Vicky Rosti

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vicky Rosti
Virve rosti 1.jpg
Syntynyt 10. marraskuuta 1958 (ikä 59)
Helsinki
Oikea nimi Virve Hannele Rosti
Aktiivisena 1974
Tyylilajit pop, rock, iskelmä
Laulukieli suomi
Soittimet laulu
Yhtyeet Menneisyyden Vangit
Kotisivut virverosti.fi
MusicBrainz

Virve Hannele ”Vicky” Rosti (s. 10. marraskuuta 1958 Helsinki) on suomalainen pop-, rock- ja iskelmälaulaja ja sanoittaja.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vicky Rosti voitti vuonna 1974 Suomen Iskelmälaulumestaruuskilpailut, minkä jälkeen hän pääsi mukaan Dannyn kesäkiertueelle. Hän oli tuolloin vasta 16-vuotias. Vuonna 1975 julkaistiin ensisingle ”Siinä ruutia on kun rakastun”, jonka B-puolen kappale ”Kun Chicago kuoli” oli yksi vuoden soitetuimmista. Samana vuonna ilmestyi myös ensimmäinen pitkäsoitto Vicky. Vuoden 1976 suuri hitti oli singlenä julkaistu ”Tuolta saapuu Charlie Brown” ja samana vuonna julkaistun 1-2-3-4 Tulta! -albumin listamenestykseksi nousi ”Näinkö aina meille täällä käy”.

Vicky oli mukana Danny Show’ssa kesäisin vuosina 1974–76 ja keskittyi muuna aikana lukion käyntiin keikkaillen vain viikonloppuisin. Kirjoitettuaan ylioppilaaksi 1977 Vicky alkoi keskittyä laulamiseen päätoimisesti. Hän järjesti oman showkiertueen, jossa olivat mukana Jakke ja Jokke Seppälä Seikkailijat-yhtyeineen. Samalla kokoonpanolla levytettiin seuraava albumi nimeltä Vickyshow, jonka soitetuimmat kappaleet olivat Dolly Parton -cover ”Jolene” ja Abba-cover ”Rahaa, rahaa, rahaa”.

Vickyn ohjelmisto painottui poppiin ja discoon. 1970-luvun puolivälissä ja lopussa elettiin discomusiikin kulta-aikaa ja Vicky levytti suuren määrän diskokappaleita sellaisella draivilla, että levytyksistä ei tullut diskohumppaa vaan ennemminkin diskosoulia. Näistä levytyksistä mainittakoon esimerkiksi ”Disco Dan”, ”Kaatumaan ei laiva jouda”, ”1-2-3-4 Tulta!”, ”Sorry jos oon lady”, ”Oon voimissain”, ”Antaudun”, ”Koputa puuta”, ”Menolippu” ja ”Soita kelloain”.

Avioiduttuaan 1980-luvulla Virve Rosti keskittyi perhe-elämään ja lasten kasvattamiseen. Vickyn musiikillinen ura lähti uuteen nousuun hänen edustettuaan Suomea Eurovision laulukilpailussa 1987 Petri Laaksosen säveltämällä ja Veli-Pekka Lehdon sanoittamalla kappaleella ”Sata salamaa”. Samalla julkaistiin myös Sata salamaa -studioalbumi.

Vuonna 1991 Vicky, Freeman ja Kari Kuivalainen perustivat Menneisyyden Vangit -yhtyeen, jonka ohjelmisto painottuu 1970- ja 1980-lukujen nostalgiaan.

Menneisyyden Vankien tiiviistä esiintymistahdista huolimatta Vicky on julkaissut edelleen myös sooloalbumeita: Tunnen sen täysillä taas (1992), Sydämeen kirjoitettu (2000), Vicky Rock Vol.1 (2007) ja Pitkästä aikaa (2014).

Vuonna 2005 Vicky oli Iskelmä-Finlandia-ehdokkaana.[1] Vicky oli Vantaan kuoron johtajana Nelosen Kuorosota-ohjelmassa sen toisella tuotantokaudella keväällä 2010. Kuoro sijoittui yleisöäänestyksessä neljännelle sijalle.

Joulukuussa 2011 Rostille luovutettiin Vantaan kulttuuripalkinto.[2] Palkinto oli kunnianosoitus pitkän uran luoneelle taiteilijalle, joka on tehnyt myös Vantaan kaupunkia tunnetuksi.

Keväällä 2014 Rosti kilpaili MTV3-kanavan Tähdet, tähdet -televisiosarjan ensimmäisellä kaudella. Hän sijoittui kilpailussa kuudenneksi.[3]

Syksyllä 2015 Rosti oli mukana Vain elämää - ohjelmassa.lähde?

Tammikuussa 2017 Rosti oli mukana SuomiLOVE -ohjelmassa.lähde? Saman vuoden kuntavaaleissa hän oli kokoomuksen ehdokkaana Vantaalla. Rosti sai 222 ääntä, jotka eivät kuitenkaan riittäneet kaupunginvaltuustopaikkaan.[4]

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Virve Rostilla on kolme lasta ensimmäisestä avioliitostaan juristi Jussi Tukian kanssa. Lapsista Ella Tukia on laulanut lapsiyhtyeessä The Kids sekä esiintynyt Kuorosota- ja The Voice of Finland -televisio-ohjelmissa[5].

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Studioalbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokoelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Iskelmä-Finlandian palkitut 2001-2005
  2. Vantaan kulttuuripalkinto Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 2.7.2016.
  3. Vicky Rosti tippui Tähdet, tähdet -ohjelmasta
  4. Virve Rosti (Kansallinen Kokoomus) Vaalikone Kuntavaalit 2017. Yle. Viitattu 10.4.2017.
  5. Suojanen, Armi: Vickyn kuopus haluaa Tähkän avulla Suomen Adeleksi. Seinäjoen Sanomat, 15.2.2012, s. 8.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]