Epäilys (kirja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Epäilys
Eclipse
Kirjan kansikuva
Kirjan kansikuva
Alkuperäisteos
Kirjailija Steph Meyer
Kieli englanti
Kustantaja Little, Brown and Company
Julkaistu 2007
Sivumäärä 629
ISBN 978-0316160209
Suomennos
Suomentaja Pirkko Biström
Kustantaja WSOY
Julkaistu 2008
Sivumäärä 527[1]
ISBN 978-951-0-34301-2
Sarja: Houkutus
Edeltävä Uusikuu
Seuraava Aamunkoi
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Epäilys (engl. Eclipse) on yhdysvaltalaisen kirjailijan Stephenie Meyerin luomaan suosittuun Houkutus-kirjasarjaan kuuluva fantasiakirja, joka julkaistiin alkuperäiskielellä vuonna 2007. Se jatkaa Isabella "Bella" Swanin ja vampyyri Edward Cullenin rakkaustarinaa. Epäilys on kirjasarjan kolmas osa. Sitä edelsi Uusikuu (2006), ja sen tarinaa jatkaa neljäs osa Aamunkoi (2008). Suomeksi Epäilys julkaistiin vuonna 2008 Pirkko Biströmin kääntämänä ja WSOY:n kustantamana.[2] Kirjan pohjalta on tehty samanniminen elokuva.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Samaan aikaan kun Seattlea ravistelee kaamea murha-aalto, jonka merkit viittaavat vampyyreihin, Forksissa Bella Swan ja Edward Cullen ovat palanneet yhteen ja valmistautuvat päättämään lukiotaipaleensa. Heidän suhdettaan painaa kuitenkin Bellan halu mennä tapaamaan ystäväänsä Jacob Blackia. Edward on vastahakoinen päästämään tyttöä vaaralliseksi uskomansa Jacobin luo. Bella onnistuu vakuuttamaan Edwardin Jacobin turvallisuudesta ja alkaa jälleen viettää aikaa tämän luona La Pushissa. La Pushissa Bella oppii lisää ihmissusista ja heimon historiasta. Bella kertoo Jacobille muuttuvansa vampyyriksi lukion jälkeen ja Jacob alkaa käyttämään selvempiä keinoja ilmaistakseen rakkautensa Bellaa kohtaan. Bella kuitenkin rakastaa Jacobia vain ystävänä, joka raastaa molempien sydäntä. Alice näkee näyn, jonka mukaan vampyyri Victoria on palannut Forksiin kostamaan Bellalle kumppaninsa kuoleman.

Bella tajuaa Victorian olevan vastuusta Seattlesissä tapahtuneista murhista. Victoria haluaa kostaa kuolleen miesystävänsä Jamesin puolesta, ja on koonnut vastasyntyneistä eli vasta vampyyreiksi muuttuneista vampyyreista koostuvan verenhimoisen armeijan, joka suuntaa kohti Forksia tappaakseen Bellan. Taistellakseen yhteistä vihollista vastaan Cullenit sekä Samin ja Jacobin johtamat La Pushin ihmissudet tekevät välirauhan ja sopivat taistelevansa yhdessä Victoriaa vastaan. Bella, Jacob ja Edward matkustavat vuorille, missä heidän on määrä piilotella taistelun aikana yhdessä ihmissusi Sethin kanssa.

Vuorilla Bella suutelee Jacobia ja tajuaa olevansa rakastunut sekä Edwardiin että Jacobiin. Pian Jacobin lähdön taistelemaan vastasyntyneitä vastaan Victoria tulee paikalle nuoren vampyyrin kanssa. Edward ja Seth taistelevat Victoriaa ja nuorempaa vampyyria vastaan ja voittavat lopulta. Samaan aikaan vampyyrit ja ihmissudet tuhoavat Victorian vampyyriarmeijan. Edward hyväksyy Bellan rakkauden Jacobia kohtaan. Bella kuitenkin tajuaa Edwardin olevan kaikkein tärkein ihminen hänen elämässään ja päättää jättää Jacobin hänen vuokseen. Bella suostuu myös menemään naimisiin Edwardin kanssa Alicen järjestämissä häissä, joissa voisi samalla hyvästellä perheensä ja ystävänsä lopullisesti. Loukkaantunut ja sydämensä särkenyt Jacob lähtee Forksista sutena.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Stephenie Meyerin mukaan Epäilyksen kannessa kuvattu punainen nauha symboloi Bellan siteitä vanhaan elämäänsä. Hänen mukaansa Bella uskoo voivansa jättää helposti vanhan elämänsä taakseen. Todellisuudessa tämä ei ole kuitenkaan niin yksinkertaista kuin Bella uskoo, sillä hänellä on yhä useita siteitä vanhaan maailmaansa.[3]

Meyerin mukaan Epäilystä innoitti englantilaisen kirjailijan ja runoilijan Emily Brontën romaani Humiseva harju,[4] ja Epäilys sisältää useita viittauksia kyseiseen romaaniin. Meyer on myös koonnut kotisivustolleen niin kutsun soittolistan, jonka kappaleet ovat erityisesti innoittaneet Epäilyksen kohtauksia.[5]

Pääartikkeli: Houkutus (kirjasarja)

Epäilys on Houkutus-kirjasarjan kolmas osa. Sitä edeltävät sarjan ensimmäinen osa Houkutus vuodelta 2005 ja toinen osa Uusikuu vuodelta 2006. Sarjaan kuuluu lisäksi vuonna 2008 ilmestynyt neljäs osa Breaking Dawn, jonka suomennos ilmestyi lokakuussa 2009 nimellä Aamunkoi.[6]

Bree Tannerin lyhyt elämä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bree Tannerin lyhyt elämä (The Short Second Life of Bree Tanner) on lyhyt novelli (novella), jonka on kirjoittanut kirjailija Stephenie Meyer ja se kuuluu Houkutus - kirjasarjaan. Se kertoo vastasyntyneestä vampyyristä nimeltä Bree Tanner, joka esiintyy ensimmäisen ja viimeisen kerran Epäilyksessä. Bree on nuori, yksi Victorian luomista vampyyreistä tämän vastasyntyneiden vampyyrien armeijaan, joiden tehtävänä on tuhota Cullenit. Kirja on kirjoitettu Breen näkökulmasta, vaikka koko kirjasarja on suurimmaksi osaksi kirjoitettu päähenkilön, Bella Swanin, näkökulmasta.[7] Meyer antoi ohjaaja David Sladen, käsikirjoittaja Melissa Rosenbergin ja muutaman näyttelijän lukea kirjan tarinan kirjaan perustuvan elokuvan Twilight – Epäilys ollessa tuotannossa.[8] Se julkaistiin 5. kesäkuuta 2010 Yhdysvalloissa ja 11. kesäkuuta 2010 Suomessa.[9][10]

Pääartikkeli: Twilight – Epäilys

Summit Entertainment on kuvannut elokuvia Houkutus-kirjasarjan pohjalta. Ensimmäinen elokuva Twilight – Houkutus valmistui vuonna 2008, ja toinen elokuva Twilight – Uusikuu sai ensi-iltansa marraskuussa 2009. Myös Epäilyksen pohjalta on suunnitteilla elokuva, jonka maailmanensi-ilta on alustavasti asetettu päivämäärälle 30. kesäkuuta 2010.[11] Twilight – Uusikuu -elokuvan ohjaaja Chris Weitz ei jatka ohjaajana, sillä hänen on määrä olla kolmannen elokuvan kuvausten alkaessa yhä työstämässä Twilight – Uuttakuuta.[12] Kahteen edelliseen elokuvaan käsikirjoituksen laatinut Melissa Rosenberg on palkattu käsikirjoittamaan myös Twilight – Epäilys.[13] Meyer on lupautunut konsultoimaan elokuvan tekoa.[13] Huhtikuussa 2009 Summit Entertainment ilmoitti brittiläisen ohjaajan David Sladen ohjaavan Twilight – Epäilyksen.[14] Elokuvan pääosissa jatkavat Kristen Stewart, Robert Pattinson ja Taylor Lautner.

Ensimmäisellä myyntiviikollaan Epäilys myi lähes 250 000 kappaletta,[15] ja se nousi USA Today -lehden myyntilistan kärkipaikalle tiputtaen paikalta Harry Potter -kirjasarjan seitsemännen osan Kuoleman varjelukset.[16] Kriitikoilta kirja sai ristiriitaisen vastaanoton. Esimerkiksi LoveVampires-internetsivusto piti teosta erittäin hyvänä ja antoi sille neljä tähteä viidestä, mutta mainitsi kuitenkin aikuisten lukijoiden saattavan tympääntyä romaanin "angstin" täyttämään teiniromanssiin.[17] School Library Journalin Anne Rouyer kehui teosta muun muassa Meyerin "tehokkaasta ja intensiivisestä" ensirakkauden kuvauksesta ja sarjan uudenlaisesta sensuaalisuudesta, mutta kritisoi vastasyntyneiden vampyyrien tarinan tuntuvan jälkilisäykseltä ja mainitsi ihmissusien ja vampyyrien syntytarinoiden hidastavan romaania.[18] DearAuthor-nettisivuston kriitikko puolestaan antoi Epäilykselle arvosanaksi C-, kutsui sitä Uusikuutakin suuremmaksi pettymykseksi ja piti esimerkiksi Bellan ja Jacobin välille kehittyvää romanttista suhdetta keinotekoisen tuntuisena.[19] Portti-lehden Marianna Leikomaan mukaan kirjan olisi voinut jättää kirjoittamatta: pääjuoni ei etene ja kaikki on nähty aiemmin. Kirjailijan tapa toistaa itseään on äärimmäisen ärsyttävä. Arvostelijan mukaan kirjan vuoropuhelu on epäuskottavaa ja Bellan teiniangsti vaikuttaa suorastaan naurettavalta.[20]

Blast Magazinen Kellan Rice kritisoi Epäilystä sekä Bellan hahmoa seksistisiksi ja piti kirjassa kuvattuja Bellan ihmissuhteita Edwardin ja Jacobin kanssa epäterveinä.[21] Hän myös katsoi Meyerin romantisoivan ja ihannoivan epäterveitä suhteita.[21][22] Marianna Leikomaan mukaan Meyerin tarjoama täydellisen miehen malli on lähinnä vastenmielinen ja pelottava. Edward on sairaalloisen mustasukkainen, jopa väkivaltainen. Bellan ympäristön miehet komentavat häntä mielensä mukaan.[20]

 1. Meyer, Stephenie: Epäilys WSOY. Viitattu 25.4.2009. [vanhentunut linkki]
 2. Stephenie Meyer: Epäilys Risingshadow.net. Arkistoitu 5.7.2009. Viitattu 7.4.2009.
 3. Q+A at Fairless Hills Stephenie Says. Viitattu 23.3.2009. (englanniksi)
 4. Stephenie Meyer's Vampire Series Makes Readers' Blood Rush Meridianmagazine.com. Arkistoitu 1.12.2008. Viitattu 26.3.2009. (englanniksi)
 5. Eclipse Playlist Stepheniemeyer.com. Viitattu 14.5.2009. (englanniksi)
 6. WSOY: Aamunkoi voitti Meyer-nimikilpailun WSOY. Viitattu 19.3.2009. [vanhentunut linkki]
 7. Meyer grants Twilight saga's Bree Tanner a 'Second Life' USA Today. Viitattu 7.6.2010. (englanniksi)
 8. Eclipse Spinoff in the Works Reelz Channel. Arkistoitu 27.10.2010. Viitattu 7.6.2010. (englanniksi)
 9. Stephenie Meyer's new vampire book will benefit the Red Cross Los Angeles Times. Viitattu 7.6.2010. (englanniksi)
 10. Bree Tannerin lyhyt elämä Bookplus. Viitattu 7.6.2010. (suomeksi)
 11. 'Twilight': Third film in series, 'Eclipse,' set for June 2010 Entertainment Weekly. Arkistoitu 23.2.2009. Viitattu 5.4.2009. (englanniksi)
 12. 'Twilight' exclusive: Chris Weitz will not direct third film, 'Eclipse' Entertainment Weekly. Viitattu 5.4.2009. (englanniksi)
 13. a b Pikkarainen, J.: Twilight: Eclipsen ohjaajaksi tungosta 11.3.2009. Filmifin.com. Viitattu 1.11.2023.
 14. 'Twilight': David Slade confirmed as 'Eclipse' director Entertainment Weekly. Viitattu 24.4.2009. (englanniksi)
 15. Vampire tale takes bite out of 'Potter' USA Today. Viitattu 4.4.2009. (englanniksi)
 16. 'Twilight' Co-Star Anna Kendrick Braces Herself For Buzz Bigger Than 'Harry Potter' mtv.com. Viitattu 14.8.2008. (englanniksi)
 17. Eclipse by Stephenie Meyer: Book Review LoveVampires.com. Viitattu 4.4.2009. (englanniksi)
 18. Eclipse - 9/5/2007 - School Library Journal School Library Journal. Viitattu 4.4.2009. (englanniksi)
 19. REVIEW: Eclipse by Stephenie Meyer DearAuthor.com. Arkistoitu 17.2.2009. Viitattu 4.4.2009. (englanniksi)
 20. a b Leikomaa, Marianna: Epäilys. Portti, 4/2009.
 21. a b ‘Twilight’ Sucks… And Not In A Good Way Blast Magazine. Arkistoitu 27.11.2012. Viitattu 4.4.2009. (englanniksi)
 22. Leikomaa, Marianna: Epäilys. Portti, 4/2009.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]