Montserrat Caballé

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Montserrat Caballé
Montserrat Caballé
Montserrat Caballé.
Syntynyt 12. huhtikuuta 1933 (ikä 85)
Kotoisin Barcelona, Katalonia
Aktiivisena 1956–1997, ajoittain myöhemminkin
Tyylilajit ooppera
MusicBrainz

Maria de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folch, tunnetumpi lyhyemmällä nimellään Montserrat Caballé, (s. 12. huhtikuuta 1933 Barcelona) on katalonialainen sopraano ja tunnettu oopperalaulaja. Hän oli 1950- ja 1960-luvuilla muun muassa Maria Callasin ohella yksi näkyvimpiä hahmoja bel canto -ohjelmiston suosion palauttamisessa. Hänen suosikkisäveltäjiään olivatkin Bellini, Donizetti ja Rossini.

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Caballé syntyi Barcelonassa ja opiskeli paikallisessa Liceu-konservatoriossa. Hän liittyi Baselin oopperaan 1956, jossa hän myös teki debyyttinsä oopperalavalla La bohèmen Mimìnä varsinaisen esittäjän sairastuttua. Onnistuneen paikkauksen jälkeen hän sai laulaa muita suuria rooleja kuten Taikahuilun Paminan, Puccinin Toscan, Verdin Aïdan sekä Richard Straussin oopperoiden Arabella, Chrysothemis (Elektra) ja Salome.[1]

Kaudella 1960–1961 hän työskenteli Bremenin oopperassa, jossa hän erikoistui bel canto -rooleihin. Vuonna 1962 hän palasi kotikaupunkiinsa ja teki ensiesiintymisensä Liceussa.

Oopperaura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Plakin rakennus jossa Caballé syntyi Barcelonassa.

Caballé teki kansainvälisen läpimurtonsa 1965, kun hän pääsi esiintymään sairastuneen Marilyn Hornen tilalle New Yorkin Carnegie Halliin, Donizetin Lucrezia Borgian nimirooliin. Esityksensä teki hänestä suuren tähden ympäri oopperamaailman. Myöhemmin samana vuonna hän esiintyi Glyndebournen oopperafestivaalilla ja Metropolitan-oopperassa Gounod’n Faustin Margueriten roolissa. Vuonna 1972 seurasivat ensiesiintymiset La Scalassa Norman pääroolissa sekä Covent Gardenissa La Traviatan Violettana.

Vaikkakin hänet tunnetaan juuri bel canto -repertuaarin juhlittuna primadonnana, Caballén ansioluetteloon on kerääntynyt vuosien varrella yli 80 roolia barokkioopperoista Pucciniin ja Wagneriin. Caballé on myös tunnettu resitaaleistaan, joissa hän on esittänyt paljon muun muassa kotimaansa musiikkia. Hänen äänensä on kuuluisa silkinpehmeydestään, puhtaudestaan ja voimastaan. Caballén näyttelijänkykyjä taas ei välttämättä ole luettu hänen vahvuuksiensa joukkoon.

Muita projekteja ja elämää[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1987 Caballé duetoi rocktähti Freddie Mercuryn kanssa singlellä Barcelona, josta tuli hitti. Ystävystynyt kaksikko päätti tehdä kokonaisen albumillisen musiikkia yhdessä ja tuloksena oli albumi Barcelona, joka julkaistiin 1988. Nimikappaleesta tuli neljä vuotta myöhemmin Barcelonan kesäolympialaisten tunnussävelmä.[2]

Vuonna 1991 Montserrat Caballé vieraili Turussa, Typhoon-Arenassa, yhdessä José Carrerasin kanssa. Heitä säesti Stockholm Sinfonietta johtajana Elio Boncompagni. Konsertin taltioi televisiolle Yle TV1. Ohjelma Huippukonsertti: José Carreras ja Montserrat Caballé Turussa esitettiin TV1:ssä ensi kerran 9. marraskuuta 1991.

Vetäydyttyään oopperalavoilta Caballé on omistautunut hyväntekeväisyydelle. Hän on Unescon hyvän tahdon lähettiläs ja on perustanut Barcelonaan säätiön vähäosaisille lapsille.

Caballé meni 1964 naimisiin tenori Bernabé Martín kanssa. Heidän tyttärensä Montserrat Martí on myös laulaja ja on esiintynyt silloin tällöin yhdessä äitinsä kanssa.

Levytyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oopperat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Montserrat Caballe All Music Guide. Viitattu 29.4.2013.
  2. Freddie Mercury & Montserrat Caballe: Barcelona Special Edition freddiemercury.com. 2012. Viitattu 29.4.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]