VeePee Lehto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

VeePee Lehto (oik. Veli-Pekka Juhani Lehto [1][2], s. 7. toukokuuta 1948 Turku[3]) on suomalainen iskelmälaulaja, sanoittaja ja säveltäjä. Lehdolta on ilmestynyt kaikkiaan yhdeksän sooloalbumia [4]. Lisäksi Lehto on tehnyt paljon sanoituksia myös muiden artistien esitettäväksi. Veepee Lehdon Euroviisuihin sanoittamat kappaleet kuten Vicky Rostin esittämä "Sata salamaa" ja Sonja Lummeen "Eläköön elämä" ovat olleet kärkijoukossa useaan otteeseen valittaessa Suomen kaikkien aikojen parasta Euroviisukappaletta.

Turkulainen Lehto on sanoittanut myös valtaosan Matin ja Tepon kappaleista.[5] Hänen Matille ja Tepolle tekemiä sanoituksiaan ovat mm. "Et voi tulla rajan taa", "Näitä polkuja tallaan", "Mä joka päivä töitä teen", "Missä sitä ollaan oltu", "Kaiken takana on nainen", "Minä rakastan sua", "Näin se kesäloma toimii", "Pöytä täyteen ja "Pohjan poika".

Lehto on tehnyt paljon työtä Turun murteen hyväksi ja kääntänyt Turun murteelle mm. Aku Ankan murrealbumin "Kui, sanos Aku" (julkaistu 1999) [6][7].

Lehdolle myönnettiin valtion taiteilijaeläke 2013.[8][9] Veepee keikkailee edelleen laulajana, juontajana ja tilannekoomikkona. Koulutukseltaan Lehto on ekonomi.[10]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokoelma-albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]