Montserrat Caballé

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Montserrat Caballé
Montserrat Caballé vuonna 1982
Montserrat Caballé vuonna 1982
Henkilötiedot
Koko nimi Maria de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folch
Syntynyt12. huhtikuuta 1933
Barcelona, Katalonia, Espanja
Kuollut6. lokakuuta 2018 (85 vuotta)
Barcelona
Muusikko
Aktiivisena 1956–1997, ajoittain myöhemminkin
Tyylilajit ooppera
Levy-yhtiöt

Maria de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folch, tunnetumpi lyhyemmällä nimellään Montserrat Caballé, (12. huhtikuuta 1933 Barcelona6. lokakuuta 2018 Barcelona) oli katalonialainen sopraano ja tunnettu oopperalaulaja.[1] Hän oli 1950- ja 1960-luvuilla muun muassa Maria Callasin ohella yksi näkyvimpiä hahmoja bel canto -ohjelmiston suosion palauttamisessa. lähde?

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Caballé syntyi Barcelonassa ja opiskeli paikallisessa Liceu-konservatoriossa.[2]

Oopperaura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Caballé liittyi Baselin oopperaan 1956, jossa hän teki debyyttinsä oopperalavalla La bohèmen Mimìnä varsinaisen esittäjän sairastuttua. Onnistuneen esiintymisen jälkeen hän sai laulaa muita suuria rooleja, kuten Taikahuilun Pamina, Puccinin Tosca, Verdin Aida sekä Richard Straussin oopperoiden Arabella, Chrysothemis (Elektra) ja Salome.[2]

Kaudella 1960–1961 hän työskenteli Bremenin oopperassa, jossa hän erikoistui bel canto -rooleihin. Hänen suosikkisäveltäjiään olivat Bellini, Donizetti ja Rossini. Vuonna 1962 hän palasi Barcelonaan ja teki ensiesiintymisensä Liceussa.

Muistolaatta rakennuksessa Barcelonassa, jossa Caballé syntyi.

Caballé teki kansainvälisen läpimurtonsa 1965, kun hän pääsi esiintymään sairastuneen Marilyn Hornen tilalle New Yorkin Carnegie Halliin, Donizetin Lucrezia Borgian nimirooliin. Esitys teki hänestä suuren oopperatähden. Myöhemmin samana vuonna hän esiintyi Glyndebournen oopperafestivaalilla ja Metropolitan-oopperassa Gounod’n Faustin Margueriten roolissa. Vuonna 1972 seurasivat ensiesiintymiset La Scalassa Norman pääroolissa sekä Covent Gardenissa La Traviatan Violettana.

Vaikka Caballé tunnettiin bel canto -repertuaarin primadonnana, hänen ansioluetteloonsa kertyi vuosien varrella yli 80 roolia barokkioopperoista Pucciniin ja Wagneriin. Caballé oli myös tunnettu resitaaleistaan, joissa hän esitti kotimaansa musiikkia.

Muita projekteja ja elämää[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1987 Caballé duetoi Freddie Mercuryn kanssa singlellä ”Barcelona”, josta tuli menestys. He päättivät tehdä kokonaisen albumillisen musiikkia yhdessä: albumi Barcelona julkaistiin 1988. Nimikappaleesta tuli neljä vuotta myöhemmin Barcelonan kesäolympialaisten tunnussävelmä.[3]

Vuonna 1991 Montserrat Caballé vieraili Turun Typhoon-Arenassa yhdessä José Carrerasin kanssa. Heitä säesti Stockholm Sinfonietta johtajana Elio Boncompagni. Televisio-ohjelma Huippukonsertti: José Carreras ja Montserrat Caballé Turussa esitettiin ensi kerran 9. marraskuuta 1991.[4]

Vetäydyttyään oopperalavoilta Caballé omistautui hyväntekeväisyydelle. Hän oli Unescon hyvän tahdon lähettiläs ja perusti säätiön Barcelonaan vähäosaisille lapsille.

Caballé meni 1964 naimisiin tenori Bernabé Martín kanssa. Heidän tyttärensä Montserrat Martí on myös laulaja.

Levytyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oopperat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kakko, Teemu: Espanjalainen oopperalaulaja Montserrat Caballé on kuollut Yle Uutiset. 6.10.2018. Yleisradio Oy. Viitattu 6.10.2018.
  2. a b Montserrat Caballé Allmoviessa (englanniksi). Viitattu 29.4.2013
  3. Freddie Mercury & Montserrat Caballe: Barcelona Special Edition Freddie Mercury. 7.10.2012. Arkistoitu 24.9.2015. Viitattu 29.4.2013. (englanniksi)
  4. Lampela, Hannu-Ilari: Montserrat Caballe ottaa kevyesti, Carreras on tosissaan. Helsingin Sanomat, 9.11.1991. Helsinki: Sanoma Media Finland Oy.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Montserrat Caballé.