hän teki yhdessä Montserrat Caballén kanssa albumin nimeltään Barcelona. Ensimmäiset soololevytyksensä hän oli kuitenkin tehnyt jo vuonna 1973 taiteilijanimellä Larry Lurex, tuolloin ilmestyi single I Can Hear Music/Going Back.lähde?

Sairastuminen ja kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Freddie Mercuryn patsas Montreuxissa, Sveitsissä

23. marraskuuta 1991 Mercury antoi virallisen tiedonannon, jossa hän ilmoitti suurelle yleisölle sairastavansa aidsia. Hänen kumppaninsa Jim Huttonin kirjoittaman Mercury and Me -kirjan (ISBN 0-7475-1922-6) mukaan Mercury oli todettu hiv-positiiviseksi keväällä 1987, ja sairaudesta olikin liikkunut pitkään huhuja. Seuraavana päivänä, 24. marraskuuta 1991, Mercury kuoli rauhallisesti kotonaan Lontoossa perheen ja ystävien ollessa läsnä, samana päivänä kuin KISS-yhtyeen rumpali Eric Carr. Mercuryn toinen jalka oli jouduttu amputoimaan ennen hänen kuolemaansa.[4] Mercury asui kuollessaan Jim Huttonin kanssa, joka oli ollut hänen kumppaninsa viimeiset kuusi vuotta. Mercuryn seksuaalisuudesta oli liikkeellä paljon huhuja jo hänen eläessään. Useimmissa lähteissä määritellään hänen olleen biseksuaali.[5][6]

Valtaosan perinnöstään, muun muassa 18 miljoonan punnan arvoisen talonsa, hän jätti Mary Austinille.lähde?

Mercuryn muistoksi järjestettiin 20. huhtikuuta 1992 Lontoon Wembley Stadiumilla hyväntekeväisyyskonsertti AIDS-tietouden parantamiseksi ja lääketieteellisen tutkimuksen rahoittamiseksi, jossa lavalle nousivat elävien Queenin jäsenten lisäksi muun muassa David Bowie, Elton John, Metallica, Guns N' Roses, George Michael, Roger Daltrey ja Def Leppard. Konsertissa paikan päällä oli yleisönä 72 000 ihmistä ja tapahtuma on Guinness World Recordsin mukaan kaikkien aikojen suurin hyväntekeväisyyskonsertti.lähde?

Freddie oli yksityiselämässään ujo ja hiljainen, mutta lavalla rohkea ja avoin.lähde?

Sooloalbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokoelmalevyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Laura Jackson: Freddie Mercury - Elämäkerta. Minerva, 2012.
  2. Laura Jackson: Freddie Mercury - Elämäkerta. Minerva, 2012.
  3. Laura Jackson: Freddie Mercury - Elämäkerta. Minerva, 2012.
  4. Bändikaverin paljastus: Aidsiin kuollut Freddie Mercury menetti jalkansa kärsien hirvittävistä kivuista Viitattu 22.5.2017.
  5. http://news.bbc.co.uk/onthisday/hi/dates/stories/november/24/newsid_2546000/2546945.stm
  6. http://www.raggedblade.com/reviews/000329.html

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Freddie Mercury.
Queen
malline: näytä  keskustele  muokkaa
Freddie Mercury · Brian May · Roger Taylor · John Deacon
Kiertue- ja studiomuusikot · Paul Rodgers · Jamie Moses · Danny Miranda · Spike Edney · Adam Lambert

Studioalbumit · Queen · Queen II · Sheer Heart Attack · A Night at the Opera · A Day at the Races · Artículo bueno-blue.svg News of the World · Symbol support vote.svg Jazz · The Game · Flash Gordon · Hot Space · The Works · A Kind of Magic · The Miracle · Innuendo · Made in Heaven · The Cosmos Rocks
Konserttitallenteet · Live Killers · Live Magic · Live at Wembley ’86 · Live at the Bowl · Return of the Champions · Queen Rock Montreal
Kokoelmat · Greatest Hits · The Complete Works · Greatest Hits II · Queen Rocks · The Crown Jewels · Greatest Hits III · Absolute Greatest