Bree Tannerin lyhyt elämä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bree Tannerin lyhyt elämä
The Short Second Life of Bree Tanner
Alkuperäisteos
Kirjailija Stephenie Meyer
Kieli englanti
Genre Fantasiakirjallisuus, Nuortenkirjallisuus
Kustantaja Little, Brown and Company
Julkaistu 5. kesäkuuta 2010
Sivumäärä 192 [1]
ISBN ISBN 1-907-41036-8
Suomennos
Suomentaja Pirjo Ruti [2]
Kustantaja WSOY
Julkaistu 11. kesäkuuta 2010 [3]
Sivumäärä 218 [4]
ISBN 9789510369616
Sarja: Houkutus
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Bree Tannerin lyhyt elämä (The Short Second Life of Bree Tanner) on kirja, jonka on kirjoittanut kirjailija Stephenie Meyer ja se kuuluu Houkutus-kirjasarjaan. Se kertoo vastasyntyneestä vampyyristä nimeltä Bree Tanner, joka esiintyy ensimmäisen ja viimeisen kerran kirjasarjan kolmannessa osassa Epäilys. Bree on nuori, yksi Victorian luomista vampyyreistä tämän vastasyntyneiden vampyyrien armeijaan, joiden tehtävänä on tuhota Cullenit. Kirja on kirjoitettu Breen näkökulmasta, vaikka koko kirjasarja on suurimmaksi osaksi kirjoitettu päähenkilön, Bella Swanin, näkökulmasta.[1] Meyer antoi ohjaaja David Sladen, käsikirjoittaja Melissa Rosenbergin ja muutaman näyttelijän lukea kirjan tarinan kirjaan perustuvan elokuvan Twilight – Epäilys ollessa tuotannossa.[5] Bree ei elä pitkää elämää vampyyrina: suomennetun Epäilyksen teoksessa hän tulee ensi kertaa esiin sivulla 475 ja kuolee sivulla 483.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Meyer alkoi työstää tarinaa, kun hän vielä editoi Epäilystä.[1] Myöhemmin hän päätti lisätä sen tulevaan The Twilight Saga: The Official Guide -oppaaseen:

»"Tämä tarina on sellainen, jota työstin silloin tällöin, huvin vuoksi, muiden Houkutus-kirjasarjan kirjojen kirjoittamisen ja editoimisen välissä. Myöhemmin, kun The Twilight Saga: The Official Guide julkaistiin, ajattelin että se voisi olla hyvä paikka Breelle. Hänen tarinansa on kiva lisäys Epäilykseen; se selittää paljon asioita, joita Bella ei tiennyt. Joten minä varistin siitä pölyt ja kirjoitin sen valmiiksi Guidea varten." -Stephenie Meyer[5]»

Myöhemmin Meyerille selvisi, että tarina oli liian pitkä oppaaseen, ja Bree Tannerin tarina päätettiin julkaista erillisenä niteenä.[5]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

»"En enää välittänyt siitä, mitä kukakin ajatteli. Minun ei tarvinnut. Olin nyt jumala. Vahvempi, nopeampi, parempi. Kenelläkään muulla ei ollut merkitystä."

Hän on vastasyntynyt vampyyri. Hän on osa Victorian - Edwardin kostonhimoisen arkkivihollisen - armeijaa, jonka tehtävä on tuhota Cullenit ja Bella.

Bree Tannerin punaisten silmien kautta välittyy nuorten vampyyrien verenhimoinen maailma ja sen pimeät puolet. Breen elämää syventävä tarina kulkee uusien vaarojen ja salaisuuksien kautta Epäilys-romaanista tuttuun unohtumattomaan päätökseen.»

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tarina alkaa, kun Bree ja Diego metsästävät ihmisverta Seattlessa, Washingtonissa. Bree on ollut vampyyri kolme kuukautta ja Diego yksitoista kuukautta. Yhdessä he tappavat ja syövät sutenöörin, kaksi prostitoitua ja kaksi juoppoa. Bree ja Diego puhuvat "hänestä" (Victoria) ja miten outoa on, että he tekevät niin monesta ihmisestä vampyyreita, mukaan lukien itsensä. Diego ajattelee, että jotakin on tulossa päin, ja että "hän" käyttää heitä suojellakseen itseään. Aamunkoiton aikaan he huomaavat, että talo, jossa he ovat asuneet useiden muiden vastasyntyneiden vampyyrien kanssa, on poltettu. He piiloutuvat luolaan ja juttelevat ihmiselämästään ja siitä, miten Riley tuli tarjoamaan heille toista elämää vampyyrina. Yhdessä he tulevat siihen johtopäätökseen, että Riley haluaa pelinappuloita suojellakseen itseään, ja että Riley saattaa valehdella heille. He saavat myös tietää, ettei aurinko tapa vampyyria, mutta se saa ihon kimaltamaan. Diego joutuu tappeluun Raoulin kanssa. Samana iltana Bree ja Diego vakoilevat Rileyta epäillen, että tämä tapaa "hänet." He salakuuntelevat Rileyn keskustelua Victorian kanssa, jolloin Volturit ilmestyvät paikalle. He ovat vihaisia Victorialle, koska tämä on luonut vampyyriarmeijan. Volturit sanovat, että ellei Victoria hyökkää Cullenien kimppuun viiden päivän sisään, he tappavat hänet.

Bree palaa majalle ja ehdottaa pakenemista, kun Diego jää paikan päälle jutellakseen Rileyn kanssa. Riley palaa majalle yksin ja kertoo vastasyntyneille, että Seattlessa on vanhempia vampyyreitä (Cullenit) jotka haluavat tappaa hänet, ja jos he haluavat selviytyä, heidän pitää yhdessä opetella taistelemaan. Kolmen yön harjoittelun jälkeen Bree ja muut vampyyrit hyökkäävät lossiin ja syövät sen matkustajat kerätäkseen voimiaan taisteluun vanhempia vampyyreja vastaan. Riley kertoo kaikille, että vampyyreilla, joita vastaan he taistelevat, on keltaiset silmät ja että he pitävät ihmistä (Bella) lemmikkinään. He taistelevat Culleneita vastaan. Fred päättää lähteä ennen taistelua, ja Riley vetäytyy taistelusta kertoen Breelle, että Diego on jo aloittanut taistelun toisen ryhmän kanssa. Bree saapuu taistelemaan ja huomaa, että Cullenit ovat tappaneet kaikki vastasyntyneet vampyyrit. Bree epäilee, että Diego on kuollut, koska ei tunne tämän läsnäoloa. Bree päätyy johtopäätökseen, että Victoria ja Riley tappoivat Diegon, koska tämä oli tottelematon. Bree antautuu Culleneille. Cullenit käyvät keskustelua siitä, pitääko Bree tappaa vai ei, mutta lopulta pitävät tämän vangittuna. Breellä on vaikeuksia hillitä itsensä, koska Bellan veri on niin lähellä häntä. Volturit saapuvat paikalle ja kuulustelevat Breetä. Bree kertoo, että Riley valehteli hänelle ja kaikille muille ja sanoi, että jos he eivät tekisi niin kuin pitää, he kuolisivat. Kirja loppuu, kun Volturit tappavat Breen.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bree Tannerin lyhyt elämä julkaistiin Yhdysvalloissa 5. kesäkuuta 2010 ja sen sai ladata ilmaiseksi kirjojen viralliselta nettisivustolta 5. kesäkuuta - 7. heinäkuuta välisenä aikana.[1][6] Jokaisesta myydystä kirjasta lahjoitetaan dollarin verran Amerikan punaiselle ristille, jotka auttavat Haitia ja Chileä.[6] Kirjan digitaalisesti ladanneet saavat myös lahjoittaa.[6]

Suomessa kirja ilmestyi 11. kesäkuuta 2010 nimellä Bree Tannerin lyhyt elämä.[3]

Henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Bree Tanner: Kirjan päähenkilö ja kertoja. Hän oli 15, melkein 16, kun hänet muutettiin vampyyriksi.
 • Diego: Yksi Breen ystävistä. Hän oli 18-vuotias, kun hänet muutettiin vampyyriksi. Diego pitää Rileytä yhtenä parhaista ystävistään ja luottaa häneen, mutta epäilee silti Rileyn motiiveja.
 • Riley: Vastasyntyneiden johtaja. Victoria muuttaa Rileyn tämän ollessa noin Bellan ikäinen. Bree kuvailee häntä kauniiksi, kuten kaikki vampyyrit ovat. Ensin Bree pitää hänestä, mutta myöhemmin alkaa kyseenalaistaa tämän motiiveja.
 • 'Freaky' Fred: Yksi Breen ystävistä. Fredin kyky on luoda paha olo muille vampyyreille, jos he katsovat häntä tai ajattelevat häntä. Hän käyttää kykyään pitääkseen muut vastasyntyneet loitolla hänestä.

Tämän takia muut vampyyrit kutsuvat häntä nimellä 'Freaky Fred'. Hänet on kuvailtu komeaksi ja vaaleatukkaiseksi.

 • Raoul: Vastasyntyneiden jengin johtaja. Bree ei pidä hänestä lainkaan. Hänellä tuntuu olevan kyky viehättää ihmisiä. Tämä tuntuu kuitenkin toimivan vain ihmisiin, jotka eivät ole kovin fiksuja.
 • Victoria: Victoria antaa Rileylle ohjeet luoda vastasyntyneiden vampyyrien armeija taistellakseen Culleneita vastaan ja tehdäkseen lopun Bellasta. Tämän taistelun aikana sekä Riley että Victoria tuhotaan. Breetä ja muita vampyyreitä kielletään näkemästä häntä, mutta kukaan ei tiedä miksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c d Meyer grants Twilight saga's Bree Tanner a 'Second Life' USA Today. Viitattu 7.6.2010. (englanniksi)
 2. Bree Tannerin lyhyt elämä Meyer, Stephenie WSOY. Arkistoitu 3.7.2010. Viitattu 7.6.2010. (suomeksi)
 3. a b Bree Tannerin lyhyt elämä Bookplus. Viitattu 7.6.2010. (suomeksi)
 4. Bree Tannerin lyhyt elämä (epäilys-romaani) Suomalainen kirjakauppa. Arkistoitu 31.12.2010. Viitattu 25.6.2010. (suomeksi)
 5. a b c Eclipse Spinoff in the Works Reelz Channel. Arkistoitu 27.10.2010. Viitattu 7.6.2010. (englanniksi)
 6. a b c Stephenie Meyer's new vampire book will benefit the Red Cross Los Angeles Times. Viitattu 7.6.2010. (englanniksi)