Vippaa mulle viitonen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Jay Gorneyn ja E. Y. Harburgin kappaletta. Muita merkityksiä on lueteltu täsmennyssivulla.
”Vippaa mulle viitonen”
Fredi
Singlen ”Vippaa mulle viitonen” kansikuva
Singlen tiedot
Kuuntele ääninäyte:   Katso ääninäytteen tiedot
 A-puoli Kun rakkaus voittaa
 Julkaistu 1972
 Formaatti 7″ vinyylisingle
 Tyylilaji iskelmä
 Kesto 03.06
 Levy-yhtiö Philips

Vippaa mulle viitonen on alun perin Jay Gorneyn ja E. Y. Harburgin tekemä kappale ”Brother, Can You Spare Me a Dime”. Kappaleen alkuperäislevytys on vuodelta 1932.[1]

Suomessa kappaleen on levyttänyt Fredi vuonna 1972 ilmestyneen singlensä Kun rakkaus voittaa toisena kappaleena. (Singlen etiketissä tekijätiedoiksi on merkitty Jay Corney ja Ey Harburg.)

Suomenkieliset sanat on tehnyt Vexi Salmi. Sovituksesta ja orkesterin johdosta vastaa Nacke Johansson. Laulun alkuperäisversio kertoi 1930-luvun lamasta Yhdysvalloissa. Salmi on kertonut ottaneensa alkuperäisversiosta omaan sanoitukseensa vain idean: ”Mitä järkeä olisi ollut kertoa amerikkalaisen laman historiasta, joka suomalaisille ja varsinkin iskelmänostajille oli täysin vieras asia. Muutin paikan Petsamoksi, mutta pidin saman tunnelman.” Salmen sanoituksessa sotaveteraani muistelee kadonnutta nuoruuttaan ja sodassa menetettyä Petsamoa, jolloin kappale assosioituu vahvasti Suomen historiaan.[2]

Levy-yhtiö on Philips ja singlen luettelotunnus 6034 028. Musiikkikustantaja on Fazer ja valmistusmaa Suomi.

» sinne jonnekin tieni kun vei

ystävät kaikki palanneet ei
siellä haaveistain mä luopua sain

on arpia vain muistonain»
(Vexi Salmen sanoitusta)

Kappale on Fredin kokoelma-albumilla 20 suosikkia – Kolmatta linjaa takaisin (1995) ja 60-vuotisjuhlalevyllä Kaikki parhaat (2002).

Laulun levytti suomeksi ensimmäisen kerran Per-Erik Förars Reino Helismaan käännöksenä nimellä Lainaat mulle lantin kait vuonna 1959. Levytys jäi kuitenkin varsin vähälle huomiolle.[3]

Myöhemmät vaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sielun Veljet -yhtye on levyttänyt kappaleesta live-version nimimerkillä Kullervo Kivi & Gehenna -yhtye. Kappale on kolme CD:tä sisältävällä julkaisulla Musta laatikko (1991). Esitys on taltioitu Vanhalla ylioppilastalolla 9. maaliskuuta 1990. Kappale on myös Sielun Veljien Onnenpyörä-EP:n laajennetulla CD-versiolla, joka ilmestyi vuonna 2005.

Vuonna 1995 kappale oli mukana suomalaislaulaja Bablon albumilla Paikka auringossa. Versio on myös Bablon kokoelmalevyllä 20 suosikkia – Paikka auringossa (1997).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Fredi s. Kun rakkaus voittaa (Philips 6034 028) 1972

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Aapeli Vuoristo (toim.): Suuri toivelaulukirja 6, s. 214. Helsinki: Musiikki Fazer ja Suuri Suomalainen Kirjakerho, 1987. ISBN 951-643-681-1.
  2. Pekka Gronow, Jukka Lindfors ja Jake Nyman (toim.): Suomi soi 1: Tanssilavoilta tangomarkkinoille, s. 296. Helsinki: Tammi, 2004.
  3. Jukka Pennanen ja Kyösti Mutkala: Reino Helismaa: jätkäpoika ja runoilija, s. 366. Porvoo-Helsinki: WSOY, 1994.
Tämä musiikkikappaleeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.