WSOY

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Werner Söderström Osakeyhtiö (WSOY)
WSOY logo.png
Yritysmuoto osakeyhtiö
Lajityyppi kustantamo
Perustettu 1878
1999 (nykyisessä muodossaan)
Toimitusjohtaja Timo Julkunen
Kotipaikka Helsinki, Suomi
Toimiala kirjankustantaminen
Tuotteet kirjat
Liikevaihto 14 244 000 euroa (2015)[1]
Emoyhtiö Bonnier Books Finland
Omistaja Bonnier
Kotisivu www.wsoy.fi
WSOY-kauppa Helsingissä.

Werner Söderström Osakeyhtiö (lyh. WSOY) on suomalainen yleisen kirjallisuuden kustantaja. WSOY on perustettu vuonna 1878. Sen omistaa Bonnier. WSOY:n vuotuinen liikevaihto on runsaat 30 miljoonaa euroa.[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1860 kirjakauppias Gustaf Söderström perusti Porvooseen kirjapainon 2. lokakuuta. Samana päivänä hänen perheeseensä syntyi poika, Werner Söderström. Vuonna 1878 nuori Werner Söderström kustansi ja painatti J. O. Åbergin teoksen Pohjanmaan helmi. Kirjan viimeiset kappaleet hän toimitti myyntiin joulukuun 18. päivä, jota pidetään WSOY:n perustamispäivänä.

Vuonna 1882 Werner Söderström nimitettiin isänsä kirjapainon ylifaktoriksi. Hän aloitti vihkoina ilmestyvän Yleinen ihmiskunnan historia -teoksen kustantamisen. Hanke onnistui, ja Werner sai intoa jatkaa kustannustoimintaansa. Kirjojensa välittämiseksi hän kehitti pysyvän asiamiesverkoston ja vaikutti näin merkittävästi suomalaisen kirjakauppaliikkeen historiaan.

Vuonna 1883 Werner Söderström ryhtyi nuoren suomenkielisen kaunokirjailijapolven kustantajaksi. Tieto- ja kaunokirjallisuuden rinnalla aloitettiin myös oppikirjojen julkaiseminen. Kansallisuusaate ja uskonnollisuus olivat tärkeitä kustannuspoliittisia periaatteita.

Vuonna 1888 Werner Söderström osti isänsä kirjapainon omiin nimiinsä. Kirjapainoa laajennettiin seuraavana vuonna, ja sen yhteyteen perustettiin kirjansitomo.

Vuonna 1904 Kustannusliike muutettiin osakeyhtiöksi, ja se sai nimekseen Werner Söderström Osakeyhtiö.

Werner Söderström kuoli 53-vuotiaana 23. kesäkuuta 1914. Uudeksi toimitusjohtajaksi nimitettiin yhtiön kirjallinen johtaja, filosofian maisteri Jalmari Jäntti.

Vuonna 1930 Werner Söderströmin yhtiön pääkonttori siirtyi Porvoosta Helsinkiin.

Kun Anna Baijars oli toimitusjohtajana, WSOY:ssä oli rajuja muutoksia, kuten kustannusalalla muutenkin.[3] Henkilökuntaa vähennettiin vuonna 2010 yt-neuvottelujen jälkeen 30 työntekijää, joista kustannustoimittajia kymmenkunta.[4][5]

Vuosina 1999–2011 WSOY kuului Sanoma-konserniin. Keväästä 2011 alkaen WSOY on ollut ruotsalaisen mediakonserni Bonnierin omistuksessa ja osa Bonnier Books Finlandia. Samalla kun Bonnier osti WSOY:n yleisen kirjallisuuden liiketoiminnan, se myi Tammen oppikirjakustantamisen osaksi Sanoma Prota. Bonnier Books Finlandiin kuuluvat WSOY:n lisäksi Kustannusosakeyhtiö Tammi, Readme sekä neljä kirjakerhoa. Nämä muodostavat yhdessä Suomen suurimman yleisen kirjallisuuden kustantamoryhmän.[6]

WSOY:n toimitusjohtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Werner Söderström Osakeyhtiö Kauppalehti.fi. Viitattu 28.7.2015.
  2. WSOY Bonnierille HS.fi
  3. Jenni Frilander: Kirjailijaliitto: Kustannusala on turbulenssissa Yle.fi. 156.6.2010. Viitattu 17.6.2010.
  4. WSOY jakaa potkuja myös ensi viikolla. Helsingin Sanomat, 17.6.2010, s. C2.
  5. WSOY irtisanoo lisää väkeä ensi viikolla Hs.fi. 16.6.2010. Viitattu 17.6.2010.
  6. WSOY Bonnierille HS.fi
  7. WSOY:n tiedotteet

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.