Arena football

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee urheilulajia. Arena Football on myös EA Sportsin julkaisema videopeli.
Arena football pelikenttä Kansas Cityssä

Arena football on Jim Fosterin[1] keksimä urheilulaji. Foster oli United States Football Leaguen ja National Football Leaguen entinen johtaja. Otettuaan osaa sisäjalkapallo-otteluun vuonna 1981 Madison Square Gardenilla, hän kehitti lajin perussäännöt. Seuraavien viiden vuoden aikana hän jatkoi sääntöjen kehittämistä, kunnes vuonna 1987 hän perusti Arena Football League -liigan. Tästä irtautui alasarja af2 vuonna 2000. Lisäksi myös muut henkilöt ovat aloittaneet omia sisäjalkapalloliigojaan, mutta nämä eivät teknisesti ole arena football -yhteneviä, koska sääntöjen patentti (erityisesti kimmokeverkkojen [1] (Arkistoitu – Internet Archive)) on kuulunut vuodesta 1990 lähtien Fosterille (patentti on itse asiassa Gridiron Enterprisesin omistuksessa).

Pelin säännöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arena football on hyvin samankaltainen kuin amerikkalainen jalkapallo. Ainoa tärkeä ero National Football Leaguen asettamiin sääntöihin on eroteltu tarkemmin englanninkielisen Wikipedian artikkelissa. Lisäksi eroja ovat kentän pienempi koko sekä pelin ja pisteiden keruun nopeuttamisen parannus.

Kenttä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arena football on pelkästään sisäpeli, ja kenttä on usein suunniteltu joko koripallolle tai jääkiekolle. Kokonaiskentän pituus on 85 jaardia (sama kuin standardi NHL jääkiekkokenttä). Pelikenttä on 50 jaardia pitkä sisältäen 8 jaardia pitkät päätyosiot. Riippuen pelikentän muodosta voivat päädyt olla joko suorat (koripallo) tai kaarevat (jääkiekko). Kentän seinustat on vahvasti paneloitu pehmusteilla, jotka jääkiekkoareenalla on asennettu kaukalon seinustan päälle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Improvisation Lies at the Heart of Arena Football NyTimes.com. Viitattu 27.7. 2011. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Arena football.