Koordinaatit: 43°6′N, 11°47′E

Montepulciano

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Montepulciano
Montepulciano01.jpg

Montepulciano

Koordinaatit: 43°6′N, 11°47′E

Valtio Italia
Alue Toscana
Maakunta Siena

Montepulciano on kaupunki Italian Toscanassa noin 190 km Roomasta pohjoiseen. Vuonna 2004 siellä oli 14 107 asukasta. Se on Toscanan korkeimpia kukkulakaupunkeja. Kaupunki on rakennettu kapealle harjanteelle, jolla sijaitsevalta pääkadulta kujat laskeutuvat jyrkästi alas.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Montepulciano saa kiittää ulkoasustaan rauhansopimusta, joka solmittiin vuonna 1511 Firenzen kanssa, kun kaupunki oli ollut pitkään Sienan hallinnassa. Firenzeläiset lähettivät Antonio da Sangallon rakennuttamaan portit ja muurit uudelleen. Hanke oli niin menestyksekäs, Että samainen arkkitehti rakensi Montepulcianoon paljon muutakin uutta. Pääaukio on nimeltään Piazza Grande. Se on kaupungin korkeimmalla kohdan lähellä ja sitä hallitsee 1500- ja 1600-luvulla rakennettu tuomiokirkko sekä 1200-luvulla goottilaiseen tyyliin rakennettu kaupungintalo, Palazzo Comunale.

Elinkeinot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Montepuciano on viinin ja elintarvikkeiden tuotantoaluetta; viinejä ei pidä sekoittaa Montepulciano d'Abruzzo -rypäleeseen. Tunnetuin paikallinen viini, Vino Nobile, oli paavin mielestä 1500-luvulla niin hyvää, että hän "aateloi" sen. Elintarvikkeista tunnetuimpia ovat sianlihajalosteet, paksua spagettia muistuttava pastamuoto pici, linssit ja hunaja.

Nähtävyyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

San Biagion pyhiinvaelluskirkko.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Firenze ja Toscana, Tammi 2007
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Montepulciano.