Jasmine (laulaja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jasmine Tatjana Anette Valentin (taiteilijanimeltään Jasmine) (s. 1976) on suomalainen romanimuusikko.

Jasmine Valentin on kotoisin kymmenlapsisesta helsinkiläisperheestä. Monien muiden romanien tapaan Jasmine on muusikkona itseoppinut: hän taitaa niin laulujensa säveltämisen, sanoittamisen, sovittamisen kuin säestämisenkin.

Hän edusti Suomea vuonna 1996 Eurovision laulukilpailussa kappaleella ”Niin kaunis on taivas”. Suomen karsinnassa hänen mikrofoninsa ei toiminut, ja hänen esityksensä jouduttiin aloittamaan alusta.[1] Puhelinäänestykseen tuli niin paljon soittoja, että linjat menivät tukkoon. Tulos julkistettiin vasta parin päivän kuluttua. Jasmine sai lähes 68 000 ääntä.[1]

Jasmine selviytyi alkukarsinnasta viimeisenä finaaliin sijoituksen ollessa 22. yhteensä 29. karsijamaan joukossa. Vain järjestäjämaa ja edellisen vuoden voittaja Norja selviytyivät suoraan finaaliin.

Kansainvälisessä loppukilpailussa Jasmine kertoi jännittäneensä paljon.lähde? Hän on haastatteluissa kertonut olleensa vielä muutama hetki ennen esiintymistään tyytymätön kampaukseensa ja pörryttäneensä sen viime hetkellä uusiksi. Finaalissa kappaleen loppupuolella Jasmine oli lähellä alkaa laulaa instrumentaaliväliosan aikana. Finaalin lopputuloksissa Suomi jäi viimeiselle sijalle. Jasmine kuitenkin sai yhdeksän pistettä (Norjasta kaksi ja Islannista seitsemän), joka oli siihen aikaan suurin pistemäärä Euroviisuissa viimeiseksi jääneelle laululle.[2]

Eurovision laulukilpailun jälkeen median kiinnostus uutta artistia kohtaan laski ja Jasmine on keskittynyt kiertämään ulkomailla. Hän on esiintynyt muun muassa Turkissa, Espanjassa ja Kreikassa.

Vuonna 2007 Jasmine esiintyi Yleisradion TV 1:n sarjassa Romano-tv yhtenä Manne Menuetti -orkesterin jäsenenistä. Vuonna 2009 hän on esiintynyt Yleisradion TV1:n sarjassa Manne maailmalla.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Soittaja (1996)
  • Kielletyt leikit (1997)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Muistathan: Suomen karsinnat 1996 viisukuppila.fi. 12.12.2010. Viitattu 5.11.2017.
  2. Suomi 1996: Jasmine – Niin kaunis on taivas viisukuppila.fi. 29.5.2014. Viitattu 5.11.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä laulajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.